L’EGOISME 2

5 FORMES DE SABER SI ETS UNA PERSONA EGOISTA I COM SOLUCIONAR-HO

Eva María Rodríguez –  https://lamenteesmaravillosa.com/

Els éssers humans estem programats per mirar per nosaltres mateixos. No obstant això, hi ha una gran diferència entre mirar per un mateix i ser egoista o deixar sense valor el que els altres puguin sentir enfront de les nostres accions. Al final, és veritat que cadascú és responsable dels seus sentiments, però no és menys cert que també hi ha moltes formes de maltractar-los o sabotejar-los.

Pensar en un mateix no està renyit amb la generositat, el comportament desinteressat o la solidaritat. De fet, en la societat en la qual vivim avui, és possible aconseguir molts beneficis sent altruistes i generosos. Beneficis que a més són intrínsecs, de manera que mantindran la nostra motivació.

Viure pensant que cal ser egoista perquè la gent o la societat són egoistes crea una enorme inseguretat, com si l’única sortida possible fos passar per sobre dels altres. No obstant això, optar per una vida més generosa, més interessada en els altres i menys individualista és la millor manera d’atreure les oportunitats.

COM SABER SI ETS UNA PERSONA EGOISTA:

Els éssers humans som egoistes per naturalesa, ja que l’egoisme va sorgir d’una necessitat de supervivència. No obstant això, la compassió també va néixer pel mateix motiu. Al cap i a la fi, els éssers humans, com una espècie, probablement no hauríem sobreviscut sense la nostra capacitat per formar societats.
En aquest sentit és necessari redefinir l’egoisme o, almenys, fer una interpretació del que és socialment acceptable o inacceptable per trobar l’equilibri entre els nostres interessos particulars i els de la societat en la qual vivim.

Tens problemes per entendre els beneficis de ser generós?

Realment, pensar en el bé de tots o en el bé del pròxim és també una acció en certa manera egoista, ja que, almenys en teoria, el que és bo per al grup o per a l’altre també beneficia a l’individu. És més, solament el fet de fer alguna cosa bona pels altres ja té beneficis per qui ho fa.

Una persona egoista no és capaç de veure els avantatges de cedir davant els altres o de compartir el seu temps, el seu coneixement o els seus recursos. Les persones egoistes pensen que solament el que els beneficia a ells és realment benefici o, encara pitjor, que és millor un benefici petit però propi que gran si és compartit.

Et poses nerviós quan no tens el control?

Ser capaç de mantenir el control és una cosa positiva, però, què passa quan el control el té un altre?, què passa quan depens d’uns altres?, ets capaç d’assumir positivament que la responsabilitat és d’un altre, que has de respectar la seva decisió i sotmetre’t a ella?

Per a una persona egoista les aportacions i les necessitats dels altres són menys importants o valuoses que les pròpies, fins i tot les que tenen a veure amb decisions que afecten l’altre en primer lloc.

Les persones egoistes necessiten controlar-ho tot, tant el que els afecta directa com indirectament. Aquesta ansietat pel control els fa excessivament crítics davant els altres i els manté donant voltes mentalment a qualsevol cosa que pugui suposar compartir responsabilitat o perdre una mica de control.

Tens problemes per treballar en grup?

La col·laboració requereix la capacitat d’escoltar, d’adquirir compromisos i acceptar les opinions i propostes dels altres. Això està íntimament relacionat amb l’obsessió per la pèrdua de control que comentàvem en el punt anterior. En aquest sentit, la incapacitat per treballar en equip podria indicar un problema d’egoisme.

En la situació actual, la intel·ligència col·laborativa o intel·ligència col·lectiva és essencial per a qualsevol que es mogui en un entorn social. Per això la col·laboració és tan important en tots els aspectes, des de l’aprenentatge fins a l’expansió empresarial.

No importa la diversitat dels patrons de pensament. Estem sent testimonis de tot el que podem aconseguir les persones si treballem juntes, si cadascuna aporta el que pot i ho posa al servei dels altres perquè uns altres segueixin explorant i ampliant coneixements. Una persona egoista no és capaç de veure això, ja que pensa que el que guanyen uns altres és alguna cosa que perd, quan en realitat hi guanyem tots.

Et costa assumir la culpa?

Eludir la culpa és una excusa estandarditzada per justificar alguna cosa que no ha sortit bé. No obstant això, més important que la depuració de responsabilitats és la solució del problema. Darrere d’una persona que no és capaç d’assumir la seva part de responsabilitat probablement hi ha una persona egoista que solament sap pensar en evitar represàlies o males mirades.

No obstant això, assumir la responsabilitat és en realitat molt alliberador, tant com ho és acceptar un error comès per uns altres sense jutjar-los ni humiliar-los per això. Acceptar la responsabilitat sense carregar amb el pes de la culpa és un gran acte de generositat cap a un mateix, una generositat que s’estén als altres quan és necessari.

Sents que mai és suficient i cada vegada en vols més?

Per a una persona que no està contenta amb el que ja té, la seva principal preocupació sempre serà tenir cada vegada més, per la qual cosa les necessitats d’altres persones passaran a un segon pla. Una persona que no agraeix el que té se sentirà desafortunat i pobre i no serà capaç de veure el valor d’algunes coses que, tot i sent insignificants, són les que realment necessita.

Darrere d’algú superficial i materialista sol haver-hi una persona egoista, que solament sent interès per les seves pròpies necessitats materials i que, per tant, menysprea i/o ignora les necessitats dels altres, incloses les espirituals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.