ELS VALORS HUMANS, ALLÒ QUE REALMENT ENS MOU

August Corrons   https://elcugatenc.cat/

La vida al planeta Terra és un sistema interconnectat de diferents elements, tant de l’àmbit social com de l’econòmic o l’ambiental. Els éssers humans, com a éssers dotats d’un gran ventall de possibilitats (racionalitat, intel·ligència, empatia…), som en gran part responsables de l’esdevenir del futur de la vida en aquest planeta. El nostre comportament marca el camí. Però, tenim clar per què actuem com actuem? O per què tenim unes certes conductes i no d’altres?

Com a éssers sociabilitzats, immersos en una població mundial de més de set mil milions de persones, estem sotmesos a un entorn canviant, a unes normes culturals que marquen en gran part el nostre comportament. No obstant la influència dels nostres semblants, hi ha quelcom en el nostre interior més profund que és el que realment ens mou i ens fa actuar en una determinada direcció, allò que en una primeríssima instància ens impulsa a donar el primer pas. De què es tracta? Doncs no es tracta de res més que dels valors humans, aquelles creences referents a modes o estats desitjables de conducta, que transcendeixen situacions específiques, i que guien la selecció i avaluació de comportaments, persones i esdeveniments.

Hi ha diferents teories que parlen dels valors, de les seves característiques i de com classificar-los. En aquest article presentaré una de les més reconegudes a escala internacional, investigada transversalment en diferents cultures i àmbits d’activitat. És la teoria general dels valors humans de Shalom Schwartz. Segons aquesta teoria, els valors s’ordenen en funció de la seva importància relativa enfront a d’altres valors, s’organitzen en un continu de motivacions interrelacionades que són reconegudes en qualsevol cultura, i es classifiquen en dotze grans grups de valors fonamentals. Els valors s’ajusten a un model circular en el qual els valors adjacents són coherents, mentre que els que estan en posicions oposades són incompatibles. Aquesta teoria parteix de la base que tots els valors estan presents en qualsevol persona de forma simultània, si bé el que canvia és la prioritat i la importància que se li dóna a cadascun d’ells en funció de l’instant de temps, la situació conductual i el seu entorn.

Perquè te’n facis una idea, a continuació presentaré les principals característiques de cadascun d’aquests dotze grans grups de valors fonamentals:

1- Universalisme: valors que tenen com a meta la comprensió i l’acceptació dels altres, així com la preocupació pel benestar de la societat i del planeta en què vivim.
2- Benevolència: valors que tenen com a meta l’interès i la preocupació pel benestar de les persones properes.
3- Auto determinació: valors que tenen com a meta la independència de pensament, acció i opció.
4- Estimulació: valors que tenen com a meta la cerca de l’excitació, la novetat i el canvi, necessaris per a poder mantenir un bon nivell de funcionament.
5- Hedonisme: valors que tenen com a meta la cerca del plaer i la gratificació/satisfacció sensual per a un mateix.
6- Assoliment: valors que tenen com a meta l’èxit personal obtingut mitjançant la demostració de competència segons criteris socials o normes culturals.
7- Poder: valors que tenen com a meta la cerca d’estatus social i prestigi, així com el control o domini sobre les persones i els recursos.
8- Cara: valors que tenen com a meta la seguretat i el poder a través de mantenir la pròpia imatge pública i evitant la humiliació.
9- Seguretat: valors que tenen com a meta la integritat personal i de les persones o grups d’identificació, així com l’estabilitat de la societat i d’un mateix.
10- Tradició: valors que tenen com a meta el respecte, el compromís i l’acceptació dels ideals i els costums imposats per la cultura o la religió.
11- Conformitat: valors que tenen com a meta el control dels impulsos i del propi comportament, d’acord amb les normes i expectatives socials.
12- Humilitat: valors que tenen com a meta el reconeixement de la pròpia insignificança en el gran esquema de les coses.

T’has sentit identificat amb algun d’aquests grups de valors? Hi ha algun d’ells que predomini en el teu dia a dia? Quins valors defineixen la teva manera de fer i de ser? Un primer i molt important pas consisteix a prendre’n consciència, en fer aflorar els valors del nostre interior, en reflexionar sobre tot allò que realment ens mou en aquesta vida i en comprendre com afecta el nostre entorn. T’hi apuntes?

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.