SI TU TENS LES TEVES CREENCES RELIGIOSES…

 

 

24. Si tu tens les teves creences religioses… per què no deixes que els altres tinguin les seves?

La llibertat religiosa és un dret fonamental que dóna forma a la nostra manera d’interactuar socialment i personalment amb els nostres veïns, que tenen creences religioses diferents de la nostra. Papa Francesc

Encara que sempre existirà l’excepció de qui no és coherent amb les seves creences, la religió ajuda les persones a ser bons ciutadans, ja que fomenta valors positius per a la convivència democràtica, com l’honradesa, la pau o la solidaritat.

Tolerància: respecte a les idees, creences o pràctiques dels altres quan són diferents o contràries a les pròpies, sempre que no atemptin contra la dignitat humana o el bé comú.

EL MERCADER DE VENÈCIA

En un fragment de l’obra de Shakespeare “El mercader de Venècia”, Shylock s’adreça a Salarino. En el seu monòleg es plasma molt bé el que significa l’expressió “humanitat comuna”.

M’ha deshonrat (…) s’ha rigut de les meves pèrdues, s’ha burlat dels meus guanys, ha menyspreat el meu poble, m’ha desbaratat els negocis, m’ha refredat els amics i m’ha inflamat els enemics… i per quina raó?

Doncs perquè soc jueu. No té ulls un jueu? No té mans, òrgans, dimensions, sentits, afectes i passions, un jueu? No es nodreix dels mateixos aliments, no el fereixen les mateixes armes, no està exposat a les mateixes malalties, no es cura amb els mateixos remeis, no es refreda i s’escalfa amb el mateix hivern i amb el mateix estiu que un cristià?… Si ens punxeu, no sagnem? Si ens feu pessigolles, no riem? Si ens enverineu, no ens morim?

Canviem la paraula “jueu” per qualsevol altra: immigrant, dona, homosexual, negre, pobre, ric… Per respectar el que és divers cal adonar-se que, a més d’allò que és diferent, tots compartim la nostra humanitat comuna i és des d’aquest espai conjunt que podem construir alguna cosa valuosa.

BONDAT EN ACCIÓ – Llibre de M. Mercè Conangla i Jaume Soler – Amat Editorial

 

Escena de la pel·lícula GANDHI   (De youtube.com/enricsegarrabosch Llista 13)

https://www.youtube.com/watch?v=oITbiY9CP_w&list=PLCiK7zXZkfUV6vi7XQCi56NWoiut4ftIP&index=48

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.