PRESÓ PER ROBAR UN ENTREPÀ

DILEMES ÈTICS Soraya Hernández – Revista Valors – https://valors.org

Són molts els procediments que es porten a terme cada dia a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Però aquest en concret ha fet el salt als mitjans de comunicació per l’elevadíssima pena que demana Fiscalia per a un petit furt: quatre anys de presó per robar un entrepà.

Què fa que els advocats de l’Estat decideixin arribar a demanar per un home quatre anys de presó per robar un entrepà? Va ser el març de 2018 quan un home, amb greus problemes econòmics i amb una situació d’extrema vulnerabilitat social, va entrar en un forn de pa de la capital catalana i va demanar diners per poder-se comprar alguna cosa per menjar. Com que ningú el va ajudar va treure de la butxaca el que semblava una llauna de beguda trencada i va amenaçar les dependentes fent-se talls als braços. Elles no van cedir i va ser en aquell moment que l’home va agafar un entrepà del mostrador i va sortir corrent del local. Pocs minuts després era arrestat pels Mossos d’Esquadra.

Un cop es porta a terme el judici es clarifica que l’home no va agredir les dependentes ni va demanar en cap moment diners de la caixa. Això sí, es va mostrar desesperat, es va tallar els braços per fer palès que tenia molta gana i va marxar amb l’entrepà a les mans. Malgrat la seva explicació i els testimonis, la Fiscalia no té dubtes: va fer servir la violència i la intimidació, va amenaçar persones en un local públic i, per tant, demana una pena de presó elevada. Quan els diaris se’n fan ressò, arriben mil veus crítiques amb el sistema, ja que es considera que aquesta pena és massa punitiva.

Encara que la pena sembli un càstig a la pobresa, està donant resposta als delictes que s’imputen. Llavors, per què la societat s’escandalitza? És ètic disculpar les conductes delictives perquè hi ha darrere una
extrema pobresa? S’hauria de mirar cada cas de forma individualitzada i no justificar la violència o el delicte per la situació que els provoquen?

Inicialment, es podria valorar que darrere de cada delicte hi ha una raó que potser és justificada i que s’ha de tenir en compte pels jutges a l’hora de decidir com actuar. Però potser també seria interessant tenir la seguretat que el sistema jutja els fets tractant tothom per igual mirant només el codi penal.

Creieu que justificar els delictes per la situació de pobresa d’una persona portaria al fet què tothom amb necessitats robés per subsistir? Us sembla que entendre el context ajustaria millor les sentències? Què en penseu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.