METGES SENSE FRONTERES

El 1971, un grup de metges francesos, entre els quals es trobava Bernard Kouchner, després d’haver treballat a la Creu Roja, van decidir trencar el codi de neutralitat i silenci de les grans organitzacions humanitàries per a denunciar les violacions dels drets humans que havien contemplat i fundaren Metges Sense Fronteres (MSF).

El 1979, quan milers de persones refugiades fugien del Vietnam a bord de precàries embarcacions, el mateix Kouchner juntament amb altres persones, va decidir fundar Metges del Món (MDM) per atendre directament aquestes persones, operant des d’un vaixell  (L’Ille de Lúmier) que va romandre a la zona fins a finals dels anys 80 i va salvar milers de persones.

Medicusmundi Catalunya (MM) és una associació no governamental de desenvolupament fundada a Barcelona el 1963 per un grup de professionals sanitaris que realitzaven tasques de cooperació a països del Sud, i que es va integrar a Medicusmundi Internacional, fundada el 1962 a Alemanya. Des de llavors i de manera continuada, treballa en la Cooperació per al Desenvolupament, especialment en l’àmbit sanitari.

Ja tenim, doncs, tres ONGs humanitàries i sanitàries, amb alguns valors comuns que les identifiquen:

– Volen fer efectiu el dret a la salut per a totes les persones, especialment per aquelles que viuen en situació de pobresa, manca d’equitat de gènere i exclusió social o són víctimes de crisis humanitàries (MDM).

– Volen generar canvis en la societat, fomentant una cultura de solidaritat i compromís ciutadà que faci possible l’eradicació de la pobresa i permeti que la salut sigui un dret a l’abast de totes les persones (MM).

– Volen assistir a poblacions en situació precària i víctimes de catàstrofes o de conflictes armats, sense discriminació per raça, religió o ideologia política. La seva presència independent i imparcial en les situacions de crisi els permet donar una assistència immediata i temporal a les persones més necessitades. L’acció sanitària és la seva prioritat, però també assumeixen riscos, es posen enfront del poder i utilitzen el testimoniatge com a mitjà per provocar canvis a favor de les poblacions (MSF)

Es pot trobar més informació de Metges del Món a la web www.medicosdelmundo.org

Es pot trobar més informació de Medicusmundi Catalunya a la web www.medicusmundi.es/catalunya/

Es pot trobar més informació de Metges Sense Fronteres a la web www.msf.es/ca/

No obstant això, de Metges Sense Fronteres en seguim parlant, ja que és una de les ONGs més importants del món, doncs compta amb més de 31.000 professionals (2.500 internacionals i 29.000 contractats localment) i el suport de més de 4,6 milions de socis i col·laboradors en els cinc continents (639.000 a Espanya). MSF té un pressupost anual a escala internacional d’uns 950 milions d’euros, el 90% dels quals són de procedència privada. Més de la meitat d’aquests diners es gasten en despeses de personal, ja que la seva principal tasca és donar assistència professional mèdica al mateix lloc on fa falta. El 1999 van rebre el Premi Nobel de la Pau.

A diferència d’altres àrees de la solidaritat internacional, aquest tipus d’ajuda no aspira a transformar una societat, sinó a permetre-li superar un període crític: té com a objectiu les persones, no els estats. Per aquest motiu les seves intervencions són limitades en el temps.

MSF entra en acció davant el deteriorament sobtat de les condicions mèdico-humanitàries de poblacions afectades per crisis que posen en perill la seva supervivència o la seva salut, amb atenció especial als qui no reben cap tipus d’assistència. Per exemple…

Víctimes de conflictes armats.

Intervencions adreçades a poblacions que veuen la seva integritat directament amenaçada per la violència o que han hagut de desplaçar-se (de manera forçosa o voluntària) com a conseqüència d’aquesta.

Víctimes de malalties endèmiques i epidèmiques.

Activitats destinades a reduir la mortalitat en casos de còlera, xarampió, febres hemorràgiques, VIH/sida, malària, tuberculosi, chagas, kala-azar, malaltia de la son, desnutrició, ebola, etc

Víctimes de violència social i persones excloses de l’atenció sanitària.

Programes orientats a persones afectades per polítiques o pràctiques que posen la seva vida en perill i les exclouen de forma deliberada dels serveis de salut, com immigrants en situació irregular o minories ètniques.

Víctimes de desastres naturals.

Respostes d’emergència que inclouen cirurgia, atenció psicosocial, aigua i sanejament, distribució d’articles de primera necessitat, etc.

Per a orientar sobre el profit que se’n pot treure dels diners que es donen a MSF, faciliten les següents dades:

– Amb 1,2 € poden tractar un nen d’una infecció respiratòria com la pneumònia.

– Amb 20 € poden proporcionar 66 racions d’aliment terapèutic preparat per a tractar un nen amb desnutrició aguda severa.

– Amb 30 € poden assistir amb kits de primers auxilis a 17 persones durant 3 mesos.

– Amb 30 € poden disposar del material necessari per atendre un part.

– Amb 40 € poden disposar de 160 vacunes contra el xarampió.

– Amb 50 € poden distribuir kits d’higiene per a dues famílies desplaçades per un conflicte.

– Amb 87 € poden atendre 6 consultes d’atenció primària.

– Amb 150 € es pot fer una operació quirúrgica d’emergència.

El personal de MSF molt sovint és segrestat i assassinat mentre realitza la seva feina, ja que sempre està on més falta fa, encara que hi hagi conflictes armats, com ha passat pocs dies abans de fer aquest escrit, quan a 3 treballadors els han mort en un hospital de Boguila, al nord de la República Centreafricana (RCA).

A MSF diuen: “L’acció humanitària és un gest solidari de la societat civil a la societat civil, de persona a persona, amb l’única finalitat de preservar la vida i alleujar el patiment d’altres éssers humans”.

(Dades tretes de la informació de  l’Associació).

Per a contactar amb l‘ONG:

MSF a Barcelona tel. 933 046 100

MSF a Madrid tel. 915 411 375

https://www.msf.es/cat

 

(HI HA UN VÍDEO INSTITUCIONAL DE METGES SENSE FRONTERES AL TEMA 03.12.)

 

2.1.2.

 

Central America

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.