HEM DE PARLAR DE LA TEVA DEPRESSIÓ

https://www.elperiodico.com   Àngel Rull

La depressió és un dels problemes més presents en teràpia psicològica. Els seus símptomes van des de la tristesa profunda, fins a la irritabilitat, passant per problemes amb l’alimentació i el descans. Però no només afecta qui la pateix, sinó que tot l’entorn pot veure’s alterat per aquesta malaltia. Saber quins símptomes apareixen i com els familiars poden ajudar la persona és fonamental en el tractament dels trastorns depressius.

Símptomes de la depressió.

Depenent de l’edat i el gènere, la depressió pot arribar a aparèixer amb símptomes diferents però que compten amb una base comuna: un estat de tristesa profund que els dificulta un ritme de vida normal.

Quins símptomes principals apareixen en les persones que sofreixen depressió?:

 • Estat d’ànim de profunda tristesa o, en alguns casos, irritabilitat.
 • Problemes amb la son.
 • Falta de gana, o augment desmesurat.
 • Fatiga permanent.
 • Sentiment de culpabilitat, remordiments i frustració.
 • Trio de la depressió: visió negativa sobre un mateix, sobre el món i sobre el futur.
 • Falta de plaer en activitats d’oci.
 • Alentiment.

 Conseqüències en els familiars.

La persona que té depressió sofreix la malaltia en el seu dia a dia. Aquesta forma de vida incapacitant també influeix en el seu entorn pròxim, especialment en els familiars. Aquestes són algunes de les conseqüències derivades de tenir un familiar pròxim patint la malaltia:

 • Sensació de frustració i impotència.
 • Estats que oscil·len entre la neutralitat i la tristesa.
 • Culpabilitat.
 • Pensaments recurrents sobre la malaltia del familiar.
 • Alteracions en la son i la gana.
 • Ansietat i sensació d’estrès.
 • Preocupació excessiva per la integritat física de l’altre.

Ajuda en la seva depressió.

Ser capaços d’ajudar un familiar amb depressió sol ser una tasca complicada, ja que caiem en petits errors que ens limiten. Pensem que és sols una fase, sobreprotegim o culpabilitzem a l’altre. Des de la nostra posició, seguint aquestes pautes, podrem ajudar al fet que la depressió es vagi allunyant i la teràpia psicològica tingui un millor pronòstic.

 1. Genera un entorn d’empatia. La depressió és un trastorn en el qual la persona no tria el seu estat d’ànim. Entendre que la situació no és voluntària, ens acosta més a l’altra persona i podem, des de l’empatia, comprendre millor el seu problema.
 2. Controla les teves emocions negatives. La ira i la ràbia són emocions que solen sorgir en els familiars. Això es deu a la impotència i la frustració que sovint se sent per no poder ajudar l’altre. Aquest empipament no ajuda al pacient, sinó que el culpabilitza encara més.
 3. Elimina la sobreprotecció. Un dels factors que pot perpetuar la depressió és la sobreprotecció. Hem de retirar l’atenció a tots aquells moments negatius relacionats amb la malaltia, des de la neutralitat, com en moments de plor o queixa. Una vegada passada la situació, acostar-nos i desviar el focus cap a una cosa neutra o positiva.
 4. Insisteix en l’oci. Un dels mètodes que més èxit tenen en la depressió és l’activació conductual, aconseguir que la persona surti del seu estat apàtic a través del moviment. Activar el cos acaba tenint repercussions directes sobre l’estat d’ànim. Per això és important proposar activitats que puguin venir de gust a la persona i insistir en la seva realització.
 5. Reforça els assoliments. En tota depressió apareixen petits moments de millora. És aquí on s’han de reforçar positivament els passos aconseguits, com que la persona tingui cura de la seva imatge un dia o decideixi sortir a fer una passejada. Hem de premiar de forma verbal i amb afecte aquests avanços i mai castigar els passos cap endarrere. Tota persona que es trobi passant per una depressió, ha de rebre ajuda especialitzada. Però els familiars han de ser part important del seu tractament i millora. Per això, seguir aquestes petites pautes pot tenir repercussions directes sobre l’estat d’ànim de l’altra persona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.