9 NENS QUE VAN VÈNCER LA FAM I VAN ARRIBAR A SER “HEROIS”

Publicat al PROGRAMA MUNDIAL D’ALIMENTS – PMA    www.wfp.org

Un periodista, una alpinista, una ministra de govern i un campió olímpic de marató. Què tenen en comú? Tots van rebre una educació amb l’ajuda del programa d’aliments escolars del PMA. Gràcies a aquests menjars van poder concentrar-se en els seus estudis i romandre a l’escola. Ells són només alguns exemples del potencial que es pot aconseguir gràcies a una alimentació.

Cada dia milions de nens donen un gran pas per sortir de la pobresa anant simplement a l’escola. Malgrat això, cap nen pot fer aquest pas amb l’estómac buit. Es requereixen aliments nutritius perquè siguin capaços d’aprendre i créixer sanament. Però, què passa amb aquests nens quan creixen? Ens hem retrobat amb nou d’ells per esbrinar-ho:

UN CAMPIÓ OLÍMPIC DE MARATÓ

Abans de guanyar dues medalles olímpiques  batre el rècord mundial de marató, Paul Tergat era un estudiant pobre a la Vall del Rift de Kenya. Ell diu que l’alimentació escolar que va rebre de nen va jugar un paper fonamental en fer explotar el seu talent atlètic. Avui en dia Tergat és un ambaixador contra la fam del PMA, advocant a favor de nens en edat escolar que pateixen fam al món.

UN PERIODISTA

Per Apollinaire Gahungu, la poliomielitis i la pobresa van fer que la seva vida tingués un difícil començament. Però les coses van començar a millorar quan el van enviar a una escola recolzada pel PMA a Bujumbura, Burundi, on es va graduar entre els millors de la seva classe. Avui, Apollinaire és un especialista en comunicació que treballa per a l’ambaixada de Sud-àfrica a Burundi i que posseeix una reeixida carrera periodística.

UNA ALPINISTA

Per la Nim Doma Sherpa el camí fins al cim de l’Everest va ser llarg, però ella creu que tot va començar quan els seus pares la van enviar a l’escola simplement per aconseguir esmorzars gratuïts subministrats pel PMA. “Al principi, els meus pares em van enviar a l’escola perquè pogués menjar, però a poc a poc vaig començar a interessar-me per l’aprenentatge”, va dir. Després d’aconseguir el seu somni d’escalar la muntanya més alta del món el 2008, Nim Doma ara planeja escalar els pics més alts en els set continents.

UN TREBALLADOR HUMANITARI

Dungkar Drupka executa les operacions d’ajuda alimentària del PMA a Bhutan, al sud d’Àsia. En un article descriu la seva infància pobra en un poble de muntanya i la seva sortida de la pobresa gràcies a aliments nutritius i a una bona educació. També parla d’una conversa que va tenir amb un alumne molts anys més tard durant la seva visita a una escola remota com a representant del PMA. “Crec que tenim l’opció de millorar aquest món nostre”, diu Dungkar.

UNA MINISTRA D’EDUCACIÓ

Quan era nena, la ministra d’educació de Lesotho era beneficiària del programa d’alimentació escolar a la seva escola local. Ara que és part del govern del seu país, està fent tot el possible per garantir que tots els nens obtinguin el mateix avantatge. Unes 1.500 escoles a Lesotho tenen els menjars escolars. “Sóc un bon exemple d’allò que els aliments escolars poden aconseguir”, diu la ministra.

LA DONA DE CARRERA

El 1990, Tavares Vera de set d’anys va participar en un documental del PMA sobre els esmorzars nutritius que la mantenien a l’escola. Avui, és una dona de carrera, educada a la universitat i capaç de mantenir la seva mare i donar suport al seu germà a la universitat. Vera explica com simples menjars escolars la van ajudar a trencar el cicle de la fam i la pobresa i a convertir-se en una dona de carrera independent.

UNA ESTUDIANT EXEMPLAR

Mentre que adolescents arreu del món pensen en el retorn a l’escola amb tristesa, n’hi ha una a Kenya que veu el seu retorn com un triomf. I ho és. Després d’haver crescut en el campament de refugiats més gran del món, Fatuma Omar va vèncer els obstacles per guanyar una beca per a la millor escola de nenes a Nairobi. Ja pensa en la universitat on vol estudiar medicina i convertir-se en metgessa.

UNA COOPERANT

Kekeletso Mabeleng recorda el molt que gaudia amb els menjars escolars del PMA quan era una petita nena en un barri pobre de Lesotho. Ara com a adulta, treballa pel PMA ajudant a assegurar que els nens d’avui obtinguin els mateixos beneficis que ella va rebre. Està amb el PMA des de fa vuit anys i treballa com a assistent principal del programa, aplicant programes de nutrició i de salut amb el govern.

UN CONDUCTOR DEL PMA

Ereng Wilson, un conductor del PMA a Kenya, va anar a escola per primera vegada quan el bestiar de la seva família va morir i no hi havia res més per a menjar a casa. La sola promesa de rebre aliments del PMA el va mantenir a l’escola pels següents deu anys, la qual cosa va significar que va rebre una educació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.