LA LITERATURA TRANSMET MOLTS VALORS

Revista Valors  https://valors.org/

La biblioteràpia considera que els llibres poden ajudar-nos a superar moments vitals complicats i poden tenir efectes terapèutics. Laura Garcia, creadora de BookLife, promou aquesta disciplina i demana que la prescripció literària arribi als centres de salut.

Què és la biblioteràpia?
La biblioteràpia és una disciplina literària que utilitza la literatura amb finalitats terapèutiques, sigui com acompanyament o suport emocional. Aquest és un concepte nou a casa nostra, però a molts altres països ja fa temps que està en funcionament. El que fem a BookLife, i aquesta és la principal funció de la biblioteràpia, és escollir títols que ens poden ajudar i acompanyar en moments diversos de la nostra vida, com per exemple, el dol, l’angoixa, la solitud, l’esperança, la resiliència, la por… La literatura ens pot ajudar a entendre i a transitar per totes les emocions i conflictes que ens acompanyen en el nostre dia a dia. A BookLife només treballem amb ficció, sigui novel·la, relat, teatre o poesia.
La literatura té moltíssims avantatges: cognitives, d’aprenentatge, d’esbarjo, pot potenciar la imaginació… Però, aquest vessant més terapèutic no és tan conegut, i aquesta és la funció de la biblioteràpia i la preinscripció literària.

Pot arribar a ser un llibre el substitut d’una aspirina?
No. Tot i que, al Regne Unit, els metges de capçalera tenen un acord amb les biblioteques i recepten literatura i poesia a les seves consultes. A mi m’agradaria molt treballar en aquest sentit. Hi ha molta literatura que ens podria ajudar a superar tràngols que en els centres de salut segur que veuen diàriament. Ara, l’angoixa està a l’ordre del dia, però no només a causa de la covid-19 sinó que fa molt de temps que és un mal endèmic de la nostra societat. Al marge dels medicaments i les teràpies que ja funcionen, poder complementar això amb els llibres seria meravellós. Volem treballar perquè la biblioteràpia arribi al màxim de gent possible.

Durant els mesos de confinament, moltes persones comentaven que la cultura i, en especial, els llibres els havien salvat. Quin és el poder de la lectura?
Durant el confinament la lectura va augmentar molt, perquè en els pitjors moments de la nostra vida la lectura ens fa companyia. De fet, personalment treballo en aquest projecte perquè en moments determinats de la vida, la literatura m’ha ajudat molt. Després vaig conèixer la biblioteràpia, vaig informar-me per descobrir com es podia implementar aquí, i vaig voler compartir la meva experiència. Durant el confinament vam llegir molt perquè buscàvem respostes, companyia, veure la nostra experiència reflectida en la literatura. La distància que et dóna la literatura a través de personatges que la majoria de vegades no existeixen, però que estan vivint una situació semblant a la teva, et permet profunditzar amb temes que, a vegades, són complicats d’abordar o no comprens.

Vostè defuig la classificació dels gèneres literaris. I, doncs, com divideix els llibres, llavors?
Sí, en els tallers intentem que es vegin reflectits tots els gèneres, ja que tothom no té els mateixos gustos. Per exemple, la poesia és un gènere que funciona molt bé perquè té un ritme i una cadència que, en cas d’angoixa, permet la relaxació. El gènere mai ha de ser el protagonista. Els llibres ens han d’ajudar per la manera com tracten el tema, per com expliquen una història i, sobretot, perquè són bons.

Quins valors transmet als participants de la biblioteràpia?
La literatura ens transmet moltíssims valors: paciència, calma, esforç, tenacitat.., però, sobretot, la literatura, ens ofereix grans recompenses, a escala individual i col·lectiva, perquè allò que llegim en els llibres sempre repercuteix en el nostre entorn. La biblioteràpia ens permet gaudir de la vida més íntima, perquè la lectura la fem sols i en silenci. La solitud i el silenci també són valors que ens van molt bé remarcar en el dia a dia que vivim amb una agenda carregada de coses i de manera tan ràpida.

https://www.facebook.com/booklife.biblioterapia

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.