L’INTERCANVI SOLIDARI

(Per Juan Barreto – Correo del Orinoco – Veneçuela)


L’Intercanvi Solidari constitueix un sistema que no necessita la intervenció d’intermediaris i afavoreix l’intercanvi de productes, serveis i coneixements entre la gent (o també anomenats “prosumidors”, unió de productors i consumidors, així se subratlla la no diferenciació de les funcions de l’intercanvi). Un element fonamental de l’intercanvi solidari és la vinculació entre producció i consum, amb la finalitat de contribuir a l’enlairament de capacitats productives moltes vegades no reconegudes socialment. La lògica de l’intercanvi solidari difereix radicalment de la lògica del mercat capitalista, ja que promou el reemplaçament de la competència, el lucre i l’especulació a canvi de la reciprocitat entre les persones, l’orientació cap a valors solidaris, identitaris i ecològics.

Pot haver-hi l’intercanvi directe, que permet l’intercanvi simultani de productes, béns o serveis de valor equivalent, o l’intercanvi multi recíproc, que facilita l’intercanvi entre moltes persones, en diferents moments, amb productes de diferent valor. Lògicament, aquesta segona modalitat no requereix la coincidència de necessitats entre dues persones o l’equivalència del valor dels productes, serveis o coneixements objecte de l’intercanvi. Des del govern s’ha donat suport al desenvolupament d’aquesta segona modalitat, que requereix major logística i major participació, ja que possibilita resoldre les limitacions de l’intercanvi directe mitjançant l’ús d’una moneda comunal, emesa i administrada pels mateixos prosumidors. La circulació de la moneda està restringida a cada sistema (comunitat o grup de comunitats) i es distribueix de forma equitativa entre els que hi participen, assegurant que la “riquesa” generada a escala local romangui a la comunitat.

L’efectivitat de l’intercanvi rau en el compromís de la gent que participa en el sistema per respectar les regles de funcionament, entre les quals es destaquen el no acaparament de productes ni de monedes comunals, ja que aquesta última és part de la propietat col·lectiva i compleix la funció social de facilitar l’intercanvi.

(Ajuntament de Barcelona)

Les Xarxes d’Intercanvi Solidari tenen com a objectiu la dinamització de les relacions socials de cooperació entre els membres d’un determinat àmbit o espai de convivència a la ciutat (barris o escales de veïns, centres o projectes educatius i sanitaris, esportius…) per millorar el benestar quotidià de les persones.
Algunes iniciatives d’intercanvi solidari són els bancs de temps, les xarxes d’intercanvi de béns i de coneixements i les cooperatives de consum agroecològic.

Valors com la solidaritat, la cooperació, la reciprocitat i la transparència es troben a la base d’aquestes experiències, i totes elles pretenen entendre i reforçar els vincles ciutadans.

Les xarxes d’intercanvi solidari pretenen donar resposta a necessitats ciutadanes fora dels circuits convencionals i s’han desenvolupat a partir de l’aportació de persones i col·lectius socials.

Aquí tens alguns enllaços que poden ser del teu interès: la Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics, els Bancs de Temps de diverses ciutats i el portal web intercanvis.net

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.