LA CONDUCCIÓ SOLIDÀRIA

La seguretat viària ens afecta a tots: camioners, automobilistes, motoristes, ciclistes i vianants. Tots hem de complir les regles de convivència mútua en la circulació. Complir la normativa significa protegir-se un mateix i protegir també els altres.

A més de conèixer les nostres obligacions i, per tant, complir amb les normes de circulació, els conductors hem de millorar un altre aspecte: l’empatia o també l’anomenada “conducció solidària”.

Referent a això, molts conductors es mostren empàtics en la seva vida quotidiana i no obstant això es transformen quan es posen al volant. És llavors, en tornar-se més impacients, agressius i menys respectuosos, quan augmenten les situacions de perill.

Segons un estudi, un 96,9% dels conductors opina que realitzar una conducció més solidària seria beneficiós per reduir la sinistralitat i que aquest hauria de ser el comportament habitual.

Cal insistir doncs que el trànsit és un assumpte de tots, i on la solidaritat i el respecte cap a l’altre hauria de ser la norma per excel·lència.

L’EDUCACIÓ VIÀRIA

L’educació viària consisteix en desenvolupar o perfeccionar les facultats intel·lectuals i habilitats d’una persona sobre la forma de comportar-se en la via pública, sigui com a vianant o com a conductor d’un vehicle.

L’educació viària implica adquirir coneixements com a ciutadà sobre la seguretat viària (normes de circulació i senyals de tràfic), els accidents de trànsit (factors de risc, causes i conseqüències), els primers auxilis i la mobilitat sostenible; així com destresa en el comportament com a vianant o com a conductor.
L’educació viària sensibilitza socialment, sobretot als més joves, respecte als comportaments viaris que fomentin la convivència, la tolerància, la solidaritat, el respecte, la responsabilitat i afavoreixin les relacions humanes en la via pública.

L’educació viària hauria d’aplicar-se eficaçment des de l’escola primària. No obstant això, una bona eina també ho és l’exemple, per això quan ens comportem amb tolerància enfront de l’altre, algú més pot reproduir la nostra acció i generar consciència viària; tot això amb la finalitat que la convivència en la qual tots estem immersos millori i amb això es redueixin els riscos als quals ens exposem diàriament.
De res serveix multar i castigar si no hem aconseguit educar i conscienciar els conductors del perill que suposa un cotxe a altes velocitats, o la barreja d’alcohol i carretera.

CONSEQÜÈNCIES DELS ACCIDENTS VIARIS

A causa dels accidents viaris, a Espanya han mort des de 1976 fins 2016 més de 200.000 persones. L’any 2016, 1.160 persones van perdre la vida en accidents produïts en vies interurbanes. A Catalunya va haver-hi 153 morts.

Aquestes xifres representen un mínim històric des de 1960, primer any del qual es tenen estadístiques i en el qual es van registrar 1.300 morts en un escenari de mobilitat que gens s’assemblava a l’actual (1 milió de vehicles el 1960 enfront dels més de 31 milions actuals). 1989 va ser l’any que va marcar el rècord quant a sinistralitat es refereix, amb 5.940 morts en vies interurbanes. A partir de llavors s’ha experimentat un descens continuat del nombre de víctimes.

A part de les víctimes mortals, 20.000 persones van resultar ferides greus en els accidents interurbans de l’any 2016 a Espanya. A més, prop de 100.000 persones viuen amb alguna discapacitat permanent com a conseqüència d’un accident de trànsit sofert anteriorment.

Tots els usuaris de les vies de circulació, conductors, vianants o ciclistes, som corresponsables en l’objectiu de zero accidents, zero lesions i zero morts.

LES PRINCIPALS CAUSES DELS ACCIDENTS DE TRÀNSIT

El factor humà és el causant del 90% dels accidents que es produeixen al volant: les distraccions, la velocitat i el consum d’alcohol tenen la culpa de més de la meitat dels accidents de trànsit.

L’excés de velocitat.

Un de cada quatre morts en accidents de trànsit és a causa de l’excés de velocitat. El més recomanable és respectar els límits de velocitat quan circulem, independentment que sapiguem de l’existència de radars o no. És molt comú veure com vehicles que van notòriament més ràpid del que haurien d’anar, redueixen la seva velocitat en passar per un radar per tornar a accelerar després. D’aquesta manera poden evitar una multa, però no són conscients en molts casos que poden patir un perjudici molt més important i irreversible que l’econòmic: la seva vida i la dels altres.

Segons un informe de la Fundació MAPFRE, cada any podrien salvar-se 379 vides a Espanya si es respectessin els límits de velocitat.

L’alcohol i les drogues.

El consum d’alcohol segueix sent també una de les principals causes a l’hora de patir un accident de trànsit. Conduir sota els efectes de l’alcohol és per desgràcia una cosa molt més comuna del que pot semblar. El consum de begudes espirituoses produeix pèrdua de reflexos, així com l’alteració de la coordinació del nostre cos, a més de fer-nos percebre una realitat sensiblement diferent del que està succeint (per exemple, amb la velocitat) augmentant considerablement les probabilitats de patir un accident de trànsit.

Els joves són un dels col·lectius més vulnerables quant a seguretat viària es refereix. Els accidents d’automòbil són la principal causa de mortalitat entre els joves de tot el món, especialment els que tenen entre 18 i 24 anys.

Entre 2004 i 2013 van morir 62.000 joves en accidents de trànsit a la Unió Europea. La majoria va ser a causa d’una lectura deficient de la carretera i al consum d’alcohol i drogues, l’estrès i les distraccions.

Tot i així, no són ells els únics que es posen al volant després d’haver consumit alcohol. El 2015, el 43,1% dels morts en carretera d’Espanya havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs. Es tracta d’una xifra que ha augmentat un 4,1% des de l’any 2014.

El cansament.

Els llargs desplaçaments comporten moltes hores de trajecte i això afecta el sistema físic i mental de cada conductor. La DGT sempre recomana als conductors que parin a descansar cada dues hores així com evitar tot tipus de begudes estimulants, sobretot aquelles persones que sofreixen problemes cardiovasculars. Això es deu al fet que encara que en principi aquestes begudes ens fan estar més desperts, passat aquest efecte poden generar un “efecte rebot” i fer-nos sentir més cansats de sobte.

Diversos estudis de reconstrucció d’accidents de trànsit constaten que més del 70% dels conductors admet haver agafat el cotxe alguna vegada amb son, o amb les condicions físiques poc adequades per a la conducció.

Les distraccions.

Actualment vivim empegats al telèfon mòbil. I un telèfon mòbil és una de les majors distraccions que podem tenir en un vehicle. De fet, 7 de cada 10 conductors reconeixen usar el mòbil mentre estan conduint.
Un senzill moviment que sembla no tenir importància, com respondre una trucada, és equivalent a conduir després d’haver consumit el doble d’alcohol del permès.

Les distraccions al volant, entre les quals es troba utilitzar el telèfon mòbil, segueixen tenint un gran protagonisme en la sinistralitat viària. De fet, durant el 2014 va ser un factor concurrent en el 30% dels accidents amb víctimes.

Però el telèfon mòbil és solament una qüestió més a tenir en compte: el GPS, la ràdio, canviar de cançó, estar pendent dels nens, qualsevol distracció de l’entorn… tot suma a l’hora de distreure’ns al volant i multiplica el risc d’accident, especialment si es combina amb altres causes com per exemple el cansament o la velocitat.

El cinturó de seguretat.

Segurament, un dels canvis més significatius per a tots els conductors és l’ús obligatori del cinturó de seguretat. Aquest dispositiu es calcula que redueix en un 90% el risc de morir en cas de xoc frontal, i fins a la meitat en cas de topada. El 2005 van morir 763 persones per no portar posat el cinturó; el 2015 el nombre de morts va ser de 141.

Els Sistemes de Retenció Infantil.

Juntament amb la normativa del cinturó de seguretat, no hem d’oblidar l’obligació que els nens viatgin en els vehicles amb un Sistema de Retenció Infantil (cadiretes especials, etc.) adequat a la seva mida.

Aquest dispositiu pot reduir les morts en accidents de trànsit fins a un 75% i les lesions greus fins a un 90%. Avui dia, encara que s’ha aconseguit reduir la xifra de nens que viatja sense S.R.I., un 37% ho fa de forma incorrecta.

Factors externs.

És curiós que aquestes causes, en les quals el conductor hi té poc o res a fer, siguin les últimes en totes les llistes de principals causes d’accidents de trànsit. Així i tot és convenient tenir en compte factors com la meteorologia, fallades mecàniques, o l’estat de les carreteres.

Un dels aspectes que més preocupa les autoritats del trànsit és el nombre de conductors reincidents. Així, de les persones que van perdre algun punt del seu permís, el 8,6% van acumular més d’una sanció amb pèrdua de punts.

Hem de ser conscients que en gairebé totes les causes que hem repassat la intervenció i actitud humana és crucial. Per tant, depèn de nosaltres reduir els percentatges d’accidents, i aquest és un objectiu molt important pel qual lluitar, no solament per la nostra vida sinó també per la deld qui ens envolten. Està a les nostres mans fer-ho… també a les teves!.

Informació extreta de    https://ca.wikipedia.org   https://www.rastreator.com   https://www.itecoingenieros.com/   https://www.eldiario.es/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.