LA PENICIL·LINA

El bacteriòleg britànic Alexander Fleming deu la seva fama al descobriment de la penicil·lina, un antibiòtic que va revolucionar la medicina moderna. La utilització d’aquesta substància permet tractar diverses malalties que, fins ben entrat el segle XX, es consideraven incurables.

Cal reconèixer que el fet que sigui possible utilitzar la penicil·lina en l’actualitat no es deu únicament al bacteriòleg britànic, sinó que va ser el resultat de l’esforç de diversos investigadors. Fleming va descobrir l’antibiòtic el 1928, en estudiar un cultiu de bacteris que presentaven un estat de lisis a causa de la contaminació accidental amb un fong.

El mateix Fleming es va encarregar, amb l’ajuda d’un micòleg, d’estudiar aquest fong, al qual se li va atorgar el nom de penicil·lina. No obstant això, van ser el metge australià Howard Walter Florey i el bioquímic alemany Ernst Boris Chain els qui van iniciar una recerca detallada i sistemàtica dels antibiòtics naturals i els qui van promoure la fabricació i la utilització mèdica de la penicil·lina.

La penicil·lina va començar a utilitzar-se de manera massiva durant la Segona Guerra Mundial, on es va fer evident el seu valor terapèutic. Des de llavors s’ha utilitzat amb gran eficàcia en el tractament contra gran nombre de gèrmens infecciosos, especialment cocos; en aquest sentit, s’ha mostrat summament útil per a combatre malalties com la gonorrea, la sífilis i altres malalties de transmissió sexual.

El descobriment de la penicil·lina va iniciar l’era dels antibiòtics, substàncies que han permès augmentar els índexs d’esperança de vida pràcticament a tothom. De fet, el model de preparació dels antibiòtics prové de la penicil·lina. De la mateixa manera, la relativa simplicitat del nucli de l’estructura d’aquesta substància, així com la facilitat de les substitucions en els seus radicals extrems, han permès que, en l’actualitat, es trobin nombroses penicil·lines semi sintètiques o sintètiques.

 

Ruiza, M., Fernández, T. y Tamaro, E. (2004). Alexander Fleming. La penicilina. En Biografías y Vidas. La enciclopedia biográfica en línea. Barcelona (España). Recuperado de https://www.biografiasyvidas.com/monografia/fleming/penicilina.htm

Per tot això, m’hauria encantat haver viscut el descobriment de la penicil·lina. (E.S.B.)

 

HALLAZGOS Y CREACIONES: LA PENICILINA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.