ORIGEN, EVOLUCIÓ I SITUACIÓ ACTUAL DE LES CASTES A L’ÍNDIA

sonrisasdebombay.org

En nombroses ocasions se’ns pregunta pel pes que té el sistema de castes a l’hora de dur a terme la nostra acció i relació amb les comunitats dels slums amb les quals treballem. És per això que avui volem centrar la nostra atenció en aquesta qüestió.

Si ens remuntem històricament al seu origen, el sistema de castes està present en la societat índia des de fa aproximadament 3000 anys. Aquest arrelat mètode d’organització divideix jeràrquicament al total de la població en multitud de grups, encara que podem diferenciar quatre castes principals a més d’una infinitat de subcastes.

Aquesta diferenciació comunitària es deu principalment a causes religioses, atès que l’hinduisme estableix que els éssers humans han estat creats de les diferents parts del cos del déu Brahma, creença que proporciona als habitants de l’Índia diferents graus de puresa i, en funció d’ella, s’estableix la classificació.

El sànscrit o llengua divina de l’hinduisme manifesta en el seu llibre sagrat més antic aquesta estratificació social, i denomina a les castes com varna i a les subcastes com jati. En ell també trobem les quatre castes principals denominades com a Bramans, Kshátriyas, Vaishyas i Shudras. Si parem atenció al significat de varna, és a dir, color, podríem creure que es tracta d’una diferenciació ètnica, no obstant això, és una qüestió de representació de colors.

– Bramans: s’associen amb el color blanc, vinculat a la puresa; d’acord amb l’hinduisme, van sortir de la boca i el crani de Brahma. Representen la intel·ligència. Es tracta d’un conjunt constituït per sacerdots, metges i intel·lectuals, situats en la cúspide de la piràmide.

– Kshátriyas: associat al color vermell, representant de l’energia, va sortir dels braços de Brahma. Aquest grup està format per reis i guerrers.

– Vaishyas: tribu vinculada al color groc o color de la terra. Es creu que va sortir de les cuixes de Brahma. Aquest grup està format per amos de terres i comerciants.

– Shudras: representats pel color negre, tonalitat associada a la foscor. Segons l’hinduisme van sortir dels peus de Brahma per a treballar per a la casta anterior, així doncs, el formen treballadors i pagesos.

En la part més baixa de la societat hindú es troben els dàlits o oprimits, denominats també intocables, mancats de casta, igual que ocorre amb les poblacions tribals.

La paraula varna també significa classificar, ja que al principi la població es dividia en classes en funció del treball que pogués exercir cadascun, però amb el temps les classes van derivar en castes. D’aquesta forma, el treball s’heretava, igual que ocorre en l’actualitat amb la casta, també hereditària. Avui dia, no és possible canviar de casta tret que sigui mitjançant una dedicació a la vida religiosa, és el que es coneix com a shadus o ascetes hindús, o a través de la mort, ja que els hindús creuen en la reencarnació i el kharma, i, segons aquesta suposició, el seu comportament actual definirà la seva casta quan es reencarnin.

El sistema de castes indi va quedar abolit en la Constitució de 1950, i pretenia evitar la discriminació i abusos dels estrats inferiors. No obstant això, diversos estudis afirmen que el sistema de castes és el responsable de la pobresa índia, i en la pràctica, la diferenciació entre castes continua vigent, especialment en les zones rurals. Els dàlits continuen sent considerats com a impurs i continuen sent avergonyits públicament, sotmesos a les castes superiors. Malgrat tot, actualment existeixen polítiques estatals per a frenar l’exclusió i discriminacions que ocasiona el sistema de castes, a més de quotes destinades als membres més discriminats.

Des de Somriures de Bombai contribuïm amb el nostre treball a la lluita contra la no discriminació, i ho fem a través de gestos que poden semblar més insignificants però que contribueixen a canviar mentalitats i a trencar tòpics i prejudicis. Per a combatre la pobresa i la desigualtat és necessària una reforma estructural i amb el nostre programa d’incidència política avancem en aquesta línia, així com amb les nostres campanyes de sensibilització. Però no ho dubtem, també calen petits gestos, que podem realitzar tots i totes, que fan la diferència i que contribueixen a construir una societat més justa. Amb el vostre suport seguirem amb la nostra particular revolució dels somriures.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.