HEM DE PARLAR DE LA TEVA ADDICCIÓ

Les conductes addictives (a causa de l’alcohol, drogues, joc, sexe, Internet, etc.) són un greu problema que no només afecta qui les pateix sinó també al seu entorn més pròxim. De fet, amb freqüència són els familiars i amics els primers a adonar-se que alguna cosa no va bé, mentre que l’addicte sol ser incapaç de reconèixer que té un problema. El suport i comprensió de la família i l’entorn més pròxim són fonamentals per a animar-lo a demanar ajuda i a seguir un tractament.

No obstant això, molts addictes se senten aïllats, marginats i fins i tot abandonats per part dels seus familiars i amics, la qual cosa dificulta molt que puguin prendre la decisió de buscar ajuda. I és que conviure amb una persona amb problemes d’addicció no és fàcil i a vegades no se sap com ajudar-lo i persuadir-lo perquè prengui la decisió d’abordar la seva malaltia.

La família juga un paper fonamental en el procés d’addicció i/o recuperació de la persona addicta. Igual que en altres malalties, els familiars de persones amb addiccions es troben davant un problema que no saben com abordar i fins i tot pot ser que no aconsegueixin comprendre, sobretot perquè volen ajudar una persona a curar-se d’una malaltia que ni tan sols reconeix tenir.

L’estigma de les addiccions ha posicionat aquest tema en la societat com una qüestió “tabú”, fent que milers de persones i les seves famílies pateixin aquesta malaltia en silenci. Qui necessita informació l’haurà de buscar, perquè no serà normal trobar-la en una conversa rutinària. Tot aquest panorama apunta al fet que les famílies no només necessiten assessorament i informació, sinó que tenen un paper fonamental en la recuperació dels seus familiars addictes, ja que formen part directa del tractament, i així ho demostren diversos estudis científics.

Els pacients d’addiccions normalment sofreixen canvis de comportaments i una desestabilitat emocional que només el seu propi autocontrol, la família i els professionals poden ajudar a solucionar. Per a les famílies tenir una persona amb problemes d’addicció a prop també pot suposar un canvi transcendental a causa de la pressió a la qual estan sotmeses per voler una recuperació immediata dels seus éssers estimats. Senten la necessitat d’ajudar, de participar i en moltes ocasions senten que fracassen. Per aquest motiu, és necessari que la família sigui plenament conscient del problema que pateix l’addicte, s’informi i demani ajuda. El seu suport incondicional i paciència seran decisius per a la recuperació del pacient i de l’harmonia familiar.

Segons els experts, un dels principals mecanismes de defensa d’un addicte és la negació, que apareix per voler minimitzar la situació i voler comparar-se amb uns altres que estan pitjor, fins i tot a vegades arriben a dubtar que de debò existeix el problema. Llavors, molts dels familiars que viuen amb l’addicte, desenvolupen aquests mateixos símptomes per la ignorància que tenen d’aquesta problemàtica i reaccionen al comportament de l’addicte com si es tractés d’una persona normal i sana. Aquí és on radica el problema i per això serà molt important que els coneguts del pacient puguin encarar i enfrontar-se al tema, parlant, sense negar el problema, informant-se i demanant ajuda. Mai s’ha de jutjar el pacient, sinó intentar ajudar-lo.

Algunes primeres recomanacions per a quan se sospiti d’un familiar o amic amb una addicció:

 • Parla-li obertament del problema i escolta’l sense jutjar-lo, encara que no comprenguis o comparteixis les raons amb les quals pretén explicar la seva addicció. (Tria un moment en el qual el teu familiar o amic no estigui sota la influència de la seva addicció)
 • Mostra-li la teva preocupació sobre com s’està comportant i l’impacte que l’addicció està tenint o pot tenir en ell i en el seu entorn. Explica-li que té una malaltia i que necessita ajuda professional. Ofereix-te a acompanyar-lo perquè se senti protegit.
 • No et frustris si rebutja els teus suggeriments i recomanacions per a buscar ajuda professional. Insisteix sobre aquesta idea cada vegada que puguis i recorda-li que estaràs al seu costat sempre que et necessiti.
 • Mai s’ha d’afavorir l’addicte donant-li diners, mentint per ell, encobrint-lo, etc. Afavorir a una persona addicta és perjudicial per a tu, per a ell i per a les seves altres relacions.
 • Cal evitar els desencadenants de l’addicció. Per exemple, no beure alcohol en la seva presència ni visitar llocs on hi hagi l’alcohol.
 • Brindar suport a un addicte pot ser difícil i frustrant. Hi ha moments en què pots estar enutjat amb ell. Intenta expressar els teus sentiments d’una manera calmada i directa. Evita aixecar la veu, amenaçar-lo o jutjar-lo. Parla amb ell sobre les seves preocupacions i la seva salut. Enfoca’t en el futur, no en el passat.
 • Si coneixes altres persones que han passat per aquesta situació, parlar amb elles pot servir-te de suport gràcies a l’empatia que produeix el fet d’haver viscut situacions similars.
 • I, sobretot, amb el consentiment de la persona addicta, demana ajuda per a ell i per a tu al vostre metge de capçalera, el qual us indicarà el millor camí a seguir (normalment dirigint-vos a un professional especialitzat en addiccions, el qual tindrà en compte les circumstàncies específiques que travessa el teu familiar o amic, et suggerirà el millor enfocament i t’orientarà sobre el tipus de tractament i pla de seguiment que probablement funcionarà millor).

Autotest per a detectar símptomes d’addicció a Internet i als videojocs.

(Si tens alguna sospita d’addicció sobre tu mateix, fes-te aquest test gratuïtament a la web http://www.triora.es)

 1. Amagues a vegades el teu comportament respecte a Internet o els videojocs?
 2. Et sembla que jugues a videojocs o estàs connectat a Internet més temps del que voldries?
 3. Has fingit estar malalt, has arribat tard a la feina o t’has saltat les classes per a continuar jugant, o per haver estat connectat o jugant fins molt tard la nit anterior?
 4. Et dediques a jugar o navegar per Internet quan et trobes malament emocionalment?
 5. Et prives d’hores de dormir per jugar o navegar per Internet a les nits?
 6. Interfereix la teva addicció pels videojocs o per Internet amb la teva vida social, familiar o laboral?
 7. Et trobes malament psicològicament si redueixes o evites les activitats en línia o els videojocs?
 8. Has tractat sense èxit de reduir la quantitat de temps que dediques a jugar o navegar per Internet?

Autotest per a detectar símptomes d’addicció a l’alcohol.

(Si tens alguna sospita d’addicció sobre tu mateix, fes-te aquest test gratuïtament a la web http://www.triora.es)

 1. Vols deixar/reduir el consum d’alcohol però no pots?
 2. Beus més quantitat d’alcohol o més sovint del que voldries?
 3. Passes molt de temps bevent o recuperant-te dels efectes de l’alcohol?
 4. Sents a vegades una ànsia extrema per beure alcohol?
 5. La beguda (o la ressaca com a conseqüència) està interferint en la teva feina, la teva vida familiar o els teus estudis?
  06. Continues bevent encara que això et causi problemes en el teu entorn social?
 6. No deixes de beure ni tan sols si d’aquesta manera et poses a tu mateix o a tercers en perill?
 7. Continues bevent encara que saps que tens un problema físic o psicològic que pot haver-te causat l’alcohol o haver empitjorat pel teu consum?
 8. Necessites beure cada vegada més alcohol per a aconseguir l’efecte que cerques?
 9. Estàs desenvolupant símptomes d’abstinència, com per exemple problemes de son, tremolors, inquietud, nàusees, sudoració, taquicàrdia o convulsions?

Informació extreta de https://muysaludable.sanitas.es  i triora.es

ENTITATS QUE OFEREIXEN AJUDA PER A LES ADDICCIONS

https://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/persones_amb_addiccions/prevencio/

http://www.grupatra.org

https://www.unad.org

https://www.fundacionadsis.org

https://www.fad.es

https://www.consumer.es/solidaridad/ong-por-la-prevencion-del-consumo-de-drogas.html

https://www.fundacionhaysalida.com

www.alcoholicos-anonimos.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.