INICIATIVES PERSONALS

9 FORMES DE SER SOLIDARI DURANT TOT L’ANY

Martina Calzada

www.fundacionmelior.org

La solidaritat no ha de ser una virtut relegada només al Nadal. Si bé a les festes nadalenques proliferen les campanyes solidàries, hi ha moltes formes de ser solidari durant tot l’any. Si desitges realitzar tasques d’ajuda, comptes amb un ampli ventall on triar.

 1. Contribueix econòmicament.

Existeixen moltes formes de fer aportacions econòmiques a causes solidàries. Ho pots fer de forma puntual per a un projecte concret, o de forma més permanent associant-te o adquirint un compromís d’aportació fixa periòdica com passa, per exemple, amb els apadrinaments. A més, les noves tecnologies han facilitat molt les formes de pagament, de tal manera que sense moure’t del saló de casa, a través d’Internet, pots aportar el teu petit granit de sorra.

 1. Comparteix amb qui més ho necessita.

Existeixen un munt d’opcions que et permeten ajudar a aquells que més ho necessiten. Per exemple, quan vagis a fer la compra setmanal de casa teva, pots fer-la per duplicat per lliurar aquesta compra extra a alguna família necessitada o a algun alberg. Un cas d’aquest tipus d’accions és la iniciativa dels #cafespendientes, gràcies a la qual quan tu et prens un cafè en pots deixar un altre de pagat per a qui no pugui pagar-se’l.

 1. Dóna objectes i estris personals.

Aquesta és una bona fórmula si la teva economia personal no és la més pròspera però vols col·laborar oferint el que tens. Si tens llibres que ja no llegeixes i no saps què fer amb ells, pots lliurar-los a la llibreria solidària Libros Melior que ven llibres de segona mà, donats per particulars i organitzacions, i destina els fons recaptats a finançar les activitats i campanyes de la Fundació.

Per la seva banda, l’ONG Humana, recull roba usada. Aproximadament el 12% d’aquesta roba està en bon estat i és susceptible de ser venuda, pel que es destina a les tendes de roba de segona mà d’Humana Espanya. Al voltant del 48% també es ven a petits comerciants d’Àfrica per a reactivar l’economia local. El 32% és roba molt desgastada, inservible, que es recicla a través d’empreses especialitzades. Mentre que el 8% restant és roba no reutilitzable fabricada amb teixits no reciclables que s’envia directament als abocadors. Amb tots aquests processos, Humana aconsegueix recursos econòmics per als seus projectes de cooperació per al desenvolupament.

També Càritas (amb punts de recollida en la majoria de poblacions i barris d’Espanya) i altres entitats recullen roba i altres estris per lliurar-los als qui els necessitin.

 1. Ofereix el teu temps i afecte.

Si no tens ni diners ni coses materials per oferir, aquesta no és una excusa per no ser solidari, sempre pots oferir el teu temps col·laborant com a voluntari en campanyes eventuals, però constants, com per exemple les de recollida d’aliments.

També es pot fer de forma continuada col·laborant setmanalment amb alguna ONG que treballa amb nens, avis, discapacitats o persones en risc d’exclusió. Aquest tipus de projectes solen dedicar una especial atenció a les necessitats afectives a més de les econòmiques. Així, els voluntaris de l’Asociación Infantil Oncológica de la Comunidad de Madrid (ASION) tracten de ser un petit oasi de diversió per als nens, que amb la seva alegria són capaces d’infondre noves energies als seus pares i els familiars que els acompanyen en la dura lluita contra el càncer infantil.

 1. Participa en activitats de sensibilització.

Aquesta labor és molt àmplia i va des del que promulga el famós refrany de “predicar amb l’exemple” fins a la labor de difondre les campanyes per arreu. Cal compartir les campanyes de sensibilització amb la versió clàssica del tu a tu amb les persones del nostre entorn, o a través de les noves tecnologies i les xarxes socials que multipliquen exponencialment la difusió i l’abast. Així, gran part de la labor de la Fundación Melior comença en la sensibilització social i la promoció d’un canvi de pensament. Utilitza el seu web fundacionmelior.org i les seves xarxes socials per crear una comunitat convençuda de ser motor de canvi.

Però la sensibilització de Melior traspassa Internet per materialitzar-se al costat dels quals són el futur d’aquesta societat: els nens. Aprofita el bagatge i l’experiència de les persones grans amb el grup de contacontes “Los mayores también cuentan” que imparteix la unitat lúdic-didàctica sobre la solidaritat desenvolupada per Melior. Aquests recursos estan disponibles perquè els que ho desitgem puguem utilitzar-los amb els nostres fills i infondre’ls l’esperit solidari.

 1. Organitza la teva pròpia campanya solidària.

Si ets una persona inquieta, sempre pots desenvolupar la teva pròpia acció solidària, com per exemple encarregar-te d’organitzar un mercat ambulant solidari en el teu veïnat per recaptar fons per a la campanya o projecte que desitgis o fins i tot dur a terme el teu propi projecte si ets més agosarat.

 1. Llança’t a l’aventura.

Els programes de voluntariat internacional permeten viure una experiència única en altres països. Aquest voluntariat se sol realitzar en els períodes de vacances dels voluntaris que converteixen els seus dies de descans en unes vacances solidàries sovint més reconfortants que dies de sol i platja en ressorts de turisme i oci. Així, hi ha organitzacions específicament especialitzades en programes de voluntariat internacional, com és el cas de Cooperatour que duu a terme projectes a Amèrica Llatina, l’Índia i Nepal.

 1. Sigues solidari amb el medi ambient.

Aquest és un altre tipus de solidaritat que implica desenvolupar la consciència ecològica i la responsabilitat mediambiental. Això es pot simplificar en estar compromès amb un correcte reciclatge, per exemple. No obstant això també pot incloure’s dins d’un altre tipus de campanyes solidàries com les esmentades anteriorment de la donació d’objectes i estris personals que compleixen una doble funció, la d’oferir recursos per recaptar fons i la de donar una segona vida a les coses que ja no utilitzes, contribuint així a un millor aprofitament dels recursos i a la conservació del nostre planeta Terra.

 1. Siguis solidari amb la donació d’òrgans.

Hi ha persones que no necessiten recursos econòmics o ajuda, el què necessiten és salut. Per ajudar a aquestes persones podem donar sang, fer-nos donants d’òrgans o fins i tot de medul·la. Però per poder practicar aquesta solidaritat, hem de desprendre’ns de la por. El temor ens frena a l’hora de participar en aquest tipus d’accions que no obstant això poden salvar vides.

Si vols saber on se’t necessita, no deixis d’inscriure’t en la Plataforma del Voluntariat d’Espanya que compta amb un cercador de voluntariat presencial, amb les ofertes d’ONGs classificades per àmbit i localitat, i un mapa del voluntariat amb les organitzacions més properes on poder col·laborar. També hi ha directoris de demandes de voluntaris en voluntariado.org i hacesfalta.org.

10 ACCIONS SOLIDÀRIES PER AL DIA A DIA

http://blog.oxfamintermon.org

La majoria de les accions solidàries amb més repercussions, les més efectives i duradores, són les que duem a terme en el nostre dia a dia.

Tenint en compte això, hem elaborat un decàleg amb petites accions i gestos quotidians que poden ajudar a transformar el món, sense molt esforç però amb gran efectivitat. Pren nota!

PETIT DECÀLEG D’ACCIONS SOLIDÀRIES QUE CANVIEN EL MÓN

 1. Compra de forma responsable.

Una compra responsable equival a reduir el consum del superflu i centrar-se en el necessari, tenint en compte l’impacte social i mediambiental dels productes que adquirim, i les conductes de les empreses que els comercialitzen.
Recicla sempre els productes que tinguis a mà abans de comprar, veuràs que molts són reutilitzables o reciclables per a altres usos si li poses una mica d’imaginació. Evita comprar productes d'”usar i tirar” quan no sigui estrictament necessari.

Adquireix productes de Comerç Just: amb això estaràs donant suport a 1.500 milions de persones que depenen dels seus propis recursos, i que produeixen, fabriquen i comercialitzen els seus productes respectant els drets humans i el medi ambient.

 1. Consumeix energia responsablement.

Apaga les llums que no necessitis, adquireix electrodomèstics energèticament eficients, desconnecta endolls i carregadors, dutxa’t en lloc d’omplir la banyera, tanca bé les portes i les finestres per evitar fuites de calefacció, utilitza jersei a l’hivern per reduir la despesa en calefacció, etc.

 1. Reconsidera els teus hàbits alimentaris.

Consumeix productes de temporada, per contribuir a fer més sostenibles les activitats agrícoles, i minimitzar l’impacte sobre el medi ambient derivat de l’ús de fertilitzants, pesticides, humidificadores, calefactores, etc., en grans hivernacles.

Porta sempre amb tu un tàper o una carmanyola per transportar els teus “snacks” casolans amb els quals matar la gana, el teu desdejuni o el teu esmorzar sense haver d’usar embolcalls o paper d’alumini millorarà enormement l’impacte mediambiental de les teves accions quotidianes.

Redueix el consum de carn: la demanda de productes carnis és, actualment, insostenible, i està molt per sobre de les necessitats de la població dels països que més carn consumeixen. La ramaderia, a gran escala, té un impacte nociu no solament per al medi ambient (genera moltes més emissions de gasos d’efecte hivernacle), sinó també per a milers de persones (es requereix molt més consum d’aigua i una major superfície de terres que per al cultiu agrícola). Consumint menys carn podem reduir notablement l’impacte humà i mediambiental de la nostra dieta.

 1. Mou-te a peu o amb bicicleta.

Sempre que et sigui possible: organitza la teva rutina per arribar sempre a temps, aconseguiràs mantenir-te en forma, millorar el teu estat d’ànim i, tot això, sense gastar ni un sol cèntim ni perjudicar el medi ambient!

 1. Evita tirar menjar.

Quan menges en bars o restaurants demana solament el que et puguis acabar. I si, pels motius que siguin, queda menjar al plat, no tinguis vergonya i sol·licita al cambrer que t’emboliqui les sobres per emportar-te-les.

 1. Dóna suport a projectes solidaris.

Destina el 0,7% del que gastes en capritxos a finançar projectes solidaris. És menys d’1 € per cada 100 € gastats, alguna cosa ínfima per a tu però que pot representar un gran canvi en la vida de moltíssimes persones.

 1. Reutilitza els teus objectes, dóna’ls una nova vida!

Abans de llençar qualsevol peça de roba, moble, cadira, electrodomèstic o fins i tot embolcalls, pots i taps, pensa si altres persones poden treure’n profit d’això, i dirigeix-te a les organitzacions que s’encarreguen de la seva recollida. Si no és així, potser pots donar-los nous usos reciclant-los i convertint-los en nous i flamants objectes decoratius, com per exemple aquestes ampolles de plàstic reconvertides en testos per a un jardí vertical. Pots treure molt bones idees d’Internet per realitzar treballs manuals amb objectes reciclats.

 1. Dóna al banc d’aliments.

Quan facis la teva compra diària, omple una mica més el teu carret: afegeix una barra de pa, un paquet d’arròs, o de pasta i dóna’ls al banc d’aliments que tinguis més proper.

 1. Compra en tendes solidàries.

Tendes de Comerç Just, ecològiques o de proximitat. Trobaràs des de productes alimentaris i de primera necessitat, fins a roba i complements, articles de decoració per a la llar… aposta per una economia més neta, justa i solidària!

 1. Col·labora amb una ONG.

Existeixen moltes maneres de fer efectiva aquesta col·laboració: dedicant una mica del teu temps a projectes de voluntariat, col·laborant econòmicament, difonent el seu missatge… Aquí sota tens alguns exemples de com pots col·laborar:

Voluntariat: amb un parell d’hores per setmana (o fins i tot menys) del teu temps pots ajudar a desenvolupar projectes d’atenció a la infància, a persones amb discapacitat o a avis. La majoria de les ONGs disposen de diferents programes de voluntariat, des de distribució d’aliments, atenció socioeducativa, acolliment o orientació laboral fins a activitats de difusió i conscienciació.

Fes-te soci/a: destina una part dels teus ingressos a finançar regularment els projectes solidaris de l’ONG que prefereixis. Amb una petita contribució periòdica ajudaràs a finançar i fer estable la seva acció solidària.

Llegats: una bona manera d’assegurar que part de la teva herència o llegat perpètua la teva tasca solidària és fer constar com a beneficiària a una ONG en el teu testament. Informa’t sobre això en qualsevol de les pàgines web de les moltes organitzacions solidàries que contemplen aquesta font de finançament.

Donatius: pots aportar el teu granet de sorra mitjançant una contribució puntual (sigui la que sigui) que ajudarà a desenvolupar molts projectes solidaris necessitats de finançament. Tria la teva ONG i fes el teu donatiu!

Els petits gestos canvien vides, i la majoria d’ells no requereixen grans esforços. Posa un polsim de sal solidària a la teva quotidianitat!

 

SET VIES PER SER SOLIDARIS

 Georgina Pitti

https://prezi.com

 1. Reconèixer que hi ha moltes coses que no podem fer sols, i per les quals l’ajuda dels altres és indispensable.
 2. Interessar-nos sincerament pels nostres familiars, companys i amics i donar-los el nostre suport en el cas que arribin a necessitar-ho.
 3. Si hi ha una causa en la qual creiem i sabem que podem col·laborar, no vacil·lar a fer-ho (la pau, la defensa del medi ambient, etc.).
 4. Reflexionar sobre la situació de tots aquells menys afavorits que nosaltres i no tancar els ulls enfront dels seus problemes i necessitats.
 5. En cas d’un accident, una tragèdia o una calamitat, atendre a les víctimes.
 6. Treballa amb generositat i harmonia amb els nostres companys, lliurant el millor de nosaltres mateixos.
 7. Evitar, costi el que costi, caure en l’egoisme, la indiferència o l’apatia enfront dels abusos de tota mena contra les persones, els animals i el medi ambient.

BONES ACCIONS: FORMES D’AJUDAR I SER SOLIDARI

http://www.taringa.net/

1GestoxDia és un projecte que proposa petites accions a l’abast de tots perquè junts puguem fer d’aquest un món millor.

Podràs pensar que el que estàs fent és una cosa petita, que no té incidència. Però si ens hi afegim tots, si aconseguim un canvi d’actitud, es pot transformar en alguna cosa molt més gran.

Ajudar als altres no és solament fer una cosa pels demés, també t’ajuda a tu a ser més feliç.

Què podeu fer?…

Pels que necessiten la teva ajuda:

 1. Ajudar a algú que visqui al carrer o tingui menys recursos. Podeu acostar-li alguna cosa calenta en aquests dies de fred, o regalar-li alguna cosa que no utilitzis (pot ser de gran utilitat pels altres).
 2. Ajudar a algú gran a travessar el carrer.
 3. Col·laborar amb una ONG. No necessites solament fer aportacions de diners, si t’involucres, n’hi ha moltes que ofereixen iniciatives en les quals potser pots ajudar (te’n recordes del famós “juntar tapitas”?).

Pel medi ambient:

 1. Recorda’t de no malgastar aigua o energia. Apagar la llum de les habitacions en les quals no estiguis o els aparells que no estiguis usant. Tancar l’aigua quan no l’estiguis usant (per exemple, mentre et raspalles les dents, o rentes els plats).
 2. Deixar les piles usades en centres on es reciclin, no llençar-les a les escombraries.
 3. No tirar escombraries al carrer, per més petita que sigui.
 4. Reciclar les coses que no usis en lloc de tirar-les. Si cerques una miqueta a Internet, hi ha moltíssims llocs amb idees super creatives (i fins i tot es pot estalviar diners!).

Per aquells que estan al nostre al voltant:

 1. Començar el dia amb un somriure, recordant-nos de mantenir un pensament positiu. La bona actitud és la base per portar-nos millor amb els altres.
 2. Ajuda un veí, per exemple, mantenint oberta la porta perquè passi, o ajudant-lo a carregar les bosses del supermercat. De vegades no ens adonem d’aquells amb els quals ens veiem diàriament.
 3. Tenir un bon gest cap a un company del treball. Per exemple, pots regalar un caramel o qualsevol atenció que se t’acudeixi.

La solidaritat està a tot arreu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.