ELS MISSATGES DE LA GRETA THUNBERG

La recentment famosa activista climàtica adolescent Greta Thunberg va néixer a Suècia el 3 de gener de 2003.

Quan tenia vuit anys va sentir parlar a la seva escola del canvi climàtic. Estava impressionada per la magnitud del perill que això podria representar per a tots, tant que no pensava que pogués ser cert. “Era absolutament impossible que un tema tan greu amenacés la nostra pròpia existència. En cas de ser cert, parlaríem sols d’això. Tanmateix, els nostres dirigents no ho fan mai”. Aquesta reflexió la va motivar a investigar durant sis anys sobre aquest tema, convertint-se avui en una de les activistes ecològiques més influents en el món.

A la Greta, quan tenia onze anys, li van diagnosticar una síndrome d’Asperger -trastorn lleu dins de l’espectre autista- i potser això explica el seu caràcter introvertit, seriós i silenciós. Potser també a això es deu la seva tenacitat.

Als 12 anys va deixar de menjar carn i va decidir que no agafaria mai més un avió. I no només ho ha complert, sinó que ha fet canviar l’estil de vida de tota la seva família.

L’estiu del 2018, Suècia va patir unes onades de calor i uns incendis forestals sense precedents al pais. Aquests fets van ser la gota que va fer vessar el got de la paciència de la Greta Thunberg, que feia temps que estava amoïnada per la inacció dels governs respecte el problema més greu que pateix la humanitat avui dia, segons ella: el canvi climàtic. Per aquest motiu va decidir plantar-se amb una pancarta davant del Parlament suec i iniciar una “vaga escolar pel clima”  amb la qual captaria l’atenció mediàtica de tot el país i del món sencer.

El 14 de desembre de 2018, amb tan sols 15 anys, va fer un discurs a la Cimera del Clima de l’ONU (COP24) a Katowice (Polònia), el qual va aconseguir una gran difusió mediàtica. El 25 de gener del 2019 en va fer un altre al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa). I el 21 de febrer de 2019 parlà davant el Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) a Brussel·les. També dóna suport presencial a manifestacions d’estudiants arreu d’Europa i col·labora amb entitats que treballen per protegir el medi ambient.

La noia sueca amb tan sols 15 (ara 16) anys ha provocat al seu pas un entusiasme com el d’un cantant d’èxit d’una banda de rock juvenil. Només que ella, en comptes de cantar, deixa anar frases lapidàries que tothom entén i fa coses que són coherents amb el que diu i pensa.

 

ALGUNS RETRETS DE L’ACTIVISTA CLIMÀTICA ADOLESCENT GRETA THUNBERG      A LES GENERACIONS QUE L’HAN PRECEDIDA

CIMERA DEL CLIMA DE L’ONU (COP24) A KATOWICE (POLÒNIA) EL 14-12-2018.

A la COP24 hi van assistir prop de 200 països i suposa la iniciativa més gran per a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i frenar l’escalfament global. Allí, entre altres coses, la Greta Thunberg els va retreure:

“Només parleu d’un creixement econòmic verd etern (creixement econòmic sostenible) perquè teniu massa por de ser impopulars. Només parleu de seguir endavant amb les mateixes males idees que ens han portat a aquest desastre, fins i tot quan l’única cosa sensata a fer és estirar el fre d’emergència. No sou prou madurs per dir-ho clarament. Fins i tot aquesta càrrega se’ns deixa als nens. Però no m’importa ser impopular. Em preocupa la justícia climàtica i el planeta viu.”

“La nostra civilització està sent sacrificada perquè un nombre molt reduït de persones continuïn guanyant enormes quantitats de diners. La nostra biosfera s’està sacrificant perquè els habitants rics de països com el meu puguin viure en el luxe. Els sofriments de molts paguen pels luxes d’uns pocs.”

“L’any 2078 celebraré el meu 75 aniversari. Si tinc fills, potser passaran aquest dia amb mi. Potser em preguntaran sobre vosaltres. Potser preguntaran per què no vau fer res quan encara hi havia temps per actuar. Vosaltres dieu que estimeu els vostres fills per damunt de tot, però els esteu robant el seu futur davant dels seus ulls.”

“No hem vingut a suplicar als líders mundials que es preocupin. Ens heu ignorat en el passat i ens tornareu a ignorar. Ens hem quedat sense excuses i ens quedem sense temps. Hem vingut aquí per fer-vos saber que el canvi arriba, tant si us agrada com si no. El poder real pertany a la gent.”

RODA DE PREMSA TAMBÉ A KATOWICE

“Som nosaltres qui viurem en aquest món. Si jo visc fins als 100 anys, arribaré a l’any 2103. Això és molt de temps, i tots els nens que viurem en el futur ho haurem de fer amb el desgavell que totes les generacions han creat. Ho haurem de netejar tot i això no és just.”

FÒRUM ECONÒMIC MUNDIAL DE DAVOS, SUÏSSA, EL 25-1-2019

Allí, la Greta Thunberg, va retreure a les elits polítiques i financeres de tot el món que no només no estan fent res per solucionar el problema, sinó que l’estan agreujant:

“Hi ha gent que diu que la crisi del clima és una cosa que tots haurem creat, però això no és veritat. Perquè si tots som culpables, aleshores ningú pot ser culpat. I hi ha algú que en té la culpa.”

“Algunes persones, algunes empreses, alguns industrials en particular han sabut exactament quins valors impagables han estat sacrificant per continuar guanyant inimaginables quantitats de diners. I crec que alguns dels presents pertanyen a aquest grup de gent.”

I tot això fa enfadar molt la Greta, que en la seva ment racional i lògica no pot entendre per què els humans no estan disposats a fer els sacrificis que cal per salvar el planeta. “Resoldre la crisi climàtica és el repte més gran i complex que ha afrontat mai l’homo sapiens, però la principal solució és tan simple que fins i tot un nen petit ho pot entendre: cal aturar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I o bé ho fem o no ho fem. Blanc o negre.”

La seva denúncia contra la passivitat dels governs s’estén als mitjans de comunicació, als quals acusa d’obviar la crisi més gran del nostre temps: “Una amenaça per a l’existència humana hauria de ser a totes les portades i programes. Però no només no se’n parla, sinó que encara n’hi ha que s’atreveixen a negar el canvi climàtic.”

La Greta també ha retret als reunits a Davos que hi hagin anat en els seus avions privats suposadament per parlar de solucions al canvi climàtic. Ella predica amb l’exemple: hi ha anat en tren des de Suècia, en un viatge de 32 hores, i ha passat les nits en una tenda de campanya a 15 graus sota zero, al campament dels científics que alerten dels efectes del canvi climàtic a l’Àrtic.

COMITÈ ECONÒMIC I SOCIAL EUROPEU (CESE) DE BRUSSEL·LES, EL 21-2-2019

El CESE és un òrgan consultiu de la UE, a la seu del qual, amb la presència del president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker, Greta Thunberg els va dir:

“La gent ens diu que tenen l’esperança que la gent jove salvarà el món, però no ho farem. Simplement no hi ha suficient temps per a esperar que creixem i prenguem el control.”

“Si encara dieu que estem malgastant un valuós temps de classe, us recordo que els nostres líders polítics han malgastat dècades d’inacció i negacionisme.”

“Alguns diuen que estem lluitant pel nostre futur, però no és cert. Estem lluitant pel futur de tots. I si pensen que hem d’estar a les escoles, els suggerim que ocupin el nostre lloc als carrers. O millor, que s’uneixin per a accelerar el procés.”

“Hem començat a netejar el vostre desastre, i no pararem fins que acabem.”

La jove ha carregat contra la inacció de la classe política en matèria climàtica i ha defensat les vagues estudiantils que reclamen més accions per a enfrontar-se al canvi climàtic. “Hem de centrar cada polzada del nostre ésser en el canvi climàtic, perquè si fracassem, tots els nostres assoliments i progressos no hauran servit per a res. I tot el que quedarà del llegat dels nostres polítics serà el fracàs més gran de la història humana i seran recordats com els majors roïns de tots els temps, perquè hauran triat no escoltar i no actuar.”

La Greta ha recordat que, segons un informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC), el món està a onze anys d’una situació “irreversible” que s’escapi del “control humà”. Per a evitar-ho, ha dit, “han de tenir lloc canvis sense precedents en tots els aspectes de la societat en la dècada vinent”.

CIMERA D’ACCIÓ CLIMÀTICA DE L’ONU, NOVA YORK, EL 23-9-2019

“Els estem mirant. No hauria d’estar aquí, hauria d’estar al col·legi a l’altre costat de l’oceà. M’han robat els meus somnis, la meva esperança amb les seves paraules buides. De l’única cosa que parlen és de diners i ens conten històries sobre el creixement econòmic perpetu. Com s’atreveixen?”.

“Si realment entenguessin la situació, no s’estarien sense fer res. Ens estan fallant. Els ulls de les futures generacions estan sobre vostès. Mai els perdonarem. Com s’atreveixen a pretendre que això es pot resoldre amb els negocis com de costum? El món s’està despertant, t’agradi o no”.

“Per què els nois hem d’anar aixecant el diòxid de carboni que vostès tiren?”

DECLARACIONS EN ALTRES LLOCS

“És difícil? És massa pressió? Sí, ho és. No els correspon als nens fer això. M’agradaria que els adults assumissin la seva responsabilitat però, com que ningú ho fa, ho fem nosaltres”, va dir asseguda a les escalinates de l’estàtua de Marianne, a la plaça de la República de París.

“Sí, estem enfadats i estem enfadats perquè les generacions més grans continuen robant-nos el nostre futur, continuen fent-ho i no deixarem que ho facin més”, deia Thunberg en una marxa escolar a Hamburg, Alemanya.

 

ALGUNES RECOMANACIONS DE LA GRETA THUNBERG A LES GENERACIONS QUE TENEN EL PODER

COP 24, KATOWICE, POLÒNIA

“Fins que no comencem a centrar-nos en el que cal fer, més que en el que és políticament possible, no hi ha esperança. No podem resoldre una crisi sense tractar-la com una crisi. Hem de mantenir els combustibles fòssils soterrats, i ens hem de centrar en l’equitat. I si les solucions dins del sistema són tan difícils de trobar, potser hauríem de canviar el sistema.”

“Si alguns nens poden ocupar titulars a tot el món pel fet de no anar a l’escola, imaginin el que podríem fer tots junts si realment volguéssim. Però per fer això, hem de parlar amb claredat, per molt incòmode que sigui.”

RODA DE PREMSA A KATOWICE

“Ens enfrontem a una amenaça existencial. És la crisi més gran a la qual mai s’ha enfrontat la humanitat. Hem de fer alguna cosa ara, perquè demà pot ser massa tard.”

“Insto tothom a fer el mateix que jo: tots els divendres seuré fora del Parlament suec, fent vaga pel clima, fins que Suècia estigui alineada amb l’Acord de París. I crec que els nens ens hem d’enfadar, fer sentir les nostres veus i fer que totes les generacions siguin responsables del que han creat.”

FÒRUM ECONÒMIC MUNDIAL DE DAVOS, SUÏSSA

“Els adults continuen dient: ‘Donem esperança als joves, els li devem’. Però jo no vull la vostra esperança, no vull que estigueu esperançats. Vull que entreu en pànic, que sentiu la por que jo sento cada dia. I després vull que actueu, com si estiguéssiu en crisi. Vull que actueu com si la casa estigués en flames, perquè ho està.”

CONSELL ECONÒMIC I SOCIAL EUROPEU, BRUSSEL·LES

“Sabem que la majoria dels polítics no volen parlar amb nosaltres. Bé. Tampoc nosaltres volem parlar amb ells. Volem que parlin amb els científics, que els escoltin, perquè només estem repetint el que estan dient ells des de fa dècades. Volem que es compleixi l’acord del clima de París i del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). No tenim altres exigències, només seguir el que diu la ciència.”

“Ens diuen que som joves, però no hi ha temps per a esperar que creixem i ens en fem càrrec”, va dir, citant l’últim informe de l’IPCC, que estableix que les emissions han d’aconseguir un màxim el 2020 i després caure abruptament amb la finalitat de mantenir l’escalfament global per sota d’1,5 °C. “Això és l’any que ve”, ha subratllat: “Estan desitjant que deixem de parlar de la crisi del clima i que parlem d’altres coses, perquè saben que no poden guanyar aquesta lluita. Perquè saben que no han fet els seus deures. Nosaltres sí que hem fet els nostres deures, facin-los vostès i escoltin els científics.”

“Segons l’informe de l’IPCC, estem a uns 11 anys d’arribar a un punt de no retorn. Per a evitar això, han de realitzar-se canvis sense precedents en la dècada vinent. Si la UE vol mantenir-se dins dels límits d’emissions, necessita una reducció mínima del 80% per a 2030. I això inclou els transports aeris i terrestres, de persones i mercaderies. Hem de deixar de competir els uns amb els altres. Necessitem cooperar i treballar junts per a compartir els recursos del planeta d’una manera justa.”

EN ALTRES LLOCS

El 18 de febrer de 2019 li va dirigir al president francès el següent missatge en un vídeo: “Ha d’actuar ara i no dir simplement que ho farà. Si continua com si no passés res, fracassarà. I si vostè fracassa, serà percebut com un dels pitjors malvats de la història de la humanitat”. Pocs dies després, la Greta Thunberg va ser rebuda a l’Elisi per Emmanuel Macron.

Greta Thunberg s’ha decantat per un “nou model de pensament” que passa de la competició a la “cooperació” per a “compartir els recursos del planeta de forma justa”. “Hem de protegir la biosfera, l’aire, els oceans, els sòls i els boscos. Això pot sonar ingenu, però si has fet els deures, llavors saps que no tens una altra opció.”

 

ALTRES TEMES

DIARI EL PAÍS EL 10-3-2019

“Jo tan sols he arribat en el moment just. Cada vegada més persones són conscients de la situació d’emergència que vivim, del fet que estem travessant una crisi existencial que no ha estat tractada mai com a tal”.

Per què creu que la seva protesta està tenint aquest impacte? “Tinc un missatge molt directe i sóc una nena que diu que altres persones estan robant el meu futur i el d’uns altres. Molta gent se sent culpable”.

“Quan t’ocupes del canvi climàtic, veus que les dones són més actives. Segons molts estudis, els homes de mitjana produeixen més emissions que les dones. Elles seran les més afectades. Aquesta lluita té molt a veure amb el feminisme”.

“Abans de tot això jo era molt tímida i encara ho sóc en privat. Sempre era la persona que estava darrere, la que ningú notava”, diu Thunberg. La protesta ha estat com una teràpia. “La meva vida ha canviat molt, em sento amb més energia, més feliç, puc tenir alguna cosa que té sentit, alguna cosa per a fer. No tinc molt temps lliure però està bé”.

El risc de convertir-se en una marca: “Molta gent ha usat el meu nom amb finalitats comercials o no comercials i no puc parar-ho. Si algú em pregunta i és alguna cosa que fan per lucre, jo dic que no, però no puc parar a tota la gent, no tinc molt temps…”. Greta Thunberg és conscient del risc d’estar convertint-se en una marca. La seva cara apareix en convocatòries de manifestacions, samarretes… No pot evitar que això passi però, en veure que la seva fama augmentava, va decidir no afiliar-se a cap organització. Tot i així ha hagut de fer un pas endavant per a contrarestar, amb llargues publicacions a Facebook, els rumors i les sospites de tenir algú darrere, i per a explicar que ella viatja només amb el permís del seu institut i dels seus pares, que han pagat tots els seus desplaçaments, des de Katowice (Polònia) fins a Davos (Suïssa) o Brussel·les. “Molta gent s’ha ofert a pagar; quan va ser a Davos l’organització va voler pagar el viatge i el mateix quan va ser a Brussel·les. I potser podem pensar-ho quan són ocasions oficials, però de moment ho hem pagat tot nosaltres”, assegura el pare.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.