QUINES SÓN LES PRINCIPALS CAUSES DE LA GUERRA?

Cada conflicte armat té uns motius que encoratgen l’enfrontament entre les parts. Cap guerra és igual a una altra; cadascuna obeeix a situacions excepcionals i només es pot materialitzar en un espai i un temps específics. No obstant això, encara que ni els actors ni els escenaris siguin els mateixos, en aquest article volem fer esment de les principals causes de la guerra, ja que en general, sí que podem parlar que les guerres tenen, en el fons, més o menys les mateixes causes. Canvien els noms, les denominacions, les dates i els llocs, però els elements estructurals que les originen no es modifiquen.

Evolució de la guerra com a concepte.

Gairebé tots els períodes de la nostra història s’han definit pel resultat de guerres i enfrontaments bèl·lics, des dels que van iniciar els primers pobladors de la Terra per accedir a regions més fèrtils i càlides fins als que hem presenciat al segle XXI a Síria, Mali, Afganistan, República Centreafricana i altres països.

En l’Antiguitat, les guerres eren una expressió de poder nacional i significaven la submissió d’un poble a un altre. Roma, per exemple, va conquistar nombrosos territoris gràcies als mètodes de guerra que van implementar els seus generals i estrategs i que, alhora, suposaven l’expansió del seu domini.
Amb la Revolució Industrial i l’avanç de les noves tecnologies, les guerres s’han tecnificat a poc a poc, la qual cosa no vol dir que el seu nombre hagi disminuït ni que les condicions en què es produeixen hagin millorat.
De fet, en l’actualitat es parla de guerres informàtiques, que fan servir les eines digitals amb les quals ens comuniquem diàriament.

Causes de la guerra: immediates i llunyanes.

Per entendre qualsevol guerra, com ara la de Síria, independentment dels seus actors i del lloc on tingui lloc, cal distingir entre dos tipus de causes:

  1. a) Causes immediates: Són les que es produeixen en els moments previs a l’inici de la confrontació armada. Gairebé sempre són detonants concrets a través dels quals es materialitzen les diferències dels bàndols en disputa.
    b) Causes llunyanes: Es tracta de les condicions estructurals que aviven la confrontació. Solen ser més difícils d’identificar i poden estar presents durant anys fins que es converteixen en detonants. Per això mateix, definir les seves solucions és molt més complex i requereixen un tractament estructural.

Principals causes d’una guerra.

La definició de les causes ens ajuda a entendre qualsevol conflicte armat. Tal com dèiem abans, aquestes causes solen ser més o menys del mateix tipus, encara que l’efecte que produeixin no sigui igual en tots els casos.

Causes econòmiques:

Aquestes causes han estat presents en gairebé totes les guerres. L’element econòmic és un dels de més pes a l’hora d’iniciar un conflicte i és un detonant per a la conquesta de béns, territoris, llegats i infraestructures, entre d’altres. En moltes ocasions, la guerra econòmica està relacionada amb el poder polític.

Causes político-ideològiques:

L’element polític i l’ideològic van de la mà. En molts sentits, la política expressa les ideologies, cosa que sovint genera diferències entre els defensors d’una postura o l’altra. Causes de la guerra de Síria: per exemple, un dels detonants de la guerra han estat les diferències polítiques existents entre les forces del Govern i els grups opositors, que van derivar en la confrontació armada.

Causes d’índole religiós:

La defensa dels credos o el predomini d’una religió sobre una altra són també sovint causes de guerra. L’Edat Mitjana és el millor exemple d’això. També ho són les lluites que alguns grups religiosos extremistes lliuren actualment en països com Mali, Síria, Líbia, Boko Haram a Nigèria o República Centreafricana, entre d’altres.

ACNUR. Comitè espanyol.

 

 

 

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.