LLIBRES AMB MISSATGES DE VALORS

LA SOLIDARITAT... Nº 5 Recomanacions..._Página_20

Tradicionalment, un llibre és una obra que tracta sobre qualsevol tema i pot ser manuscrit, imprès o pintat, disposat en fulles de paper enquadernades i protegides per una coberta. Actualment, però, un llibre també pot tenir un format audiovisual, com els ja populars llibres electrònics.

Molt sovint, els llibres, a més de fer-nos gaudir per mitjà del seu contingut i d’incrementar la nostra cultura, ens ofereixen detalls molt interessants per a fer-nos reflexionar sobre qualsevol qüestió.

Molts d’ells també solen aportar grans missatges de valors: el respecte als drets i les llibertats, la igualtat entre homes i dones, la no discriminació per discapacitat, la tolerància, la llibertat dins dels principis democràtics de la convivència, la resolució pacífica dels conflictes, la responsabilitat, l’esforç, la pau, la cooperació, la solidaritat, el respecte al medi ambient, a les llengües i a les cultures, l’exercici de la ciutadania i la participació… Conductes positives que afavoreixen no sols a l’individu sinó també a la societat sencera.

Així, doncs, la solidaritat (eix central d’aquests escrits) també es pot trobar i aprendre en els llibres, potser fins i tot més que en qualsevol altre mitjà, ja que inclús n’hi ha de dedicats exclusivament a aquesta qüestió.

D’autors de llibres que contenen importants missatges de valors n’hi ha una llista gairebé infinita, però ara me’n ve un a la memòria que va ser molt important durant la infància i joventut del meu pare. M’estic referint al Josep Maria Folch i Torres.

Josep Maria Folch i Torres fou un novel·lista, narrador i autor teatral que va néixer a Barcelona el 1880. La seva extensíssima producció, dedicada sobretot als infants i adolescents, obtingué una extraordinària popularitat a Catalunya durant els 30 anys anteriors a la guerra civil.

Els seus llibres i, sobretot, la secció “Pàgines Viscudes”, publicada des del 1915 fins al 1938 a la revista juvenil “En Patufet”, van “educar en valors” a gairebé dues generacions d’infants i adolescents catalans.

En relació a les Pàgines Viscudes, a la web xtec.cat hi diu:

“En tot aquest temps els lectors, des dels adolescents als avis, esperaven amb avidesa la nova història que els presentaria un fragment de la realitat quotidiana, sovint amb una bona dosi del romanticisme més sentimental. Un nou costumisme que tenia un cert regust dickensià els transportava a espais coneguts, de prop o de lluny, els emocionava i els acabava ensenyant que normalment la virtut triomfava, malgrat les tristors o els entrebancs que alguns personatges havien de suportar. Mai abans, i tampoc després, la lletra impresa havia conegut un èxit popular tan important. És possible que tampoc en cap altra època gent de condició social tan diversa compartís les mateixes lectures com ho feren els lectors de les “Pàgines Viscudes”, que, a més, en molts casos aprengueren a escriure en català a partir d’unes històries que en principi no tenien aquesta finalitat, per bé que en el seu número 0 En Patufet ja es proposava “inclinar als nens y nenes de Catalunya des de sa més tendra edat á llegir en català”; fins i tot alguns pares posaven als seus fills els noms dels protagonistes dels relats; o podem trobar exemplars d’En Patufet als quals falten únicament aquestes pàgines, que els lectors devien conservar a part per anar rellegint de tant en tant. Una de les pàgines, a més, va donar origen l’any 1920 a un dels moviments de joventut més importants de Catalunya, els “Pomells de Joventut“. És veritat que al cap d’un temps sorgiren entre els intel·lectuals i polítics veus crítiques que retreien l’excés de sentimentalisme i els desenllaços aparentment forçats de les pàgines, la qual cosa no va suposar en cap moment, però, una minva d’un públic fidelíssim.”

LLIBRES RECOMANATS

A continuació es proposen 11 llibres de diferents autors que incorporen missatges de valors, per si us ve de gust llegir-los. Aquesta relació, amb els seus corresponents comentaris, l’ha confeccionada el meu amic Pere Joan Vinós i Peiretó, gran “devorador” de llibres.

Els dimarts amb Morrie. Mitch Albom

A  un professor se li diagnostica una Esclerosi Lateral Amiotròfica. Un alumne seu, que ara és un prestigiós periodista esportiu, un dia veu el seu vell professor per la televisió i descobreix així la seva malaltia. Tot i que viu a més de mil quilòmetres, decideix anar a visitar-lo i ho farà cada setmana, els dimarts, fins a la seva mort. Cada trobada tractaran un tema transcendental: l’amor, el treball, la família, la vellesa, la mort. Són converses senzilles entre dos amics, un d’ells és el mestre i condueix les reflexions bàsiques cap a les coses que de veritat són importants i que mai no comentem amb ningú perquè la nostra societat les ha convertit en tabús.

El fruit del baobab. Maite Carranza

Tracta el tema de la Mutilació Genital Femenina i el xoc cultural amb què es troben molts immigrants quan

arriben a Catalunya. És una història sobre tres dones escrita amb molt tacte, delicadesa i un llenguatge molt poètic.

I el ressò de les muntanyes. Khaled Hosseini

Novel·la d’amor, de l’amor en totes les seves facetes, però sobretot és un cant a l’amor fraternal, ja que la separació dels germans provoca que tots dos creixin sabent que alguna cosa els hi manca.

Wonder. R. J. Palacio

L’August és un noi amb un greu problema a la cara, per aquest motiu és protegit pels que l’estimen i rebutjat pels que els veuen com un monstre. Per primera vegada, va a l’escola i la història tracta de com s’adapta al nou entorn. És un bon llibre per parlar-ne en una tertúlia, ja que no es limita al tema del bullying, sinó que tracta altres temes com la família, l’amistat, el prejudici, la superació…

Los hijos de la libertad. Marc Levy

A la França ocupada pels nazis, dos germans adolescents d’origen jueu, Raymon i Claude, s’uneixen a la Resistència. La clandestinitat, la fam, les execucions i els actes de sabotatge passaran a formar part de les seves vides quotidianes, però també coneixeran la solidaritat, l’amistat i l’amor, a més del valor suprem de la llibertat. Una novel·la basada en la història real del pare i de l’oncle de l’autor, que ens ajuda a comprendre la nostra història recent.

El racisme explicat a la meva filla. Tahar Ben Jelloun

L’escriptor marroquí Tahar Ben Jelloun descobreix, en un diàleg amb la seva filla, els motius profunds que porten les persones a comportar-se de manera racista. De què tenen por els racistes? Què és el colonialisme i quines conseqüències té? Som racistes de naixement?

Joan Salvador Gavina. Richard Bach

Història de Joan Salvador Gavina, una gavina que està molt avorrida que la seva vida es limiti a les disputes diàries per l’aliment amb les seves companyes gavines i té una fervent passió per volar. Rondalla en forma de novel·la sobre una gavina i el seu aprenentatge sobre la vida i el fet de volar, i una homilia sobre el camí personal de superació.

Els altres catalans. Francesc Candel

L’obra relatava una realitat quotidiana desconeguda que les estadístiques no feien aflorar. L’autor es va basar en moltes entrevistes i va defensar la integració com a única sortida possible per capgirar la marginació socioeconòmica en què es trobaven els immigrants, perquè més enllà de les rivalitats i incomprensions que es donen en els contactes entre comunitats, els catalans d’origen i els nous es necessitaven mútuament. Candel apostava per evitar que les dues comunitats es tanquessin en elles mateixes creient, els uns, que Catalunya no ha de canviar de cap manera la seva fisonomia i, els altres, que Catalunya acaba on ells viuen. El principal valor d’Els altres catalans va ser oferir una mirada crítica des dels ulls d’un immigrant.

El Petit Príncep. Antoine de Saint-Exupéry

Conte poètic i filosòfic sota l’aparença d’un conte per a nens. La història narra la trobada entre un nen i un aviador, els diàlegs que tenen i com aquests fan replantejar la vida a l’adult. Cada capítol relata una trobada del petit príncep que resta perplex pel que fa al comportament absurd de les «persones grans». Cadascuna d’aquestes trobades pot ser llegida com una al·legoria.

L’amic retrobat. Fred Uhlman

L’arribada de Hitler al poder el 1933 posa punt final a l’amistat de dos companys d’escola. Un d’ells és jueu, l’altre és membre d’una família aristocràtica. Al llarg d’un any ho havien compartit tot, però arriba un moment en què les seves diferències esdevenen insalvables. El jueu deixarà Alemanya per anar-se’n a Amèrica i oblidar allà el seu país nadiu i el seu gran amic. Trenta anys després, sense esperar-s’ho, el retrobarà novament. La novel·la mostra l’obertura dels ulls de l’adolescent davant la realitat de la vida i els seus aspectes foscos com l’egoisme, la pèrdua de l’individualisme davant la pertinença a una religió o raça i la por davant el poder creixent i indefinit de la massa, entre d’altres.

El mercado y la globalización. José Luís Sampedro

Llibre crític per a tots els que se senten descontents amb la globalització. El mercat, la competència, els monopolis, la Borsa… s’explica amb gran senzillesa però també amb un rigor extraordinari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.