SI T’AGRADA QUE T’ESCOLTIN…

 

04. Si t’agrada que t’escoltin… per què tu no escoltes més?

Quan parles, només estàs repetint el que ja saps. Però si escoltes, pots aprendre una cosa nova. Dalai Lama

De l’escoltar procedeix la saviesa, i del parlar el penediment. Proverbi italià

No hem de jutjar les persones sense abans aprendre a sentir-les i respectar-les. Paulo Coelho                           

Els savis són savis perquè, quan va parlar algú més savi, van saber estar escoltant. El Chojin

 

LA PARAULA AL SERVEI DE LA PAU

Les nostres paraules són energia que podem dedicar a crear o a destruir, a fer mal o a curar, a ofendre o a perdonar. Duen una càrrega emocional que ens pot equilibrar o desequilibrar, i per això la responsabilitat de fer-les servir bé, ja que el que diem té conseqüències en nosaltres mateixos, en els altres i en el món.

Des que naixem ens amassen amb paraules. Paraules que ens poden ajudar a créixer,  desplegar les nostres potencialitats, a generar confiança i autonomia; paraules que ens mouen a experimentar, a investigar, a endinsar-nos en territoris desconeguts i incerts, a créixer. Paraules que ens generen desconfiança i por; paraules que destrossen la nostra autoestima, que ens fereixen profundament; paraules que fan que ens repleguem, que ens amaguem o bé que ens defensem agredint els altres.

En el tema de l’assetjament i la violència verbal i emocional, les paraules s’han convertit en armes clau. Es llancen paraules de forma irresponsable, paraules-insult, paraules-rebuig, paraules-mentida, paraules-rumor… i es llancen directament o a través de les xarxes socials, que en multipliquen l’impacte dolorós. I com dards, aquestes paraules arriben a algú vulnerable que no sap o no es pot defensar. I com bales, penetren a la seva ment i en el seu cor fent-li sentir que està sol i que el món és un territori hostil, que no hi ha lloc per a ell, que no es mereix res, que potser és culpable del que li passa i que seria millor morir-se per no patir tant.

Urgeix que conjuguem més sovint els verbs acollir, protegir, salvar, ajudar, estimar, consolar, cuidar, abraçar, somriure, jugar, cantar, compartir, col·laborar, ensenyar, orientar, resoldre, proposar, consensuar, agrair, compartir…

Urgeix que aprenguem les paraules de l’altre, conèixer altres llenguatges, donar-li la benvinguda a la nostra vida, a la nostra comunitat educativa, a la nostra societat.

Perquè tota paraula pot ser llum, i tota llum, creixement.

Urgeix que posem les paraules al servei de la pau!

BONDAT EN ACCIÓ – Llibre de M. Mercè Conangla i Jaume Soler – Amat Editorial

 

Àudio de VULL VIURE SOL   (Del blog lasolidaritatunbonremei.com Tema 50.04.143.)

https://lasolidaritatunbonremei.com/2021/01/10/50-04-143-vull-viure-sol/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.