LA LLUM DE LA SELVA (Isidre Nadal Baqués)

Xavier Garí de Barbarà – Revista Valors   https://valors.org/

Llum de la Selva era el sobrenom d’Isidre Nadal Baqués, que va néixer cap al 1877 a Barcelona i morí el 1963 als voltants de Sabadell. Llum era un home original, alternatiu, ermità, místic i pacifista, que va créixer en els horts de Montjuïc i va treballar fins que començà la urbanització per a l’Exposició Internacional de 1929. Va ser llavors que Nadal, amb la seva companya, es traslladà als afores de Sabadell, on s’establí i adquirí les terres de Can Rull, la perifèria de la capital vallesana. Hi plantà arbres i tota mena de vegetals, construí la seva casa i creà un lloc natural de trobada amb persones que passaven per allà o l’anaven a buscar expressament.

En aquell indret s’hi practicava la solidaritat, la sostenibilitat ecològica i la participació, a través de la Granja Natura que després anomenà “Jardí de l’Amistat”. Nadal trobava en la naturalesa la font d’inspiració per a la Pau entre pobles i persones, i esdevingué també una referència clarament contrària a la dictadura franquista. Per als veïns i veïnes de Sabadell que el van conèixer, parlar de no-violència era parlar d’Isidre Nadal. La seva experiència en el seu Jardí de l’Amistat era un model de com les persones es podien relacionar amb l’ecologia urbana, l’alimentació sobre l’àmbit de proximitat i les formes d’autogestió social.

Els postulats de Llum de la Selva tenien com a finalitat l’autosubsistència a partir de colònies agràries i artesanals, i després passar a un règim de vida espiritualista basat en l’estudi de la naturalesa i del cosmos, sense la mediació dels diners. Durant els anys, i malgrat els canvis de la ciutat, van ser moltes les persones de la ciutat, i també d’altres vingudes de fora, que es van acostar a Llum de la Selva per conversar, compartir un dinar, meditar o practicar algun esport. El que més atreia la gent de Llum era justament la serenor i la pau espiritual que emanava, així com la seva predicació senzilla i autèntica de la pau universal.

Morí de gran i va marxar tal com va viure: en pau i amb molta pau. Llum de la Selva fou un cas singular de pacifista espiritual i social a Catalunya, que va viure com a ermità prop d’una gran ciutat, i que propagava un estil de vida que ell feia realitat. La seva vivència personal profunda la basava justament en la pau entre les persones, amb la naturalesa i sobre el món sencer.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.