BANCS DE TEMPS

http://www.bancdetemps.org/

 

EL BANC DE TEMPS DE LLEIDA

El Banc de Temps de Lleida està format per un grup de persones disposades a ajudar-se mútuament mitjançant l’intercanvi d’habilitats, talents i experiències. Les persones inscrites en el Banc de Temps ofereixen serveis i poden demanar aquells que necessitin per cobrir les seves necessitats.

En un banc de temps els socis intercanvien serveis a canvi de temps. La unitat d’intercanvi no és el diner, sinó una unitat de temps, normalment l’hora. Qui ha guanyat una hora, per exemple ajudant una veïna que no llegeix bé el català a llegir uns textos legals, després la pot canviar per un altre dels serveis que ofereix el banc: un massatge, ajuda per arreglar un moble trencat, o una hora de conversa amb un parlant de la llengua que estudia.

De serveis com aquests en fem cada dia. Però moltes vegades, en una ciutat en la qual els veïns cada cop es coneixen menys, no sabem a qui demanar-los. I fins i tot, algunes vegades, encara que ho sapiguem, ens fa vergonya. A més, en un banc de temps els intercanvis no han de ser amb la mateixa persona, “A” fa un servei a “B” i”A” amb l’hora que guanya demana un servei a “C”.

Al nostre barri, a la nostra ciutat, hi ha molta gent amb moltes capacitats que, per culpa d’aquesta incomunicació, no les fan servir. Per exemple, algú podria desitjar aprendre a cosir, i una anciana potser necessita algú que li porti la compra a casa. Si aquesta anciana fa una classe de costura, guanya un temps que després donarà a qui li porti la compra a casa. Com que la unitat bàsica és l’hora, el que s’intercanvia és el temps dedicat, independentment del servei que s’ofereixi.

Per què un banc de temps?

La vida urbana fomenta l’individualisme. El sistema econòmic actual, basat en la competència entre persones, també l’afavoreix. Aquest individualisme, encara que hagi estat útil en la consecució de les llibertats individuals, corre el risc, en desarticular la societat civil, de fer-nos desentendre de les nostres llibertats polítiques i les responsabilitats que aquestes comporten. Per una ciutat més democràtica, és convenient crear bones xarxes relacionals i participatives. En un context de crisi com l’actual, incentivar pràctiques de bon veïnatge i propiciar valors com la solidaritat i la participació en els afers de la ciutat ens pot fer bé a tots. El banc de temps, en tant que ens fa a tots “donadors”, ens fa sentir útils i ens ajuda a prendre consciència del nostre paper en la vida social; de la mateixa manera, en tant que “rebedors”, ens ajuda a comprendre la nostra dependència dels altres.

Quins són els objectius del Banc de temps?

El Banc de Temps de Lleida proposa fomentar les relacions socials i la igualtat entre diferents estrats econòmics, grups d’edat o orígens. Aquesta xarxa de suport comunitari potencia l’ajuda mútua i pretén resoldre necessitats de la vida quotidiana alhora que accedir a serveis sense utilitzar diners.

Els valors que pretén promoure el banc es poden resumir en:

 • La coneixença, la igualtat, la confiança i la cooperació.
 • La conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
 • La integració social de les persones que experimenten aïllament i/o disposen de menys recursos.
 • El foment de l’autoestima.
 • El foment de les relacions veïnals en general.
 • El foment de les relacions intergeneracionals i interculturals.

En definitiva, aquesta proposta no vol ser altra cosa que l’estímul per posar en contacte totes aquelles persones o grups que d’alguna manera o altra posen el seu gra de sorra per a la cohesió i la construcció d’un barri i una ciutat més humana.

Quins beneficis obtenen els socis del Banc de temps?

 • Comprovar que ajudant-nos els uns als altres podem millorar la nostra qualitat de vida i/o la del nostre entorn.
 • Saber que quan necessitem algun servei, algú ens ajudarà.
 • Aprendre a demanar ajuda. Estem tan acostumats a pagar per tot que ja no en sabem. En aquest sentit, la pràctica del donar ens pot fer recuperar el sentit del demanar.
 • Valorar més el temps que dediquem a coses no remunerades.
 • Conèixer persones que d’altra manera no hauríem conegut.
 • La pràctica del donar revalora la pròpia identitat i promou l’autoestima.
 • Com que tots els socis poden donar i oferir uns serveis que només es comptabilitzen en funció del temps dedicat, independentment del servei, tots els socis són iguals.
 • Associar-se al banc de temps pot ajudar una persona nova a la ciutat o sense vincles socials, a integrar-se.

Com es realitzen els intercanvis?

Un cop fet el procés d’inscripció, els membres del Banc de Temps reben una contrasenya personal per entrar a la web i poden començar a donar i rebre temps. Les habilitats, necessitats i disponibilitat de tots els usuaris estan emmagatzemades a la web del banc de temps de manera que els socis poden accedir a totes les demandes i ofertes, de forma generalitzada o bé acotant per categories (art i artesania, compres i comerç, cuina, cultura, cura d’animals, ensenyament, esports i animació, informàtica, lleure, obra i construcció, psicologia, salut i cura de persones, servei tècnic, teràpies alternatives, transport, treballs de jardineria, treballs de la llar, etc.)

En el moment que es troba el servei que es necessita, el membre del banc de temps pot accedir al llistat de les dades de contacte, on troba el telèfon i el correu electrònic de la persona que ofereix el servei.

Els dos usuaris es posen en contacte i concreten els detalls del servei: en què consisteix exactament, lloc i data de trobada, materials necessaris i el temps que es pot trigar a fer el servei.

Com es paguen els serveis?

Després de l’intercanvi, el membre del banc de temps que ha rebut el servei realitza una transferència (de temps) al membre del qui l’ha rebut.

El programari del banc del temps grava i comptabilitza totes les transaccions fetes entre usuaris, sumant o restant hores (si s’ha ofert o demandat un servei) de manera que ens ofereix un resum del saldo restant.

Si no es disposa d’accés a Internet es pot demanar que es faci la transferència des de la secretaria del Banc de temps.

Com funcionen els tallers?

A banda d’oferir serveis de manera individualitzada, també es poden oferir a un grup de persones. Per exemple, organitzant un taller a tots els membres del Banc. En aquest cas, el temps que es rebrà serà el que s’ha trigat a preparar i impartir el taller i el transferirà la Secretaria del Banc de Temps. Als assistents al taller o curs se’ls restarà una quantitat en minuts acordada abans del taller. En general, encara que un taller duri 1 hora, al haver-hi diversos assistents, només caldrà pagar una part en minuts.

Com inscriure’s?

Per formar part del Banc de Temps només cal quedar un dia, prendre nota de les teves dades i explicar-te com funciona el programa.

La participació en el Banc de Temps no suposa el pagament de cap quota. Ens financem per aportacions i treball voluntari. Demanem, però, que si es pot, en el moment de la inscripció es paguin 4 euros per cobrir les despeses d’una assegurança de responsabilitat civil i accident pels associats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.