ENTITATS PRODUCTIVES D’INTEGRACIÓ SOCIAL

L’OLIVERA

L’Olivera és una cooperativa d’integració social de Vallbona de les Monges que cultiva vinyes i oliveres i elabora vins i olis, incorporant persones amb dificultats que participen activament en tot el procés, convençuts que el treball és una experiència vital i emocional.

La cooperativa treballa en dos eixos: la promoció social de les persones amb discapacitats psíquiques, especialment aquelles amb situacions socials més desfavorides, i el plantejament de sortides econòmiques productives a partir dels mateixos valors de la zona.

Van començar aquesta aventura l’enginyer Carles de Ahumada i el seu equip l’any 1974 i, com a resultat d’aquesta feina, han obtingut: un ventall de vins i olis de qualitat que conviden a tothom a descobrir; una llar-residència en règim permanent i oberta tot l’any amb capacitat per a setze persones; un servei de teràpia ocupacional on 8 persones fan activitats d’habilitats personals i socials i teràpia laboral (hort, manteniment de l’entorn, etc.) i la constitució de la Fundació L’Olivera com a instrument que garanteix l’acció de l’entitat en el temps i promou noves iniciatives.

Des del 2010, L’Olivera s’encarrega de la gestió de la finca que l’Ajuntament de Barcelona té a Can Calopa de Dalt (Parc Natural de Collserola) així com del funcionament de totes les seves dependències i equipaments.

Treballen i gestionen les 3 hectàrees de vinya de la finca i hi elaboren el vi de l’Ajuntament. El Vi de Barcelona busca ser un vi representatiu de la ciutat, un símbol propi, que reculli el testimoni mil·lenari de la tradició vinícola de la Mediterrània.

Amb el temps han assumit noves feines que els ajuden a garantir la viabilitat del projecte: fan feines de camp per a pagesos o altres viticultors que ho necessitin, fan caterings, elaboren lots de Nadal, etc.

A L’Olivera diuen que “la dimensió social i l’economia productiva poden anar de la mà”.

Per a contactar-hi:

L’Olivera Cooperativa
Tel. 973 33 02 76
olivera@olivera.org
www.olivera.org

(Dades tretes de la web de la Cooperativa).

2.1.10.1.

ACUDAM

L’Acudam (Associació Comarcal d’Urgell d’Ajuda al Minusvàlid) és una empresa declarada d’utilitat pública i d’interès social ubicada a Mollerussa. Fundada el 1975, l’empresa compta amb una plantilla de més de 120 treballadors, unes instal·lacions industrials que superen els 11.000 m² i uns vivers de més de 7.000 m². Amb un marcat caràcter multisectorial, les seves principals activitats són: fabricació de cortines, persianes i mosquiteres; alvèols per a la fruita i envasos agroalimentaris; safates forestals i contenidors per a vivers; protectors per a vinya, fruiters, olivera i altres arbres i plantes; articles de ferreteria i material elèctric; producció de planters per a l’olivera; fabricació i manipulats per a tercers.

Comercialment Acudam abasta tota Espanya i exporta a diversos països.

Els beneficis de l’activitat comercial d’Acudam s’inverteixen en la millora permanent de la seva tasca social.

Aquesta tasca social, exercida a la comarca del Pla d’Urgell,  es compon de diferents àrees dedicades a l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, donant-los suport i millorant així el seu nivell d’autonomia i qualitat de vida, la qual cosa redunda també beneficiosament en l’entorn familiar.

Per a l’atenció dels infants i joves, l’Associació disposa del centre d’educació especial Siloé. Pels adults compta amb els Tallers Pla d’Urgell, amb pisos tutelats destinats als nois i noies amb més autonomia personal, i amb una residència que acull els qui es queden sense pares o els qui la família no pot atendre. Les persones més greument afectades són ateses a la Llar Santa Anna del Castell del Remei, a càrrec dels Germans Franciscans de la Creu Blanca.

Des dels seus orígens, la implicació de les famílies ha estat un element imprescindible pel bon funcionament i progressió de l’entitat. A cada pas endavant que ha fet l’Associació hi ha la presència incondicional dels pares.

L’Angelina Roure, cofundadora d’Acudam, va dir: “En aquells anys (els previs a la fundació d’Acudam) hi havia un sentiment popular horrorós, s’escoltava massa sovint els que en deien «el castigo de Dios», com afirmant que tenir un fill amb alguna discapacitat fos un càstig, era una vergonya llavors treure el fill a passejar, érem, tal qual, un reflex de l’Espanya més profunda”.

Per a contactar-hi:

ACUDAM
Tel. 973 71 04 04
comercial@acudam.com

www.acudam.com

(Dades tretes de la informació de l’Associació).

2.1.10.2.

ASSOCIACIÓ ALBA

L’Associació Alba, de Tàrrega, va començar la seva activitat el 1975 creant una escola per a discapacitats. L’any 1979 va veure la necessitat de donar una continuïtat d’ocupació a aquests nens i nenes i es va crear el Taller Alba. Des d’aleshores està treballant per a millorar la qualitat de vida de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat psíquica, física i mental de les comarques de l’Urgell i la Segarra. Per aconseguir-ho, es potencia i enforteix l’àrea empresarial de l’Associació, generant nous llocs de treball per a persones amb discapacitat (dóna feina a més de 230 persones), desenvolupant productes i serveis de qualitat, etc.

Els serveis amb què compta actualment són: l’Escola Alba, on s’atén alumnes amb necessitats especials d’edats entre 3 i 21 anys; el Centre Ocupacional Alba, on es realitzen activitats de teràpia ocupacional; el Centre Ocupacional Espígol, on es realitzen activitats terapèutiques i de voluntariat amb entitats de Cervera; Llar Aleix i Llar Alba, que són llars residencials que treballen l’autonomia personal; Serveis de Salut Mental, que formen les persones amb problemes de salut mental per a trobar feina, i fan un seguiment a domicili dels hàbits de vida de les persones; Club Alba, amb el que participen en diferents competicions esportives; Àrea de Serveis, on ofereixen serveis de bugaderia, jardineria, neteja i manipulats a qui ho necessiti; Restaurant El Gat del Rosal; Cuina Centra, que subministra menús a tota l’Associació i realitza serveis de càtering per a tercers; L’obrador de galetes El Rosal, que produeix galetes artesanes fetes a mà; Botigues Alba físiques i on-line; Quàlia projectes educatius, amb serveis integrals per a escoles i casalets en èpoques no escolars; Artis, activitat ocupacional basada en la creació artística.

A l’Associació Alba van dir: “Generem oportunitats amb la finalitat d’aconseguir el màxim de desenvolupament i qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental de l’Urgell i la Segarra”.

A l’Associació Alba van dir: “Generem oportunitats amb la finalitat d’aconseguir el màxim de desenvolupament i qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental de l’Urgell i la Segarra”.

Per a contactar-hi:

Associació Alba

Tel. 973 312221

info@aalba.cat

www.aalba.cat

(Dades tretes de la informació de l’Associació).

Un greu problema que tenen aquests darrers anys aquest tipus d’organitzacions és el del finançament, ja que a causa de la crisi els han retirat gran part de les subvencions oficials que rebien, malgrat estan donant uns serveis als discapacitats que pertocaria donar als governs.

2.1.10.3.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.