UNA CADENA DE TRASPLANTAMENTS SALVA SIS VIDES

El trasplantament renal de pacient viu és una fórmula que permet que la parella d’un malalt pugi donar-li el seu ronyó per a salvar-lo. Per això, ha de ser compatible i minimitzar així el risc de rebuig, cosa que no sempre passa.

Per a combatre la llista d’espera, el 2009 es va iniciar el programa que permetia intercanviar la donació entre dues o més parelles amb compatibilitat creuada. Això possibilita rebre l’òrgan a canvi que la parella ofereixi el seu ronyó a un tercer. I, per a facilitar la cadena, es va introduir la figura del “samarità”, que amb la seva donació desinteressada inicia el procés.

Mai fins ara s’havien beneficiat a Espanya sis persones d’un trasplantament renal en cadena, és a dir, la modalitat que permet la donació en sèrie gràcies a què la parella del receptor es converteix en donant d’un nou trasplantament.

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va anunciar recentment que s’havia produït aquesta successió d’intervencions i que va comptar amb una altra particularitat: que les operacions no van ser simultànies.

Es va comptar amb una nova figura, la del donant pont que, després  que la seva parella rebés el ronyó, resta fins a 15 dies a l’espera de realitzar la donació mentre es busca el millor destí pel seu òrgan.

És un esglaó clau de la cadena, ja que dóna temps a trobar nous candidats i el receptor ideal, el que permet ampliar el nombre de beneficiaris en la successió de trasplantaments.

Aquesta cadena de sis trasplantaments es va realitzar en tres trams. Va començar a primers de març del 2014 i va acabar a primers d’abril, trobant-se tots a casa seva abans d’acabar l’abril.

Han intervingut a la cadena un “samarità” que va donar inici a la tanda de trasplantaments, cinc parelles de donant i receptor amb òrgans incompatibles entre les parelles, i un receptor que es trobava en llista d’espera d’un ronyó.

Hi van participar els hospitals Puerta del Mar de Cádiz, Clínic de Barcelona, Cruces de Barakaldo, 12 de Octubre de Madrid i Ramón y Cajal de Madrid.

Tot i ser un èxit per l’estat espanyol aquesta cadena de 6 donants, cal dir que als EE UU (que té 310 milions d’habitants)  s’han realitzat cadenes de fins a 30 trasplantaments. Tot un repte.

 

(Aquest escrit és un resum d’un article de Jaime Prats a  El País del 4-5-2014).  https://elpais.com

 

3.2.5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.