RECONEIXEMENT ALS “CASCOS BLANCS”

L’ONG “Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran” (*) i l’Ajuntament de Mollerussa (Lleida), el 5 de novembre de 2016 i en aquesta mateixa ciutat, van concedir el Primer Reconeixement Ànima Abba Melaku a l’ONG “Defensa Civil Siriana” (coneguda com a “Cascos Blancs”) per la seva labor humanitària, recollint la distinció el seu president Raed Al Saleh.

El jurat del premi va considerar que els Cascos Blancs mereixen aquest reconeixement per la tasca humanitària que duen a terme al seu país on, arriscant la seva pròpia vida, han salvat més de 60.000 persones entre les víctimes dels bombardejos. Segons Marc Solsona, alcalde de Mollerussa: “Són una entitat que treballa sobre el terreny i que han decidit que no volen ser refugiats sinó salvar vides”.

Raed Al Saleh va agrair que Mollerussa hagi volgut contribuir a fer visible la tasca de la seva organització, creada fa només tres anys i formada per 3.000 voluntaris de diferents àmbits socials i professionals que, arriscant la seva vida cada dia, han aconseguit salvar la de prop de 70.000 compatriotes víctimes dels bombardejos. També va fer una crida a la pau al món i va desitjar que aviat acabi la guerra al seu país per poder obrir les portes a tots aquells que ara els estan ajudant, i va anunciar que Mollerussa es convertirà en dipositària d’un dels cascos blancs dels 147 membres de l’ONG que fins ara han perdut la seva vida per salvar-ne altres durant el conflicte armat.
També va dir: “La situació a Síria cada dia és pitjor. Gairebé un milió i mig de persones estan bloquejades en una zona on no es poden moure. Es tracta d’una situació catastròfica i això és un reflex de la seva desesperació. Molts no tenen cap esperança per continuar vivint.”

Els Cascos Blancs són una organització de voluntaris per a la protecció i assistència de civils a les zones controlades pels diferents grups rebels oposats al govern de Síria, en la guerra civil que s’està vivint en aquest país.
Convertits en herois diaris, la tasca d’aquests voluntaris ha atret l’atenció internacional cap a la situació de la població civil i la devastació provocada pels bombardejos amb barrils de pólvora del règim sirià. A més d’en els rescats, l’ONG col·labora en la reconstrucció de les infraestructures i forma la població sobre com actuar en cas d’atac aeri.

Una mica d’història:

L’any 2011, a Síria va començar una terrible guerra civil que avui, novembre de 2016, 5 anys després!, segueix més activa que mai.
Durant aquesta guerra, el règim governamental de Bashar al-Asad ha realitzat intensos atacs aeris que afecten enormement la població civil. Fins a l’any 2013, els cossos dels morts en zones d’oposició moltes vegades quedaven sense enterrar, mentre que els ferits eren abandonats a la seva sort. Alguns grups de ciutadans intentaven ajudar després dels atacs però normalment no estaven preparats ni organitzats.
En aquell any 2013, el consultor de seguretat britànic James Li Mesurier va fundar l’ONG “Cascos Blancs” com a resposta “al bombardeig indiscriminat de les zones rebels sirianes per la Força Aèria Àrab Síria”, segons els seus promotors.

Un any després de la seva fundació, el mateix Li Mesurier va crear la fundació Mayday Recue, registrada a Holanda i a través de la qual es canalitza el finançament internacional a l’organització, que la rep principalment d’organismes d’ajuda de governs com Regne Unit, Dinamarca, Alemanya, Japó, EE.UU., Holanda, etc., així com d’entitats privades i particulars.

Des de la seva fundació i fins ara, aquesta organització ha aconseguit la xifra de 3.000 voluntaris, operant en 121 centres. Per aquesta labor, els Cascos Blancs van ser nominats al Premi Nobel de la Pau de 2016 (atorgat finalment al president de Colòmbia Juan Manuel Santos). El seu fundador, James Li Mesurier, va ser guardonat amb l’Ordre de l’Imperi Britànic al juny de 2016 “pels seus serveis en la defensa civil de Síria i la protecció de civils sirians”.

La composició dels Cascos Blancs es basa en homes i dones procedents de comunitats sirianes i amb tot tipus de professions, tal com deia Li Mesurier en una entrevista a l’agost de 2015: “És un grup de persones molt divers. Tots han pres decisions individualment… Podien decidir si agafar una pistola o no, si ser refugiats… però tots van optar per fer-se voluntaris.”

Segons un article publicat en The Conversation:

“Encara que vagin desarmats, els voluntaris (dels Cascos Blancs) són una amenaça per al règim d’Asad. L’estratègia de Damasc, que ara també comparteix Rússia, no és solament la de lluitar contra els rebels en el camp de batalla, sinó també la de destruir qualsevol grup mínimament organitzat que presti serveis i infraestructures a les zones controlades per l’oposició. Si es pot acabar amb l’aigua, l’electricitat, els col·legis i els mercats, es pot obligar als ciutadans a que es rendeixin o almenys al fet que siguin ciutadans assetjats sense cap poder.
La destrucció dels serveis mèdics és part central de l’estratègia, fent que la falta de serveis d’emergència i de necessitats diàries pengin sobre els residents com l’espasa de Dàmocles. S’han atacat de forma sistemàtica hospitals, clíniques, dipòsits de medicaments i bancs de sang desafiant els convenis de Ginebra.
Els centres dels Cascos Blancs han van ser atacats periòdicament durant l’any passat i a l’abril de 2016 una sèrie d’atacs amb míssils va destruir un centre a l’oest de la ciutat d’Alep, matant a cinc voluntaris i destrossant equips i vehicles. Els “atacs dobles” s’han convertit en una cosa normal, buscant matar i minvar els rescatadors…”

El conflicte de Síria ja fa 5 anys que dura i no sembla que s’hagi d’acabar ara com ara, però mentrestant els anomenats “Cascos Blancs” segueixen oferint la tan necessitada ajuda humanitària… a costa de les seves pròpies vides.

(*) La Fundació Privada Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran té per objecte col·laborar, prestar ajuda humanitària, social i educativa a la ciutat de Wukro, Etiòpia, en col·laboració amb el missioner basc Ángel Olaran (anomenat Abba Melaku a Etiòpia).

(Resum de diversos textos d’Internet)

 

1000

cascos-blanc-siria

siria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.