LES BURILLES SÓN UN RESIDU TÒXIC

Jesús Miguel Santamaría Ulecia    https://catalunyaplural.cat  10/06/2021 Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

S’ha estimat que un 75% de les burilles es llancen a terra. Són arrossegades pel vent, la pluja i transportades a través de les clavegueres fins rius i mars. Constitueixen actualment el principal tipus de residu a nivell mundial

Cada any es consumeixen al món aproximadament 6 bilions de cigarretes, responsables de la mort d’uns 8 milions de persones en aquest mateix període. Aquesta xifra suposa més del doble de les morts produïdes fins a la data per la Covid-19. A més de les pèrdues humanes, també cal considerar la despesa sanitària derivada del tabaquisme, que a penes es veu compensada amb la recaptació d’impostos per la venda de paquets.

Aquestes dades són prou eloqüents per preguntar-nos com és possible que encara es permeti la venda de tabac. Aquest producte, que conté més de 75 compostos carcinògens i més de 200 de caràcter tòxic, constitueix la primera causa de mort evitable al món.

Però el problema no acaba aquí. A més del seu impacte en la salut i l’economia, el tabac també és responsable de gravíssims problemes ambientals, especialment els produïts per les burilles de les cigarretes. Constitueixen el que s’anomena “tabac de quarta mà”.

Les burilles al medi ambient

S’ha estimat que un 75% de les burilles es llancen a terra. Són arrossegades pel vent, la pluja i transportades a través de les clavegueres fins rius i mars. Constitueixen actualment el principal tipus de residu a nivell mundial.

La perillositat de les burilles resideix en la seva filtre d’acetat de cel·lulosa, un polímer plàstic no biodegradable que pot romandre molt temps en el medi ambient (fins a 10 anys). Allibera lentament els compostos tòxics que han estat retinguts pel filtre al fumar, com nicotina, metalls pesats, hidrocarburs aromàtics policíclics, fenols i insecticides.

La ingestió de les burilles per part de molts animals, l’alliberament dels compostos tòxics emmagatzemats en el filtre i els micro i nanoplàtics que es van desprenent ocasionen greus impactes en la biodiversitat, els ecosistemes i la salut. Molts d’ells encara no han estat caracteritzats prou.

Com gestionar aquests residus tòxics?

Aquesta problemàtica global exigeix ​​el desenvolupament de lleis o regulacions apropiades i segures per a la gestió d’aquest tipus de deixalles, reconeguts en alguns països com residus tòxics i perillosos. Actualment les burilles es concentren a la fracció resta, que en la majoria de les ciutats és dipositada en abocadors. No obstant això, per la seva composició química i el seu caràcter tòxic, requereixen d’una gestió especial.

La gran majoria dels productes que són posats al mercat es converteixen tard o d’hora en residus. Aquests han de ser tractats adequadament per reaprofitar els seus materials i evitar que contaminin, seguint les pautes que marca la tendència de l’economia circular.

Els productes susceptibles de transformar-se en residus són també responsabilitat del productor que els ha fabricat. L’anomenada responsabilitat ampliada del productor està regulada des de fa anys per la Unió Europea i només s’aplica a aparells elèctrics i electrònics, piles i acumuladors, vehicles, envasos, pneumàtics i olis minerals.

La Directiva (UE) 2019/904 del Parlament Europeu i de Consell, de 5 de juny de 2019, sobre la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic al medi ambient assenyala que “cal reduir l’enorme impacte mediambiental causat pels residus generats pel consum de productes de tabac amb filtres que contenen plàstic, que es rebutgen de manera incontrolada directament en el medi ambient”.

La responsabilitat ampliada del productor pot ser un bon model per a establir noves lleis sobre la gestió dels residus de les cigarretes. D’aquesta manera, la indústria tabaquera s’implicaria en el gravíssim problema ambiental que ella mateixa produeix. Podria sufragar, per exemple, els costos de la neteja dels abocaments de burilles al món. També podria fer-se càrrec dels costos d’establir una infraestructura específica per recollir els residus posteriors al consum de productes del tabac, com a recipients apropiats per burilles, en llocs on habitualment es concentra el seu abocament.

A aquestes mesures caldria afegir la realització de campanyes d’educació pública dirigides a reduir el malbaratament de burilles, conscienciant els fumadors dels dràstics efectes que aquests residus tenen sobre el medi ambient.

Reciclatge i alternatives als filtres tòxics

D’altra banda, els ajuntaments haurien d’implementar una estratègia adequada per a la gestió de les burilles, que tal com s’ha esmentat anteriorment, es dipositen habitualment en la fracció resta. En aquest sentit, cada vegada són més les empreses que s’estan especialitzant en el reciclatge de burilles, les tecnologies innovadores ajudarien a pal·liar la problemàtica ambiental associada a aquest tipus de residu.

Diversos treballs científics, ratificats per l’Organització Mundial de la Salut, han demostrat la poca eficàcia dels filtres d’acetat de cel·lulosa per protegir la salut del fumador. Per això, una altra alternativa per reduir l’impacte de les burilles és eliminar aquests filtres i crear-ne de més eficients i biodegradables. Això reduiria el terrible impacte causat a escala global.

En definitiva, la implementació de moltes d’aquestes iniciatives i els canvis de conducta generats en la societat a través d’una educació ambiental basada en la ciència constitueixen eines tremendament eficients per a resoldre un problema tan important com la contaminació generada per les burilles de les cigarretes. Ajuden així a salvaguardar la salut del nostre planeta.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.