20 DE DESEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE LA SOLIDARITAT HUMANA

JUSTIFICANT “LA SOLIDARITAT… UN BON REMEI!”

El 20 de desembre, se celebra el Dia Internacional de la Solidaritat Humana.

Segons l’ONU, el Dia Internacional de la Solidaritat Humana és un dia: per a celebrar la nostra unitat en la diversitat; per a recordar als governs que han de respectar els seus compromisos amb els acords internacionals; per a sensibilitzar al públic sobre la importància de la solidaritat; per a fomentar el debat sobre les maneres de promoure la solidaritat per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, entre altres, l’objectiu de posar fi a la pobresa, etc.

Per què vaig decidir fer, i continuo fent des de fa gairebé nou anys, l’obra “La solidaritat… un bon remei!”? “Per a sensibilitzar al públic sobre la importància de la solidaritat” i perquè gairebé tothom “posseïm sentiments nobles” que, moltes vegades, tenim “adormits, oblidats o inactius”. Massa sovint necessitem que, aquests sentiments, algun fet “ens els desperti, ens els recordi o ens els activi”.

Aquests fets poden ser esdeveniments públics o personals, bons o dolents, que ens fan reaccionar amb emoció, compassió, solidaritat, fraternitat, companyonia, comprensió, benevolència, altruisme, bondat, caritat, cooperació, generositat, honestedat, responsabilitat, tolerància, o altres valors ètics. Aquests “esdeveniments” poden ser tant el comportament, amb molta transcendència, d’una persona o comunitat que surt per la televisió, com un fet que passa a la nostra família o entorn.

Però, de fet, per a activar els nostres bons sentiments, no cal pas que passin fets importants, moltes vegades n’hi ha prou amb llegir un bon llibre, veure una pel·lícula amb valors, escoltar una cançó emotiva, admirar una obra d’art o un paisatge, mantenir una bona conversa, etc.

I això és el que pretenc amb l’obra “La solidaritat… un bon remei!” en les seves diverses versions (*): “activar les nostres emocions”, a més d’aportar una mica de cultura i esbarjo, mitjançant una recopilació de vides i esdeveniments exemplars, reflexions, contes, frases cèlebres, humor, iniciatives, fotos, vídeos, conferències, documentals, escenes de cinema, PowerPoints, cançons, etc., relacionats tots ells amb la solidaritat i altres valors. Moltes gràcies per seguir-me!

(*) Publicant quinzenalment a la revista El Pregoner d’Urgell (amb publicacions a 190 números) i mensualment al butlletí digital Bondat i Solidaritat, així com setmanalment al meu blog d’Internet (amb 726 temes publicats) i els meus comptes de Facebook, Instagram i YouTube.

Enric Segarra Bosch  20-12-2022

 

ALGUNES PROPOSTES SOLIDÀRIES:

 • Visitar malalts als hospitals o domicilis.
 • Donar la roba i altres objectes que no es necessitin i estan en bon estat.
 • Donar sang i, encara més, donar òrgans.
 • Participar en campanyes de neteja de parcs, muntanyes o rius.
 • Practicar el voluntariat o col·laborar amb alguna ONG.
 • Pagar els empresaris un salari generós als seus empleats.
 • Exercir la seva feina el millor possible els empleats.
 • Actualitzar permanentment els seus coneixements els professionals, per a poder donar els millors serveis possibles.
 • No cobrar pels serveis professionals quan l’ocasió ho requereix.
 • Complir rigorosament amb les obligacions tributàries.
 • Respectar escrupolosament les normes de trànsit i altres.
 • Acudir immediatament per oferir ajuda davant qualsevol situació d’emergència.
 • Ser considerats amb les persones desconegudes i amb els immigrants.
 • Estar atents a les persones de l’entorn per si poden necessitar ajuda i no gosen demanar-la.
 • Revelar-se davant qualsevol injustícia pròpia o aliena.
 • De vegades, un copet a l’espatlla o una frase adient són decisius perquè una persona surti d’una situació d’estrès, encara que sigui per uns moments.
 • Etc., etc.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.