SI NO HO NECESSITES…

 

 

11. Si no ho necessites… per què no ho dónes?

Si dónes un producte que no necessites, podrà disposar d’ell qui sí que el necessita i no pot comprar-lo. A més, és molt important la reutilització dels productes per a la sostenibilitat del planeta perquè suposa un estalvi en matèries primeres i energia, redueix el nivell de residus i promou valors socials i xarxes de compromís. Donar una segona oportunitat als productes és ajudar a qui no els pot tenir i al planeta!

 

LA COMPASSIÓ IL·LUMINADA

“No em compadeixis”, se sol dir. La compassió mal entesa, i pitjor aplicada, pot generar dolor i solitud si és viscuda com una humiliació o amb vergonya. L’orgull pot impedir acceptar l’ajuda que ve de l’altre.

Si hom es compadeix d’algú que passa fam i li dóna aliments, l’impacte de la seva actuació serà només puntual, tret que li ensenyi també a conrear els seus aliments, un ofici, li doni feina o faci accions per evitar-ne l’exclusió social.

Sovint s’ha confós compassió amb llàstima, i ajuda amb caritat. Per això moltes persones rebutgen aquest terme. Qui vol mantenir relacions basades en la superioritat i el poder?

Per ser compassius cal acollir el patiment i l’angoixa de l’altre i oferir serenitat i confiança.

Així ho escriu la psicòloga Marie de Hennezel:

Quan m’he d’enfrontar a l’angoixa dels altres he après a acollir i a oferir. Per fer-ho m’inspiro en una antiquíssima pràctica tibetana de la compassió anomenada “tonglen”, que en tibetà significa “donar i regalar”. Consisteix a donar acollida al patiment, a l’angoixa de l’altre, i a oferir alhora tota la confiança i la serenor que podem extreure de nosaltres mateixos. Es tracta, mitjançant aquesta senzilla participació en el patiment de l’altre, d’estar amb ell, de no deixar-lo sol.

La compassió il·luminada suposa ajudar l’altre des de la humilitat, la generositat i la delicadesa perquè sigui autònom i prengui consciència dels seus recursos personals, per tal que pugui donar resposta per si mateix als reptes que li plantegi la vida.

BONDAT EN ACCIÓ – Llibre de M. Mercè Conangla i Jaume Soler – Amat Editorial

 

Vídeo EL TREN DE LA VIDA   (De youtube.com/enricsegarrabosch Llista 12)

https://www.youtube.com/watch?v=uukEHfe4hLA&list=PLCiK7zXZkfUXBd2XrhqUciGSP79DRrp-T&index=10&t=10s

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.