CREU ROJA

La Creu Roja és la primera de les grans organitzacions humanitàries, tal com les entenem avui dia. L’entitat va néixer a partir d’una idea d’Henry Dunant, nascut a Ginebra el 1828. Era un home de negocis suís que, des de ben jove, es va preocupar per ajudar els col·lectius més desvalguts de la societat.

El 1859, Dunant va ser testimoni de la batalla de Solferino, un enfrontament que va tenir lloc en aquesta localitat de la Llombardia entre tropes franco-sardes i austríaques. Allà, va poder presenciar com els soldats ferits en combat eren abandonats al camp de batalla i morien desemparats per manca d’assistència mèdica. Juntament amb un grup de dones de la zona, Dunant va assistir personalment els soldats ferits.

A partir d’aquí, Henry Dunant va tenir la idea de crear societats de socors en temps de pau que tindrien la missió d’assistir els ferits de guerra sense fer distincions de nacionalitat o religió i que comptarien amb l’acció de voluntaris entusiastes i perfectament qualificats

El 1863, Dunant i quatre ciutadans suïssos més es van reunir per crear el Comitè Internacional de Socors per als Militars Ferits, el germen de la Creu Roja. L’objectiu dels creadors de la Creu Roja era implicar els principals estats europeus per arribar a acords pel que fa a l’atenció mèdica dels ferits de guerra. Per això, van convocar una conferència internacional a Ginebra el 1863 que va reunir representants de 14 estats europeus i que va servir per aprovar una sèrie de resolucions.

Tot i que encara es trobava en procés de constitució, el 1863 la Creu Roja ja va dur a terme la seva primera actuació humanitària durant la guerra dels Ducats, que enfrontava Dinamarca i les tropes austro-prussianes.

Més tard, el comitè creat per Dunant i la resta de fundadors va passar a anomenar-se Comitè Internacional de la Creu Roja mentre que, d’altra banda, la institució va anar-se estenent a escala mundial amb la constitució de les primeres societats de socors en l’àmbit estatal.

La Creu Roja Espanyola (CRE) es va crear el juliol de 1864 a Madrid, per tant, ha complert ja els 150 anys. A Espanya, la institució es va construir sobre la base de la Orden de los Hermanos Hospitalarios de San Juan de Jerusalén, una organització que tenia el seu origen al segle XII.

Les primeres actuacions de la CRE van ser l’ajuda humanitària prestada per la guerra franco-prussiana del 1870 i, internament, la intervenció sanitària durant la III Guerra Carlina, el 1872.

Pel que fa a Catalunya, la Creu Roja s’hi va implantar el 1872, amb l’obertura de les assemblees de Barcelona, Lleida i Mataró.

Els Principis Fonamentals del Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja són:

– Humanitat: el Moviment s’ha creat per la preocupació de prestar auxili, sense discriminació, a tots els ferits als camps de batalla, i s’esforça, sota el seu aspecte internacional i nacional, per prevenir i alleujar el patiment de l’ésser humà en totes les circumstàncies. Tendeix a protegir la vida i la salut, així com a fer respectar la persona humana. Afavoreix la comprensió mútua, l’amistat, la cooperació i una pau duradora entre tots els pobles.

– Imparcialitat: no fa cap distinció de nacionalitat, raça, religió, condició social ni credo polític. Es dedica únicament a socórrer els individus en proporció amb els patiments, posant remei a les seves necessitats i donant prioritat a les més urgents.

– Neutralitat: amb la finalitat de conservar la confiança de tots, el Moviment s’absté de prendre part en les hostilitats i, en tot temps, en les controvèrsies d’ordre polític, racial, religiós i ideològic.

– Independència: el Moviment és independent. Tot i així, auxilia els poders públics en les seves activitats humanitàries i es sotmet a la legislació que regeix en els països respectius, però sempre d’acord amb els principis del Moviment.

– Caràcter Voluntari: és una institució de socors voluntari i de caràcter desinteressat.

– Unitat: a cada país només hi pot haver una Societat de la Creu Roja o de la Mitja Lluna Roja, que ha de ser accessible a tothom per poder estendre la seva acció humanitària a tot el territori.

–  Universalitat: el Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, en el si del qual totes les Societats tenen els mateixos drets i el deure d’ajudar-se mútuament, és universal.

La Missió, doncs, de la Creu Roja, és ser cada cop més a prop de les persones vulnerables en l’àmbit estatal i internacional a través d’accions de caràcter preventiu, assistencial, rehabilitador i de desenvolupament, realitzades essencialment per voluntariat. Neutral i imparcial, el Moviment ofereix protecció i assistència a persones afectades per desastres naturals i conflictes armats i col·labora amb governs, donants i d’altres organitzacions d’ajuda a col·lectius vulnerables d’arreu del món.

El Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja és la xarxa humanitària més gran del món a la qual estan vinculades més de 120 milions de persones de 186 països.

Per planificar els seus projectes a mig i llarg termini, la Creu Roja elabora plans d’acció per a períodes de 4 anys i fixa estratègies.

Així, per exemple, l’Estratègia 2020 de la Federació Internacional fixa les principals línies d’actuació de l’entitat per a aquesta dècada sota el lema “Salvar vides, canviar mentalitats” i adverteix que les commocions causades per crisis financeres i econòmiques poden tenir conseqüències profundes i a llarg termini, que agreugin les desigualtats socials. A més, en el si del Moviment Internacional està assolint una importància creixent l’estratègia de la Diplomàcia Humanitària per influir sobre líders d’opinió i responsables polítics o institucionals.

El Pla d’Acció 2011-2015 per a Catalunya es va aprovar a Sabadell el mes de març de 2012, amb les següents línies d’actuació:

– Salvar vides i donar suport a la recuperació després dels desastres;

– Possibilitar una vida sana i segura;

– Promoure la inclusió social, la no-violència i la pau;

– Reforçar l’estructura de l’organització per respondre millor a les necessitats de les persones i col•lectius vulnerables;

– Promoure la diplomàcia humanitària;

– Funcionar amb la màxima eficàcia i eficiència.

Per poder tirar endavant els seus projectes i l’acció humanitària, la Creu Roja compta amb diverses fonts de finançament: el 35% dels recursos de Creu Roja provenen de fonts de finançament pròpies, el 38% de la prestació de serveis i el 27% de subvencions i donatius.

Només a Catalunya, la Creu Roja atén cada any unes 900.000 persones, amb uns 19.000 voluntaris (209.000 a tot l’Estat) i uns 1.000 tècnics professionals, disposant d’uns 200.000 socis i donant cobertura a més de 700 municipis catalans. Els ingressos a la comunitat són de més de 60 milions d’euros.

Els principals col·lectius atesos són: persones afecta­des per la crisi econòmica i en situació de pobresa, infància, gent gran, persones amb discapacitat, amb drogodependència o VIH/Sida, població de procedència estrangera i refugiada, joventut en risc, dones en dificul­tat social, damnificats per desastres naturals o conflictes armats i població en general.

Amb l’objectiu de recollir fons per finançar l’acció humanitària de la institució, la Creu Roja celebra cada any el popular “Sorteig d’or”, posant en marxa una campanya per promoure la venda de butlletes i difondre, alhora, les activitats de la institució. La recaptació del sorteig sol suposar en tot l’estat espanyol uns ingressos nets de més de 30 milions d’euros anuals.

Per a contactar amb l’ONG:

Creu Roja a Lleida tel. 973 279 900

Creu Roja a Barcelona tel. 933 006 565

Creu Roja a Madrid tel. 902 222 292

http://www.creuroja.org

 

(HI HA UN VÍDEO INSTITUCIONAL DE CREU ROJA AL TEMA 03.12.)

 

2.1.1. (2)

00.09.

2.1.1. (3)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.