AMNISTIA INTERNACIONAL

L’ONG de Drets Humans Amnistia Internacional va ser fundada per l’advocat britànic Peter Benenson l’any 1961.  L’any 1977 va ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau i un any més tard amb el Premi de Drets Humans de les Nacions Unides. Actualment és present a més de 150 països.

Des del 1994, Amnistia Internacional Catalunya (AIC) forma part de la secció espanyola d’AI com a estructura federada, disposant de més de 13.000 persones associades i de 14 grups locals, 2 grups d’acció i 4 grups universitaris.

 Els grups de l’organització realitzen cada any molts actes públics (xerrades, concentracions, recollides de signatures i actes de carrer) per a conscienciar a la població sobre la violació dels drets humans. AIC també col·labora en l’elaboració d’informes i en el treball reactiu i de seguiment de denúncies sobre violacions i abusos als drets humans a Catalunya, i duu a terme accions d’incidència en els òrgans de decisió política (Generalitat, Parlament, ens locals) i de promoció i educació dels drets humans en tots els àmbits.

El principal objectiu d’Amnistia Internacional és aconseguir que totes les persones gaudeixin dels drets recollits a la Declaració Universal de Drets Humans. I creuen que això és possible perquè activistes d’arreu del món ho han demostrat oposant resistència als qui soscaven els drets humans i demanant responsabilitats als qui estan al poder.

Alguns dels objectius i àmbits de treball d’AI:

– Defensar els drets i la dignitat de les persones empobrides, denunciant les violacions de drets humans que causen o agreugen la pobresa, i fent que els seus responsables rendeixin comptes davant la justícia.

– Defensar les persones migrants, sol·licitants d’asil, refugiades, desplaçades o víctimes de tràfic, augmentant-ne la protecció legal i física, i garantint que no se’ls negui el seu dret a l’educació, a la salut o a l’habitatge.

– Treballar per l’enfortiment de la justícia nacional i internacional, i pel dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes que hagin patit detenció arbitrària, judicis injustos, desaparicions forçades, execucions extrajudicials o violència de gènere.

– Defensar les persones de la violència a mans dels Estats i també d’altres actors (grups armats, empreses, etc.), i treballar perquè es protegeixi eficaçment la població civil abans, durant i després dels conflictes.

– Lluitar per aconseguir el control efectiu del comerç d’armes  i impedir que acabin en mans de qui viola els drets humans.

– Treballar per l’abolició total de la pena de mort a tot el món, i perquè es compleixi la prohibició absoluta de totes les formes de tortura i d’altres tipus de maltractament.

– Protegir el dret de les persones a la llibertat d’expressió i a no patir cap tipus de discriminació.

– Aconseguir que els presos i preses de consciència siguin posats en llibertat i protegir els defensors i defensores dels drets humans.

Amnistia Internacional vol treure a la llum violacions i abusos dels drets humans de forma precisa i ràpida, i provocar canvis que millorin la situació general i la de víctimes concretes. És per això que:

 – Investiguen violacions dels drets humans a tot el món, de manera independent i imparcial, tant en situacions generalitzades com en casos concrets. Per exemple: empresonaments de persones per manifestar-se contra el govern del seu país, seguiment dels països que encara apliquen la pena de mort com a càstig, l’impacte d’un conflicte armat en la població civil, la discriminació en totes les seves formes, etc.

– Fan públics els resultats de les seves investigacions i adrecen recomanacions als qui poden posar fi als abusos i reparar les víctimes.

– Mobilitzen l’opinió pública per pressionar governs i altres responsables de prevenir o aturar les violacions dels drets humans.

– Protegeixen directament defensors i defensores dels drets humans, ajudant els qui estan en perill imminent.

 De formes d’actuar n’hi ha moltes:

 – L’enviament de cartes i correus electrònics a governs i autoritats que violen els drets humans és un dels instruments clàssics d’Amnistia Internacional. S’utilitza aquesta via, per exemple, quan l’organització és alertada d’una situació que requereix gran celeritat, com és el cas d’un pres que està a punt de ser executat.

– Durant les campanyes centrades en un tema o en la situació dels drets humans en un país determinat, es posa en marxa tota una bateria d’accions: publiquen informes que documenten el problema, tracten que tinguin la repercussió més gran possible en els mitjans de comunicació, recapten  el suport de polítics, sindicalistes, advocats, líders religiosos…. i mobilitzen l’opinió pública per assolir els objectius de la campanya.

– Els activistes d’Amnistia Internacional sempre han estat molt presents al carrer per convidar la ciutadania a prendre partit pels drets humans. I ara que Internet ha esdevingut un poderós instrument de comunicació i d’acció, l’organització proposa a les seves pàgines web un gran nombre de ciberaccions en què participen centenars de milers de persones cada any. Això és molt fàcil i ho pot fer tothom que tingui una adreça electrònica, en qualsevol moment, tantes vegades com vulgui i sense cap cost.

– Amnistia Internacional també dóna molta importància a la sensibilització i l’educació en drets humans com una via per prevenir futures violacions i abusos. Per això, promou activitats a les escoles i participa en programes de formació en drets humans de les forces de seguretat i d’altres col·lectius.

 Amnistia Internacional desenvolupa el seu treball amb absoluta independència econòmica i política. És una organització que ha optat per renunciar a les subvencions de governs i als donatius de partits polítics amb l’objectiu de preservar la seva imparcialitat i llibertat d’acció. El seu finançament prové de les contribucions de les persones associades, de donacions i d’activitats específiques de captació de fons, com la venda de productes o l’organització d’esdeveniments.

Amnistia Internacional ha aconseguit importants avenços en el respecte dels drets humans.

 En l’àmbit internacional, entre molts altres:

 – Han treballat amb èxit en més de 50.000 casos de presos de consciència a tot el món.

– Han paralitzat diverses lapidacions de dones i han investigat la violència contra dones i nenes a molts països del món.

– Han contribuït al reconeixement del dret a la terra de comunitats indígenes, com al Brasil, i que no pateixin desallotjaments forçats.

– Després de dècades de campanya contra la pena de mort, més de 140 països l’han abolit i s’ha reduït el nombre de menors executats.

– El 1996 van iniciar una campanya a favor de la Cort Penal Internacional, avui dia reconeguda per  més de 100 estats i que ja ha jutjat a diversos ex polítics, etc.

– La seva primera campanya contra la tortura va començar el 1972. El 1984 entrà en vigor la Convenció contra la Tortura de Nacions Unides.

– Van aconseguir, juntament amb altres organitzacions, que 153 estats votessin el 2007 a favor de l’establiment d’un Tractat Internacional sobre el Comerç d’Armes, ja aprovat.

– Etc.

A Espanya, entre molts altres:

– Han contribuït a resoldre amb èxit 200 casos individuals de presos de consciència.

– Des del 1999 analitzen la política exterior del Govern espanyol i denuncien els elements que comprometen els drets humans en altres països.

– Van treure a la llum, el 2002, més de 320 casos de maltractaments contra immigrants per part de les forces de seguretat, una fita en la lluita contra els maltractaments amb component racista.

– Van contribuir a millorar la Llei contra la Violència de Gènere i la seva aplicació, i vetllen perquè no es converteixi en paper mullat (2004).

– Després d’una campanya de pressió conjunta amb altres organitzacions, han aconseguit que el Congrés aprovi una Llei de Comerç d’Armes (2007).

– El Congrés aprovà la Llei de Memòria Històrica, per la qual han lluitat durant anys, tot i que els drets de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme continuen sense garantir-se (2007).

– Etc.

El Kofi Annan va dir: “Els drets humans són els vostres drets. Preneu-los. Defenseu-los. Promoveu-los. Enteneu-los i insistiu en ells. Nodriu-los i enriquiu-los… són el millor de nosaltres. Doneu-los-hi vida”.

(Dades tretes de la web d’AIC).

Per a contactar amb l’ONG:

Amnistia Internacional Catalunya tel. 932 093 536 

Amnistia Internacional España tel. 913 101 277

http://www.amnistiacatalunya.org/

 

(HI HA UN VÍDEO INSTITUCIONAL D’AMNISTIA INTERNACIONAL AL TEMA 03.12.)

 

2.1.6. (1)

 2.1.6. (2)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.