SI LA GENT ES MOR DE GANA…

 

 

07. Si la gent es mor de gana… per què no busquem solucions en lloc de raons? (Pare Manel)

Encara hi ha esperança, quan ens enfrontem sense prejudicis a un problema sense solucionar. No obstant això, no hi ha esperança si actuem com si el problema no existís. C.S. Lewis

Sigui com sigui el problema, siguis part de la solució. No et quedis sol plantejant preguntes i assenyalant obstacles. Tina Fey

Mireu, a la vida no hi ha solucions, sinó forces en marxa. Cal crear-les, i les solucions venen. Antoine de Saint-Exuper

 

LA FAM, UN PROBLEMA AMB SOLUCIÓ

Quines accions podem realitzar per acabar amb la fam al món?

Hi ha dues vies bàsiques per lluitar contra la fam al nostre planeta. La primera és aquella que s’enfoca cap a augmentar la capacitat productiva de les famílies i per tant cap a augmentar els ingressos mensuals. La segona, en canvi, aposta per subministrar directament a les persones més necessitades els aliments bàsics per a la seva supervivència. Mans Unides treballa precisament i des de fa un bon grapat d’anys en la posada en pràctica d’aquestes dues línies d’ajuda.

En l’àmbit internacional i ja fora de l’abast de les ONG, també són diverses les accions que plantegen els experts en cooperació i desenvolupament per tal de resoldre l’actual situació de mortalitat per culpa de la fam. Les més importants són la construcció d’un govern mundial que, allunyant dels interessos de només el 20% del planeta (el que formen els països rics), busqui un món més cohesionat i desenvolupat en el seu conjunt, i la creació d’un organisme que controli l’especulació amb les matèries primeres i reguli les fluctuacions de preus que tan negativament acaben afectant les economies familiars dels petits camperols.

Aquesta regulació és precisament la que demanen des de fa un bon grapat de temps els camperols.

També seria una possible via de solució la creació d’una agrupació de països pobres, a l’estil dels sindicats, a través de la qual puguin reclamar els seus drets i crear veritables mercats regionals per fomentar de manera exponencial les relacions econòmiques entre ells.

Per últim, destacar també la necessitat d’introduir una millor redistribució de la terra (no tan concentrada en mans de grans propietaris) i implantar, als països del Sud, el dret a la seva sobirania alimentària o, cosa equivalent, el dret a decidir què és el que volen conrear per tal d’abastir el seu mercat interior.

Accions per erradicar la fam n’hi ha, com acabem de veure. El que falta és una veritable voluntat dels nostres dirigents per portar-les a terme. Mentre arriba el canvi, tots podem contribuir a canviar el món realitzant accions a petita escala. Comprar a través del comerç just, evitar comprar productes a empreses que sabem que exploten als infants i paguen sous miserables o col·laborar en projectes pel desenvolupament són un bon exemple d’accions fàcils de realitzar i que estan a l’abast de tots nosaltres.

Víctor de Paz Mena – Mans Unides

 

Vídeo SOM CULPABLES?     (Del blog lasolidaritatunbonremei.com Tema 17.12.)

https://lasolidaritatunbonremei.com/2018/08/31/17-12-retall-tema-18-08-som-culpables/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.