INICIATIVES EN MARXA 1

10 CAMPANYES SOLIDÀRIES QUE ACONSEGUEIXEN TOCAR LA FIBRA

http://iamheremagazine.com

Nombroses empreses, amb i sense ànim de lucre, es llancen a l’aventura de la solidaritat i de la conscienciació per intentar canviar el món. En aquesta època, les campanyes d’aquest tipus són abundants, per la qual cosa és complicat destacar-les. Per aquesta raó hem volgut recopilar les 10 campanyes més sonades i interessants que circulen per la xarxa. Cadascuna d’elles està enfocada a solucionar un determinat tipus de problema, però totes guarden relació a l’origen pel seu caràcter solidari.

 1. Jo em comprometo contra la violència de gènere.

Sota el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat sorgeix la campanya “Jo em comprometo” promoguda per l’Asociación Vínculos Infantiles i la plataforma de comunicació Madrid Woman’s Week. La iniciativa tracta de lluitar contra la violència de gènere, amb la finalitat de sensibilitzar i conscienciar a la població d’aquesta problemàtica. La campanya es veu ajudada per les persones “que diàriament alimenten l’opinió pública”: Jesús Olmedo, Jordi Rebellón, Iván Sánchez, Samanta Villar, Nerea Garmendia, Elisa Mouliá, Roberto Drago, Manuel Bandera, Fernando Soto, Ana Rugeixis, Rosa María Calaf, Gema Chiverto, J. M Galeano, P. Pablo San Martín, Marco Rocha, Carmen Gurruchaga, Joanna Ivars, Ariana Martínez, Rafael Rojas, Juan Dávila i Ángel Capel. Frenar aquest crim està a les nostres mans.

 1. Comparteix Taula amb 7.000 milions de persones.

Gairebé 900 milions de persones es fiquen al llit diàriament amb gana. Oxfam Intermón lluita per combatre aquesta desgràcia amb la seva campanya “Taula per 7000 milions de persones”. Després de compartir les fotografies dels nostres aliments favorits, ens toca de conscienciar-nos de les necessitats que tenen moltes altres persones. La campanya lluita pel dret a l’alimentació i ens animen a fer un donatiu de 2€ (sense límit) per aconseguir que tothom pugui menjar. “Junts podem aconseguir-ho. Aquestes persones han de poder asseure’s a la taula. És el lloc que els correspon.” tal com diuen a la web de la campanya. Personatges públics com Julia Otero, Alex Gadea, Lucia Etxebarría, Xavier Sardà o Pepe Viyuela han col·laborat en la campanya.

 1. De dona a dona.

La Fundació Vicente Ferrer (FVD) acaba de presentar la seva nova campanya “De dona a dona. Societat Cooperativa”, una iniciativa amb la qual pretenen crear la major xarxa de suport mutu entre dones de l’Índia i Espanya. La campanya es veu recolzada per dones de renom que no han dubtat a pertànyer a aquest grup de dones que pretenen donar una resposta a la situació de les dones en l’Estat indi de Andra Pradesh. Amb sols 9€ pots associar-te a aquesta Societat Cooperativa i podràs contribuir al fet que les dones índies puguin emprendre el seu petit negoci. Entre les sòcies principals trobem a l’actriu Maribel Verdú, gràcies a ella Ventakalakshml va emprendre un negoci de venda de bens, gràcies a Ana Pastor la seva sòcia va poder invertir en la compra de cabres per després vendre la seva llet, gràcies a Luz Casal la seva sòcia va invertir en la compra d’una búfala. A més la campanya es veu acompanyada per un documental en el qual tres de les seves sòcies han experimentat en les seves pròpies carns el que significa formar part d’aquesta nova societat.

 1. No Hunger Festival.

La música ens fa ser feliços i si amb ella podem contribuir i ser solidaris, molt millor. El No Hunger Festival és un festival de música indie que se celebra des del 2009. Gràcies a la teva assistència a aquest acte artístic podràs ser solidari, ja que la recaptació és emprada en la lluita contra la desnutrició infantil a l’Àfrica Subsahariana a través de l’ONG Acció Contra la Fam. El festival se celebra a Barcelona el pròxim 2 de desembre i a Madrid el 14 de desembre. Entre els artistes i grups solidaris podem destacar Nawja Nimri, Klaudia + Cuchillo i The Pinkertones.

 1. Amb el VIH, posa els peus a la terra.

Amb el VIH, posa els peus a la terra és la nova campanya de Creu Roja Joventut amb motiu del Dia Mundial de la Resposta davant el VIH i la Sida (1 de desembre). L’objectiu de la campanya és prevenir a la població de les conseqüències que poden comportar les conductes de risc i els comportaments inadequats amb les persones que viuen amb aquesta malaltia. Per això, la campanya es nodreix d’un vídeo explicatiu en el qual els joves de diferents províncies responen preguntes sobre el VIH i la Sida. El realment important és conèixer la informació per evitar el risc.

 1. Cumpledías.

Una de les campanyes més commovedores i impactants de la temporada és Cumpledías d’Unicef. La campanya ha estat desenvolupada per JWT que ens fa arribar un missatge molt clar; en moltes parts del món, els nens no compleixen anys, compleixen dies. La campanya lluita contra la desnutrició en la qual cada dia és una prova de foc per a cada nen. Unicef ens convida a canviar el món i a compartir la iniciativa i amb cada sms que enviem suposa contribuir en un dia de tractament contra la desnutrició. Recorda: Molts dies fan una vida!

 1. Somriures dolços.

Migueláñez en col·laboració amb l’APU llança la seva tercera campanya solidària Somriures Dolços en la qual lluiten contra el càncer infantil. Per lluitar contra aquesta malaltia, es pot fer una donació econòmica i es pot conscienciar de l’important que és col·laborar en la recerca d’una malaltia com el càncer, que pot afectar a qualsevol, en qualsevol moment. La campanya és un autèntic èxit i cada clic en l’espot equival a cinc cèntims d’euro per aconseguir la xifra d’un milió de clics solidaris.

 1. Fet amb els teus somnis.

La marca de torrons Suchard, ens sorprèn aquest Nadal amb un espot solidari titulat “Fet amb els teus somnis”. El grup Maldita Nerea ha compost una cançó solidària per a la campanya, amb la qual es pretén fer realitat els somnis de molta gent. Per això, es van recollir els somnis dels espanyols a través de la pàgina oficial de Facebook de Suchard i després de 7.000 peticions, Maldita Nerea ha compost la cançó que es pot descarregar a través d’iTunes i el cost de la qual es destinarà a l’ONG Banc d’Aliments, fent possible que moltes famílies puguin complir els seus somnis aquest Nadal.

 1. O reciclas o collejas.

L’actriu espanyola Mariví Bilbao protagonitza la nova campanya d’Ecovidrio, “O reciclas o collejas”. La campanya ens anima a reciclar, sense excuses, tot el vidre que usem en el nostre dia a dia. La campanya de conscienciació fomenta el reciclatge per protegir l’entorn i el medi ambient.

 1. Novovisión Solidario.

La clínica oftalmològica Novovisión ha llançat la seva campanya solidària de Nadal, per la qual operarà a 20 persones sense recursos que no puguin pagar-se una operació oftalmològica. La clínica anima a la gent del carrer a difondre la campanya a aquelles persones que puguin estar en contacte amb persones que sofreixin un mal moment econòmic.

CINC EXEMPLES D’ACCIONS EN LÍNIA QUE FOMENTEN UNA CULTURA SOLIDÀRIA

https://donareblog.wordpress.com

Entre els objectius del nostre treball en Donare està fomentar una cultura de solidaritat permanent, i que aquest valor no només s’activi davant campanyes puntuals o esdeveniments catastròfics. És que l’acte de donar diners és només una forma de donar. Es pot donar temps, treball, afecte, suport, interès… Qui és generós en un aspecte, és més probable que ho sigui en els altres.

Per això val la pena destacar iniciatives en línia que motiven accions amb finalitats solidàries sense que necessàriament l’usuari hagi de treure diners de la seva butxaca. Seguint amb la idea anterior, qui s’habitua a “fer alguna cosa'” pels que ho necessiten, és més probable que es comprometi amb una causa, sigui capaç de fer una donació monetària i gaudeixi fent-ho.

També aquest tipus d’accions permeten que les empreses s’involucrin al món solidari, i encara que hi ha els qui critiquen que les companyies “usin” aquests temes en benefici de les seves marques, la veritat és que sempre serà millor que s’interessin per ells al fet que els ignorin.

Aquí deixem cinc exemples de campanyes en línia que motiven l’acció dels usuaris:

 1. Intel i Small Things Challenge: Intel dóna 25 centaus de dòlar a Kiva, Global Giving i Save the Children, per cada clic efectuat sigui en el mateix lloc o en bàners que permet incloure en altres webs.
 2. Telefònica Banda Ampla i Una Base de Datos Solidaria: Telefònica va prometre donar 500 pesos xilens (gairebé un dòlar) a la Fundació Un Techo para Chile, per cada usuari registrat en el seu lloc. La campanya va aconseguir la seva meta.
 3. Farlex i Community Dictionary: Farlex Inc. dóna un menjar a un nen, a través del Programa Mundial d’Aliments, per cada dues noves definicions de paraules que els usuaris aportin a aquest diccionari.
 4. Pantene i Hebras Solidarias: Pantene convida a tallar-se el cabell i donar-lo per a confeccionar perruques reals que la Fundación Virgen del Perpetuo i la Rama Femenina del Patronato Cibaeño lliuren a dones amb càncer a la República Dominicana.
 5. Twix, M80 Radio i Un Click Contra el Hambre: De manera similar a la iniciativa d’Intel, una marca comercial i una emissora de ràdio espanyola es van unir per donar 20 centaus d’euro per cada clic per a la causa d’Acció Contra la Fam a Mali. També aquesta campanya va aconseguir la seva meta.

 

JOVES DESTACATS PER LA SEVA LABOR SOLIDÀRIA

https://ar.selecciones.com

Els editors de Seleccions es van dedicar a buscar a joves que sobresortissin per la seva labor altruista. Van rebre centenars de nominacions, i entre totes elles van escollir a Gina, Gisela, Agustín, Manuel i Jorge, els qui demostren dia a dia, a través de les seves accions, que la compassió i la solidaritat són valors que poden canviar al món. Cadascun d’ells realitza una labor encomiable a favor de la comunitat i demostra que voler és poder, i que l’edat no és un impediment. Bé per ells! En cadascuna de les seves històries hi ha somnis que es van convertir en realitat: per ajudar i ajudar-se. Diuen que les bones accions sempre tornen, aquests joves han sembrat llavors que creixeran sols amb bons fruits.

Manuel Lozano. “Creure és poder”.

Un matí d’hivern, mentre hissaven la bandera al pati de l’escola, va veure que un noi d’un altre grau estava gairebé descalç. Manuel Lozano tenia amb prou feines vuit anys però es va adonar que alguna cosa anava malament.

Aquella mateixa tarda li va demanar a la seva mare que l’ajudés a organitzar una col·lecta i entre els companys del seu grau van ajuntar diversos parells de sabates. Recorda perfectament la visió que va marcar la seva vida.

“Aquesta va ser la primera imatge de la realitat que em va doldre, alguna cosa que no estava bé estava passant”, diu l’actual titular de Red Solidaria, una organització que des de 1995 intenta donar resposta a les més grans necessitats socials, sense estructura burocràtica, sols sent un pont entre els qui precisen ajuda i aquells que poden donar-los-hi.

Manuel té 27 anys però sembla major quan parla. Potser haver estat en les grans catàstrofes dels últims anys i veure’s tots els dies cara a cara amb la misèria i les necessitats de punts l’hagin fet créixer més de pressa. Assegura que la seva arribada a la direcció de la Red Solidaria va ser una suma de casualitats. “Vaig escriure la paraula “solidaritat” al  Google i el primer que hi va sortir va ser la Càtedra de la Solidaritat que dicta la xarxa”. Nascut a la ciutat bonaerense de Chascomús, no tenia idea dels carrers de la ciutat de Buenos Aires i la càtedra es dictava a quatre quadres de la casa on vindria a viure, just en dies en els quals no cursava la facultat. Massa casualitats per no dedicar-les-hi atenció.

Encara que era massa jove, el van agafar com a voluntari. Va entrar a la xarxa el 21 de juliol del 2003. No s’oblida de la data perquè un 21 de juliol, però un any abans, havia decidit fer-se les rastes en el pèl que avui el caracteritzen. Al principi atenia el telèfon. Escoltava, orientava i contenia als qui cridaven urgits per diferents necessitats. Poc a poc es va anar involucrant més i, a finals del 2007, ja estava a càrrec de la xarxa.
El desvetllament de la Red Solidaria és donar respostes i, alhora, visibilitat a problemàtiques socials desateses. Per això Manuel recorre el país per aprendre més d’aquestes realitats i poder treure-les a la llum. Ja ha fet centenars de viatges per tot el país. Treballa no sols en l’assistència de les necessitats bàsiques, sinó que busca generar projectes a llarg termini.

Des que és director ja ha creat 70 xarxes solidàries a l’interior. Quan ell hi va arribar n’hi havia cinc.

María Gisela Galván. “Fórmula per al canvi”.

A María Gisela, Gisela per als seus íntims, veure papers tirats al carrer, observar com s’embruten els monuments amb grafits, perdre’s en l’embull de cartells de campanyes polítiques on no haurien d’estar, eren algunes de les coses que des de noia la posaven de molt mal humor. “Que la gent no tingués respecte per l’espai públic m’indignava”, recorda amb èmfasi. Ja adulta es va adonar que aquests petits actes eren part d’un problema major, un que involucrava un ordre cultural, i es va proposar trobar la fórmula per canviar-ho.
El seu objectiu és escombrar certes pràctiques diàries que ens afecten a tots, canviar els “mals costums típics dels habitants”. Les que es veuen cada dia a qualsevol ciutat, apanyades per “una societat que premia al més transgressor” amb un copet a l’esquena i un somriure còmplice. “Això és el germen d’una cultura de corrupció que després critiquem en els polítics”, diu Gisela, una jove platense de sols 23 anys que lidera un equip de més de 40 estudiants universitaris i secundaris que porten endavant aquesta missió. Confia que aquest canvi cultural és possible si els joves prenen el desafiament com a propi.

Estima al seu país. Parla de “posar-se la samarreta” tots els dies i no sols pels esdeveniments esportius. Per això es va apuntar ja fa sis anys a l’ONG Patria Nueva; va passar de ser encarregada del departament de disseny a la coordinació general del projecte, aquest any. Per aconseguir aquest canvi realitzen, entre altres accions, tallers de consciència ciutadana, per exemple, en els col·legis.

En l’actualitat treballen amb vuit escoles de la ciutat de La Plata i realitzen accions “d’impacte” en la comunitat: el 2008 van ajuntar milers de joves de col·legis secundaris per escombrar els carrers de la ciutat amb el lema “Per una Argentina neta de corrupció” i, el 2010, van realitzar una acció conjunta en un col·legi per pintar-lo i deixar-lo en condicions.

Diu que és sentimental, apassionada i molt proactiva. S’enutja amb alguna cosa i no para fins a trobar la solució. Es reconeix una mica idealista i afirma que mai renunciaria a concretar els seus somnis. “És com una resposta a la impotència que em generen les situacions de resignació. Hi ha gent que està totalment resignada. Jo crec que es pot canviar la ciutat i el país”, assegura convençuda.
Agustín Giraldez. “Amics són els amics”.

Fins al dia en què es van trobar, Agustín Giraldez, de 23 anys, i Antonio Fernández, de 26, eren del tot desconeguts un de l’altre. Dos models ben diferents, un ple d’aire cosmopolita i l’altre carregat de província. El primer empacava el seu arravatament de ciutat en bosses de viatge i el segon ajuntava sacrifici per a una nova jornada. Mentre Agustín acomiadava entusiasta a la seva família des de la finestreta d’un òmnibus, a mesura que s’allunyava de Buenos Aires en el que prometia ser una aventura, l’Antonio suportava els carrers de pols, a la vora de les rutes formosenyes per guanyar-li la seva baralla a la deserció escolar. El que cap dels dos mai va imaginar és que aquest dia, cadascun en la seva realitat i a 1.200 quilòmetres de distància, es convertiria en l’inici d’una autèntica amistat.

Ja molt lluny de Vicente López, en el nord del Gran Buenos Aires, l’òmnibus que conduïa a l’Agustín i a les seves companyes del col·legi Sant Gabriel s’acostava a la densa vegetació i a les inestables cases de tova i palla de La Primavera, paratge de la província de Formosa. Podia haver-se tractat sols d’un viatge d’adolescents que acomiaden la seva etapa d’estudiants, però durant tot un any havien acumulat anècdotes d’amics que ja havien estat allí, i per fi, el moment de fer la seva pròpia experiència havia arribat.

Portaven llibres, útils, roba i aliments que van aconseguir recol·lectar amb l’ajuda de familiars i coneguts. Certament, el viatge era una experiència estimulant, però més ho era conèixer als qui esperaven, des de tan lluny, aquesta ajuda en camí. Almenys així era l’Agustín.

Mentrestant, l’Antonio confiava, així com desenes de famílies Qom (ètnia Toba) de La Primavera, que ho fan des de 1999 quan van necessitar un pati de ciment perquè els nois poguessin ingressar a l’”Escuela No 196″ en els dies de pluja i un grup d’alumnes del col·legi Sant Gabriel va viatjar per ajudar-los.

A partir d’aquest moment, el costum es repetiria anualment amb les noves fornades. Tal com li va passar al grup originari, l’Agustín va tornar amb tant d’entusiasme i compromís que va decidir que aquesta experiència no devia quedar així.

Jorge Rodríguez. “Un jove camina pels sostres”.

El raig de sol que cada matí travessava la defensa de l’autopista i il·luminava l’asfalt sobre el qual vivien amuntegades gairebé tres-centes persones, és una de les imatges de l’assortiment de records que porta al Jorge Rodríguez als seus primers set anys de vida entre soroll de motors, fred, multituts i cartró. Aquell nen de pell fosca, pigues, pèl “morocho” i ulls afligits, que els seus germans majors cuidaven mentre papà i mamà se les enginyaven per omplir un plat de menjar, va arribar al món a l’hivern de 1985 sota un pont del barri de Constitución, a Buenos Aires, en el si d’una família pobra i desocupada. El Jorge va tenir una infància difícil, precària, sense un habitatge digne ni oportunitats de progrés, situació que van començar a patir moltes famílies humils de l’Argentina urbana, a partir d’anades i vingudes polítiques i econòmiques.

Un desallotjament violent i sorprenent a la primavera del 1990 va deixar a la família Rodríguez a la deriva, i els va obligar a passejar pels barris del conurbà bonaerense.

Primer van recórrer quaranta quilòmetres al sud de la capital per assentar-se en la localitat de Glew. Mesos més tard, es van traslladar uns altres vuitanta quilòmetres cap al nord, a Ing. Maschwitz, on la nombrosa família convivia en una petita habitació de la casa d’una tia de cor gegant. I finalment, la mamá de Jorge, María del Carmen Garay, va aconseguir una caseta en aquesta mateixa localitat, on hi passaria la seva adolescència. De casa seva a l’escola i de l’escola a casa seva. Amb els germans majors casats i en formació de les seves pròpies llars, el Jorge i la seva germana bessona, Patricia, van heretar la tasca de cuidar als altres nois mentre mamà anava a treballar. Així va ser com els catorze germans Rodríguez van aprendre el secret de compartir la roba i el camí.

Situacions límit poden descompondre famílies. I malgrat que el Pedro, el seu papà, no va saber mantenir-se sota el mateix sostre, el Jorge i els seus germans es van aferrar més que mai a la seva mamà: “Ella no menjava mentre nosaltres no poguéssim fer-ho. Ens va ensenyar que no es tracta de fer-li mal a ningú per tirar endavant, i que sent solidaris entre nosaltres tot aniria millor encara que sigui només una mica”, explica el Jorge. Una mare que a més va alimentar amb amor, motivació i educació als seus fills perquè, encara que en circumstàncies desfavorables, puguessin enfortir la seva autoestima i no dependre de cap vici per fugir d’aquella, la seva realitat, “aquesta força és la que em va estimular a acabar els estudis”, explica el Jorge.
Gina Suriani. “No m’abandonis”.

La destinació de Franca, una gosseta de prou feines una setmana de vida, estava marcada. La mascota de color blanc havia nascut en una llar la propietària de la qual no tenia en els seus plans conservar-la. De fet, la dona tenia pensat portar a la gossa a l’Institut de Zoonosis Luis Pasteur, de Buenos Aires, on, se sospitava en l’imaginari col·lectiu, els mataven per mitigar la superpoblació d’animals domèstics sense amo. Claudia, de 33 anys aleshores, i Juan Suriani, de 42, eren un matrimoni que vivia al mateix edifici i, davant la situació d’abandó de l’animal, van decidir torçar el seu destí i adoptar a la Franca. No podien deixar que aquesta gosseta simpàtica acabés qui sap on. Des de llavors, la Franca va formar part de la família. Els canvis van seguir en la vida dels Suriani i un any després, el 3 de desembre de 1998, amb el naixement de Gina, la seva primera filla, es va agregar una nova integrant.

Des de petites, la Gina i la Franca es van comportar com a germanes. Tant als moments de joc com en els de malifetes i reptes. La Gina assegura que els seus dies amb la Franca estan guardats en la seva memòria com a tresors. Els bons i mals records, com aquella vegada quan la gossa va tenir mastitis i la Gina, que amb prou feines tenia sis anys, es va passar hores cuidant-la. Ara la seva mascota, amiga fidel i companya, té tretze anys i mig, i “està una mica casca-ràbies per l’edat”, assegura la Gina, però de totes maneres segueixen compartint històries úniques. S’omplen de petons mútuament i juguen amb pilotetes de goma.

Avui la Gina té dotze anys. Encara que no recorda bé com va reaccionar quan li van explicar la història del rescat de la Franca perquè era petita, possiblement aquella situació va arrelar profundament en els seus sentiments i mai va ser oblidada. Un dia de desembre del 2009, quan ja s’havien acabat les classes, la Gina tenia més temps lliure. Bussejant en Internet, precisament en la popular Facebook, va trobar per casualitat la pàgina de “El Campito Refugio” (facebook.com/elcampitorefugio).

Va investigar de què anava aquest lloc que alberga a centenars de gossos sense amo, va mirar les fotos i es va submergir al món de rescats i adopcions canines, plena de curiositat. Tot seguit va demanar als seus pares que la portessin a aquell lloc per conèixer-lo i esbrinar en quines coses podia ajudar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.