HEM DE PARLAR DEL TEU ASSETJAMENT ESCOLAR

COM TRACTAR EL BULLYING EN ADOLESCENTS

Eli Soler   elisoler.com

Es parla molt d’assetjament escolar o bullying, l’assetjament per a definir una conducta de maltractament entre nens o joves. És una violència silenciada, repetitiva, de llarga durada i moltes vegades tolerada per diversos testimonis. L’assetjament escolar sol donar-se a l’escola o l’institut, però també en tots els escenaris on els nens/nenes o joves conviuen, com ara les activitats extraescolars, els parcs, etc.

Les baralles i enfrontaments entre nens/nenes o adolescents són molt comuns en l’edat escolar. Alguna vegada poden discutir i arribar a les mans, però no parlem de bullying quan és un enfrontament entre iguals. Quan no hi ha desequilibri de poder, és un conflicte interpersonal puntual, no és bullying.

En canvi, en els casos d’assetjament escolar o bullying es tracta de violència repetida en el temps amb la intencionalitat de fer mal, on l’agressor és més fort físicament i/o psicològicament que la víctima. L’agressor no està sol, té públic que el contempla i seguidors que li riuen les gràcies. A més, no hi ha defensors, sols espectadors neutrals que callen i s’amaguen darrere de la indiferència. Per això l’assetjament escolar o bullying és un fenomen grupal.

Tipus d’assetjament escolar o bullying en adolescents

 • Físic: pegar, pessigar, estirar els cabells, donar empentes, trencar objectes, robar pertinences…
 • Verbal: insultar, burlar-se, cridar amb malnoms, ridiculitzar, criticar, difondre falsos rumors, humiliar, fer  xantatge…
 • Relacional: excloure del grup, no deixar participar, rebutjar, ignorar…
 • Digital: trucades, missatges de text i e-mails desagradables, comentaris, fotografies i vídeos penjats a les xarxes socials de manera anònima…

És important conèixer que TOTS aquests comportaments són assetjament escolar, que no sols l’agressió física és bullying. A vegades, els adolescents tenen aquestes conductes abusives tan normalitzades que no les reconeixen com a tals, no li donen importància si no els passa a ells, sent testimonis silenciosos i indiferents. Per això és tan important saber com tractar el bullying en adolescents, per a poder prevenir i actuar.

Llavors, com tractar el bullying en adolescents?

La millor prevenció contra l’assetjament escolar o bullying és educar els nostres fills en el respecte. I hem de fer-ho des que són petits. A vegades els pares tolerem unes certes dinàmiques que no hauríem d’acceptar. Hem de marcar els límits des de ben petits perquè els nens i nenes sàpiguen què està bé i què no. El respecte significa acceptar i no discriminar els altres.

Quantes vegades hem estat en una festa d’aniversari o al parc i hem vist com un nen exclou a un altre de participar en un joc? Quants pares o mares han recriminat aquesta acció? Pocs. La majoria dirà que és una cosa de nens, però és important frenar aquest tipus de conductes des de ben petits per a evitar l’exclusió. Transmetre el missatge de: “Aquí no s’exclou ningú”.

I quan són més grans continuar educant en aquesta línia. Ensenyar que no està bé riure’s dels altres, que cal ajudar els companys quan ens necessiten, i que cal tractar els altres com ens agrada que ens tractin a nosaltres. Educar en què tots som diferents però igual d’importants, i que no cal burlar-se de les febleses dels altres.
Per això, una bona solució per a prevenir el bullying a les aules és fomentar el treball en grups cooperatius, i organitzar els grups de manera heterogènia i diversa. Per a prevenir és molt important conèixer i saber com tractar el bullying en adolescents, dins de l’aula i a casa.

Com prevenir el bullying en adolescents?

La millor arma per a lluitar contra l’assetjament escolar o bullying és potenciar la seva autoestima. Nens/nenes o joves segurs de si mateixos poden afrontar millor els conflictes. És més probable que la víctima del bullying sigui un noi o noia amb una baixa autoestima, ja que l’agressor s’aprofita de la seva feblesa. Segons les estadístiques, els casos no són aïllats com es tendeix a pensar.

Per això és important animar els nostres fills en allò que se’ls dóna bé i impulsar el pensament orientat a buscar solucions, en comptes de solucionar-los nosaltres totes les situacions. Si els deleguem responsabilitats els estem demostrant que confiem en ells, i que són capaços de valer-se per si mateixos.

A més, hem de treballar les habilitats comunicatives perquè puguin ser assertius, aprenent a manifestar de manera clara, franca i respectuosa les opinions pròpies, emocions i creences, i a respectar les dels altres. Que aprenguin a dir NO, a defensar-se sense violència però amb convicció.

Un exemple per a ensenyar assertivitat

Un noi té un amic que sempre que el veu el saluda dient-li “gafotes”. Ell n’està fart, no li agrada aquest malnom, però no s’atreveix a dir-li que deixi de fer-ho. Llavors, a casa, podem ajudar-lo a “practicar”, per a enfrontar-se a aquesta situació i al seu company. Podem representar la situació per a aprendre a dir-li, d’una forma assertiva, “No m’agrada que em diguis així, no ho facis més”. Primer el pare/mare farà el paper del company, i després de diverses vegades, l’assajarà sol davant del mirall. Segurament, després de diversos dies assajant, haurà reforçat la seva confiança per a enfrontar-se a la situació, quan se senti preparat. Quan ho faci, cal reforçar-li molt positivament haver superat el repte.

Consells pràctics sobre com tractar el bullying en adolescents a casa

Què puc fer si el meu fill pateix assetjament escolar o bullying?

 • Reacciona amb calma.
 • No has de culpabilitzar a ningú.
 • No li treguis importància al tema.
 • No li diguis que els torni l’agressió.
 • No busquis solucionar tu el problema pel teu compte, segueix els canals adequats (tutor – cap d’estudis – direcció), ja que és l’escola qui ha de prendre la responsabilitat de contactar amb l’agressor i els seus pares.
 • Treballa a casa l’autoestima i l’assertivitat.
 • Busca ajuda professional si creus que el teu fill la necessita.

Què puc fer si el meu fill és l’agressor?

 • Condemna els fets, però mai la persona.
 • És important no etiquetar.
 • Digues-li que és un comportament no acceptable.
 • Digues-li que saps que pot millorar i canviar.
 • Estableix conseqüències lògiques i raonables si l’assetjament continua.
 • Comunica el cas a l’institut (si no te n’has assabentat per ells).
 • Treballa a casa l’empatia.

Què puc fer si el meu fill sap que algú sofreix assetjament escolar?

 • Treballa a casa l’empatia.
 • Cal deixar clar que no es tracta de delatar, sinó de ser valent quan detectem que alguna cosa no està bé.
 • Explica-li que si no actua està contribuint a l’assetjament i fent costat indirectament a l’assetjador.
 • Segueix els canals adequats (tutor – cap d’estudis – direcció) per a informar l’institut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.