RAFAEL FERRERUELA

El Dr. Rafael Ferreruela Serrano va néixer a Lechago (Terol) l’any 1950 i resideix des de fa molts anys a Lleida.

Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia el 1974 i en Oftalmologia el 1979. Doctor en Medicina i Cirurgia a la Facultat de Medicina de Lleida “Cum laude” el 1993.

És professor d’Oftalmologia a la Universitat de Lleida i ha estat cap d’oftalmologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i de l’Hospital Son Dureta de Palma de Mallorca.

És director mèdic de l’Institut Lleida d’Oftalmologia (ILO) des del 2001, on també hi treballen dos fills seus, i és president de la Fundació Privada Ferreruela Sanfeliu.

El Dr. Ferreruela ha treballat intensament, dedicant-hi tot el seu temps lliure, incloses vacances, per eradicar la ceguesa evitable arreu del món, amb intervencions quirúrgiques a milers de persones sobretot de l’Àfrica.

La Fundació Ferreruela Sanfeliu va ser creada l’any 2005 pel Dr. Ferreruela i la seva esposa la Dra. Andrea Sanfeliu que, després de col·laborar durant dotze anys amb altres entitats, van decidir dur a terme un projecte propi. La Sra. Sanfeliu va morir el febrer de 2009.

Des del 2007, porta a terme un projecte estable de cooperació internacional en l’àmbit sanitari a la regió de Kolda (Senegal). L’objectiu és aconseguir una intervenció integral i durable en salut visual de la mà del Ministeri de Salut del país i seguint les directrius del “Programa Nacional de Lluita Contra la Ceguesa” del Senegal. El treball de la Fundació, en col·laboració amb les estructures sanitàries ja existents al país, afavoreix un model de cooperació sostenible i perdurable.

“Al Senegal, 8 de cada 10 casos de ceguesa són evitables i/o curables”, i és en aquest context que el 1999, el Ministeri de la Salut i de la Prevenció del Senegal posà en funcionament el seu propi Programa Nacional de Lluita contra la Ceguesa, amb el qual col·labora la Fundació, per tal de disminuir la prevalença de ceguera evitable i/o curable a escala nacional.

Segons la web de la Fundació, aquesta és una entitat sense ànim de lucre que neix amb l’objectiu de contribuir a la cerca de solucions en el camp de l’oftalmologia, canalitzant recursos professionals i econòmics per atendre les necessitats de països subdesenvolupats o persones en situació de pobresa i fomentant la investigació o recerca en aquest camp.

La Fundació aporta l’experiència dels darrers deu anys en la realització de campanyes quirúrgiques a països del Tercer Món com Etiòpia i l’Índia dels oftalmòlegs que hi col·laboren, per així poder fomentar la formació de professionals sanitaris autòctons i dotar els serveis sanitaris locals d’una infraestructura bàsica.
Referent a la recerca oftalmològica, la Fundació afavoreix la creació de beques i ajuts a la formació per així contribuir a la millora de la qualitat de vida de la població afectada per problemes visuals crònics.

Una altra iniciativa de la Fundació Ferreruela Sanfeliu, juntament amb l’Associació Cultural TripleZeta (zzz), va ser la creació el 2007 del projecte elmur.net, una iniciativa cultural per estimular el diàleg i la participació ciutadana a través de la creació artística. A l’abril de l’any 2009 elmur.es va transformar-se en una xarxa. Des de la pàgina web http://www.elmur.net, ciutadans de tot el món contribueixen a crear un contenidor infinit de propostes creatives d’imaginari positiu.

Rafael Ferreruela va ser guardonat amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida 2012, instituït per l’Ajuntament de Lleida amb l’objectiu de promoure la projecció internacional de Lleida i la seva àrea d’influència. Així, amb aquest premi es reconeix públicament i institucionalment la trajectòria de persones, institucions, empreses o entitats de la societat civil que hagin destacat per la seva aportació al coneixement o el ressò internacional de la ciutat i el seu entorn geogràfic a través de treballs dins dels àmbits acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

“Normalment associem internacionalització a exportació, i ho fem sota criteris mercantils. El Dr. Ferreruela ho fa amb criteris solidaris”, va dir el Sr. Àngel Ros, alcalde de Lleida, referint-se a la labor solidària de l ‘oftalmòleg del Senegal”.

L’Obra Social de Caixa Penedès també va atorgar el Premi Josep Parera 2011 al Dr. Ferreruela, premi que reconeix la trajectòria de persones i organitzacions que destaquen per la seva dedicació al servei del desenvolupament comunitari en les dimensions social, humanitària i/o solidària.

Anteriorment també havia rebut el Premi “Solidaritat” (2001), el Premi “Gran Persona de Lleida” (2004) i el Premi “Aragonés de Mérito” (2004).

Per a contactar amb la Fundació Ferreruela Sanfeliu, telèfon 973 245 380.

 

2.2.8.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.