INTRODUCCIÓ. CANÇONS AMB MISSATGES

LA SOLIDARITAT... Nº 5 Recomanacions..._Página_05

 

La música és l’art que es manifesta en l’organització dels sons i els silencis en el temps, produïts per veus humanes o per instruments. La finalitat de la música és proporcionar una experiència sensorial en l’intèrpret i en l’oient.

La música proporciona emocions i les evoca, per la qual cosa ha estat un fenomen molt popular en totes les èpoques de la història, encara que mai com en aquests 50 darrers anys se n’havia fet tanta profusió (estiguis on estiguis, gairebé sempre se sent una música de fons: a casa, al cotxe propi, als transports públics, als carrers comercials, a la feina, als comerços, bars, bancs, hospitals, aeroports, etc.; a més, hi ha qui porta durant moltes hores i cada dia uns “pinganillos” dins de les orelles també per escoltar música.

Una cançó és una composició musical que conté una part cantada, és a dir, que disposa d’un text anomenat “lletra”.

De cançons n’hi ha de molts tipus o gèneres segons els seus cantants, instruments, ritme, durada, etc. La lletra també contribueix a aquesta identificació segons el seu contingut.

La missió d’aquest escrit és precisament relacionar una sèrie de cançons que he escollit pel contingut o intenció de les seves lletres: que aportin missatges de valors com la solidaritat, l’amistat, la justícia, el valor, la lleialtat, la llibertat, la bondat, l’esperança, el pacifisme, la gratitud, la igualtat, l’ecologia, etc., a més de disposar d’una melodia molt agradable i una interpretació de qualitat.

De cançons amb missatge se’n troben tant a la música clàssica, com a la tradicional, com a la moderna, però, sobretot, se’n troben als tipus anomenats Nova Cançó Catalana, Cançó Protesta i Espirituals Negres/Gospel, sobre els quals segueixen uns comentaris.

La Nova Cançó Catalana és el nom amb què es coneix el moviment artístic i musical que, a principis dels anys 60 i en plena dictadura franquista, va néixer a Catalunya per a impulsar la reivindicació de l’ús normal del català en el món de la cançó, a la vegada que denunciava les injustícies del franquisme, el capitalisme i altres qüestions. A LA SUBSECCIÓ D’AQUEST BLOG 50.10. (LA NOVA CANÇÓ… I MÉS!) HI HA UN CANÇONER I UN GRAPAT DE CANÇONS DE LA “NOVA CANÇÓ CATALANA”.

Van ser intèrprets destacats d’aquest important moviment, entre altres: Salvador Escamilla, Teresa Rebull, Guillem d’Efak, Núria Feliu, Maria Dolors Laffite, Mercè Madolell, Guillermina Motta, Francesc Pi de la Serra, Ovidi Montllor… i, sobretot, Raimon, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat i Lluís Llach.

La cançó protesta és un tipus de cançó que està associada a una actitud plenament dirigida al canvi social, sobretot en els temes d’actualitat de cada època, podent ser folk o moderna. Entre els seus focus d’atenció s’hi han comptat l’abolició de l’esclavitud, el sufragi de les dones, els drets civils, la protecció dels animals i el medi ambient, els moviments obrers, feministes, pacifistes, etc.

Han estat intèrprets destacats i més o menys coneguts en el nostre país, entre altres: Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger, Georges Brassens, Jacques Brel, Leonard Cohen, Juliette Gréco, Georges Moustaki, Violeta Parra, Víctor Jara, Atahualpa Yupanqui, Mercedes Sosa, Silvio Rodríguez, Pablo Milanés, Nacha Guevara, Facundo Cabral, León Gieco, Paco Ibáñez, Jarcha, Carlos Cano, Amancio Prada, Rosa León,  Pedro Guerra, Rosana, Manu Chao, Ismael Serrano, Mikel Laboa, Ez Dok Amairu, José Antonio Labordeta, Al Tall, etc., a més de molts dels intèrprets de la Nova Cançó Catalana.

S’anomena espiritual negre un tipus de cant religiós que sorgeix entre la població afroamericana dels Estats Units durant el segle XIX i que va tenir un gran protagonisme, amb les seves lletres reivindicatives, fins als anys 60, quan es va aconseguir en aquest país la plena integració racial. A Catalunya va tenir una gran difusió durant els anys 60 gràcies sobretot al Grup de Folk.

El gospel és un gènere musical desenvolupat a partir de la dècada del 1930, inspirat en himnes religiosos i que combina la lírica del cristianisme amb la melodia i el ritme del blues i el jazz. A Catalunya hi ha molts grups corals amateurs que el practiquen actualment.

Tots dos gèneres es confonen molt fàcilment i comparteixen en els seus textos la fe cristiana, essent la base de les misses protestants.

En aquesta secció del blog s’inclouen 150 vídeos amb cançons i lletres corresponents, així com els noms dels seus intèrprets, (75 en castellà, 65 en català i 10 compostes per mi), fruit d’una acurada selecció, que contenen missatges de valors. Gairebé no s’inclouen cançons d’amor, i de religioses n’hi ha tan sols alguna que destaca per la seva rellevància històrica. Totes les lletres s’han revisat paraula per paraula.

També es poden descarregar totes les lletres de les cançons, d’una vegada i en format pdf, en el Tema 49.08.

Sóc conscient que no hi ha totes les cançons que s’ho mereixen i que alguna de les que hi ha potser no agradi prou a tothom, però en la seva selecció hi han influït no sols raons de qualitat sinó també de rellevància en el seu moment, context o circumstàncies personals.

El propòsit d’aquesta iniciativa meva és oferir la possibilitat de gaudir d’aquestes cançons a qui ho desitgi, ja que la seva audició no sols resulta molt agradable sinó que, normalment, també desperta sentiments molt nobles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.