L’ECONOMIA SOLIDÀRIA

https://www.economiasolidaria.org

INTRODUCCIÓ

L’economia solidària és un enfocament de l’activitat econòmica que té en compte les persones, el medi ambient i el desenvolupament sostenible i sustentable, com a referència prioritària, per sobre d’altres interessos.

L’economia solidària en les seves formes més diverses és una manera de viure que comprèn la integralitat de les persones i designa la subordinació de l’economia a la seva veritable finalitat: proveir de manera sostenible les bases materials per al desenvolupament personal, social i ambiental de l’ésser humà.

La referència de l’economia solidària és cada subjecte i les comunitats creades des de les iniciatives socials, per la qual cosa no se la identifica segons els beneficis materials d’una iniciativa, sinó que es defineix en funció de la qualitat de vida i el benestar dels seus membres i de tota la societat com a sistema global.

L’economia solidària, en el marc de la tradició de l’economia social, pretén incorporar a la gestió de l’activitat econòmica, els valors universals que han de regir la societat i les relacions entre tota la ciutadania: equitat, justícia, fraternitat econòmica, solidaritat social i democràcia directa. En tant que una nova forma de produir, de consumir i de distribuir, es proposa com una alternativa viable i sostenible per a la satisfacció de les necessitats individuals i globals i aspira a consolidar-se com un instrument de transformació social.

Les organitzacions que participem en el moviment de l’economia solidària en general i en REAS-Red de Redes en particular, compartim, per al desenvolupament de la nostra missió, els següents eixos transversals:

– L’autonomia com a principi de llibertat i exercici de la corresponsabilitat.

– L’autogestió com a metodologia que respecta, implica, educa, iguala les oportunitats i possibilita l’apoderament.
– La cultura alliberadora com a base de pensaments creatius, científics i alternatius que ens ajudin a buscar, investigar i trobar noves formes de conviure, produir, gaudir, consumir i organitzar la política i l’economia al servei de totes les persones.

– El desenvolupament de les persones en totes les seves dimensions i capacitats: físiques, psíquiques, espirituals, estètiques, artístiques, sensibles, relacionals… en harmonia amb la naturalesa, per sobre de qualsevol creixement desequilibrat econòmic, financer, bèl·lic, consumista, transgènic i anòmal com el que s’està propugnant en nom d’un desenvolupament “fictici”.

– La compenetració amb la Naturalesa.

– La solidaritat humana i econòmica com a principi de les nostres relacions locals, nacionals i internacionals.

ELS 6 PRINCIPIS DE LA CARTA DE PRINCIPIS DE L’ECONOMIA SOLIDÀRI

1. PRINCIPI D’EQUITAT

Considerem que l’equitat introdueix un principi ètic o de justícia en la igualtat. És un valor que reconeix a totes les persones com a subjectes d’igual dignitat, i protegeix el seu dret a no estar sotmeses a relacions basades en la dominació sigui quina sigui la seva condició social, gènere, edat, ètnia, origen, capacitat, etc.

Una societat més justa és aquella en la qual totes les persones es reconeixen mútuament com a iguals en drets i possibilitats, i té en compte les diferències existents entre les persones i els grups. Per això ha de satisfer de manera equitativa els interessos respectius de totes les persones.

La igualtat és un objectiu social essencial allí on la seva absència porta amb si un dèficit de dignitat. Quan es vincula amb el reconeixement i respecte a la diferència, ho denominem “equitat”.

2. PRINCIPI DE TREBALL

Considerem que el treball és un element clau en la qualitat de vida de les persones, de la comunitat i de les relacions econòmiques entre la ciutadania, els pobles i els Estats. Per això des de REAS situem la concepció del treball en un context social i institucional ampli de participació en l’economia i en la comunitat.

Afirmem la importància de recuperar la dimensió humana, social, política, econòmica i cultural del treball que permeti el desenvolupament de les capacitats de les persones, produint béns i serveis, per satisfer les veritables necessitats de la població (nostres, del nostre entorn immediat i de la comunitat en general). Per això per a nosaltres el treball és molt més que una feina.

Constatem que aquestes activitats les podem exercitar individualment o col·lectivament, i poden ser remunerades o no (treball voluntari) i la persona treballadora pugui estar contractada o assumir la responsabilitat última de la producció de béns o serveis (auto-ocupació).

Dins d’aquesta dimensió social cal destacar que sense l’aportació del treball dut a terme en l’àmbit de la cura a les persones, fonamentalment realitzat per les dones, la nostra societat no podria sostenir-se. Treball que encara no està suficientment reconegut per la societat ni repartit equitativament.

3. PRINCIPI DE SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

Considerem que tota la nostra activitat productiva i econòmica està relacionada amb la Naturalesa, per això la nostra aliança amb ella i el reconeixement dels seus drets és el nostre punt de partida.

Creiem que la nostra bona relació amb la Naturalesa és una font de riquesa econòmica, i de bona salut per a tots. D’aquí la necessitat fonamental d’integrar la sostenibilitat ambiental en totes les nostres accions, avaluant el nostre impacte ambiental (petjada ecològica) de manera permanent.

Volem reduir significativament la petjada ecològica humana en totes les nostres activitats, avançant cap a formes sostenibles i equitatives de producció i consum, i promovent una ètica de la suficiència i de l’austeritat. 4.PRINCIPI DE SOSTENIBILITAT AMBIENTA

4. PRINCIPI DE COOPERACIÓ

Volem afavorir la cooperació enlloc de la competència, dins i fora de les nostres organitzacions vinculades a la Xarxa, buscant la col·laboració amb altres entitats i organismes públics i privats.

Pretenem construir col·lectivament un model de societat basant-nos en el desenvolupament local harmònic, les relacions comercials justes, la igualtat, la confiança, la corresponsabilitat, la transparència, el respecte…

Partim que l’Economia Solidària està basada en una ètica participativa i democràtica, que vol fomentar l’aprenentatge i el treball cooperatiu entre persones i organitzacions, mitjançant processos de col·laboració, de presa de decisions conjuntes, d’assumpció compartida de responsabilitats i deures, que garanteixin la màxima horitzontalitat possible i que alhora respectin l’autonomia de cadascuna, sense generar dependències.

Entenem que aquests processos de cooperació han d’estendre’s a tots els àmbits: local, regional o autonòmic, estatal i internacional i han d’articular-se normalment en Xarxes on es visquin i es fomenti aquests valors.

5. PRINCIPI “SENSE FINALITATS LUCRATIVES”

El model econòmic que practiquem i perseguim té com a finalitat el desenvolupament integral, col·lectiu i individual de les persones, i com a mitjà, la gestió eficient de projectes econòmicament viables, sostenibles i integralment rendibles, els beneficis dels quals es reinverteixen i redistribueixen.

Aquesta “no-lucrativitat”, està íntimament unida a la nostra forma de mesurar els balanços de resultats, que tenen en compte no solament els aspectes econòmics, sinó també els humans, socials, mediambientals, culturals i participatius i el resultat final és el benefici integral.

S’entén per això que les nostres activitats destinen els possibles beneficis a la millora o ampliació de l’objecte social dels projectes així com al suport d’altres iniciatives solidàries d’interès general, participant d’aquesta manera en la construcció d’un model social més humà, solidari i equitatiu.

6. PRINCIPI DE COMPROMÍS AMB L’ENTORN

El nostre compromís amb l’entorn es concreta amb la participació al desenvolupament local sostenible i comunitari del territori.

Les nostres organitzacions estan plenament integrades al territori i entorn social en el qual desenvolupen les seves activitats, la qual cosa exigeix la implicació en xarxes i la cooperació amb altres organitzacions del teixit social i econòmic proper, dins del mateix àmbit geogràfic.

Entenem aquesta col·laboració com un camí, perquè experiències positives i solidàries concretes puguin generar processos de transformació de les estructures generadores de desigualtat, dominació i exclusió.

El nostre compromís en l’àmbit local ens aboca a articular-nos en dimensions més àmplies per buscar solucions més globals, interpretant la necessitat de transitar contínuament entre el micro i el macro, el local i el global.

 

 

 

Hi ha 2 comentaris

  1. Excel·lent, constructiu i molt ben exposat tot aquest escrit sobre “L’ECONOMIA SOLIDÀRIA”. L’haurien de llegir tots els líders de moviments socials i polítics del país:

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.