EL COMERÇ POT SER JUST

Juanjo Martínez (Oxfam Intermón) – Revista Valors   https://valors.org/

Què és el Comerç Just? Tothom entén els termes per si sols. I molta gent li afegeix un sentit concret quan es llegeixen conjuntament els dos termes. Però quant d’actualitzat i unificat està en aquest sentit? Avui, a tot el món ens estem unint per promoure la Carta Internacional del Comerç Just, que reafirma els valors fonamentals del Comerç Just i defineix una visió comuna cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El comerç internacional, practicat a la manera convencional, no genera els canvis necessaris per assolir els ODS. Fins i tot en algunes àrees s’ha retrocedit, com ara l’augment des de fa tres anys del nombre de persones que viuen en situació de malnutrició, després de molts anys reduint-se, segons l’informe sobre la Seguretat Alimentària i la Nutrició al món que acaben de llançar diferents agències de l’ONU; o l’augment de la iniquitat en els ingressos, que reflecteix el també recent Informe sobre la Desigualtat Global.

La Carta Internacional del Comerç Just explica una visió diferent: la d’un món en el qual la justícia, l’equitat i el desenvolupament sostenible són al centre de les estructures comercials i dels models de negoci, perquè, a través de la seva feina, milions de persones puguin tenir mitjans de vida dignes que desenvolupin tot el seu potencial humà. La Carta Internacional defineix com, a través del Comerç Just, es pot aconseguir un creixement econòmic inclusiu, proporcionar feina decent i millora de salaris i ingressos, donar poder a les dones, protegir els drets dels nens i la inversió en la propera generació, fomentar la biodiversitat i el medi ambient, incidir en les polítiques públiques, i involucrar la ciutadania en la construcció d’un món més just.

A nivell global hi ha més de quatre mil organitzacions que estan avantposant les persones i el planeta a l’interès econòmic a curt termini. I així, més de 2,5 milions de persones estan treballant en infinitat de productes, des dels alimentaris fins als tèxtils. WFTO és la comunitat global per a totes elles, verificant el seu treball i donant-los suport en el seu camí cap al desenvolupament econòmic inclusiu. Fairtrade International és l’organisme més important en la certificació de productes de Comerç Just. A nivell estatal són gairebé una trentena les organitzacions que venen impulsant aquestes activitats, amb el suport de la Coordinadora Estatal de Comerç Just.

La Carta, impulsada per Fairtrade International i per la WFTO, ha estat reconeguda per un gran nombre d’organitzacions d’àmbit global, nacional i local, com cooperatives, empreses socials, ecologistes, moviments camperols i entitats solidàries.

El moviment global de Comerç Just apel·la a les autoritats, a les empreses i a tots els ciutadans i ciutadanes –en tant que consumidors i consumidores– a conèixer aquesta Carta Internacional i a contribuir a aquest sistema comercial que construeix cadenes de subministrament i models de negocis que no deixen a ningú enrere.

En consumir productes de Comerç Just s’està reclamat una transformació de les regles internacionals del comerç i s’està contribuint a un desenvolupament més just i sostenible, atorgant així una oportunitat al compliment dels ODS que fa anys es van aprovar.

 

MÉS INFORMACIÓ:

http://www.setem.org/site/cat/catalunya/comerc-just/

https://comercjustibancaetica.org/

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.