ANNA MUZYCHUK PERD ELS SEUS DOS TÍTOLS MUNDIALS D’ESCACS

La ucraïnesa Anna Muzychuk, doble campiona del món d’escacs, perd els seus dos títols per decisió pròpia. La jugadora es va negar a participar en el Mundial de partides ràpides i llampec que es va celebrar a l’Aràbia Saudita entre el 26 i el 30 de desembre de 2017. Segons ha revelat a les xarxes socials, tant ella com la seva germana Mariya, dos anys més jove, van renunciar a defensar la seva corona per una qüestió de principis.

“En pocs dies perdré els meus dos títols mundials, un a un. Solament perquè he decidit no anar a l’Aràbia Saudita; per no jugar amb les regles d’uns altres, per no portar abaya, per no haver d’anar acompanyada quan estic al carrer i, en resum, per no sentir-me una criatura secundària. Fa exactament un any vaig guanyar aquests dos títols i era la persona més feliç al món dels escacs, però ara em sento molt malament. Estic preparada per lluitar pels meus principis i saltar-me aquesta convocatòria, en la qual podia haver guanyat més que en una dotzena de competicions juntes. Tot això és molt molest, però el més decebedor de tot és que a gairebé ningú li importa. És un sentiment realment amarg, però no prou perquè canviï la meva opinió i els meus principis. El mateix passa amb la meva germana Mariya i estic molt contenta que compartim el mateix punt de vista. I sí, per a aquells que els interessi… Tornarem!”

L’organització de la competició a l’Aràbia Saudita havia donat permís perquè les dones poguessin jugar sense lluir hiyab, el vel islàmic, però sí que els obligava a seguir un estricte codi de vestimenta: portar pantalons blaus marins o negres i brusa blanca de coll alt, entre altres condicionants.

Les germanes Anna i Mariya Muzychuk van participar i van guanyar ex aequo, el 4 de febrer de 2018, l’esdeveniment Women Chess Stars de València, la primera Exhibició Internacional d’Escacs Femenins en aquesta comunitat que organitza el Club d’Escacs Laboratori SyS Paterna. La presència d’Anna Muzychuk, campiona del món el 2017, va despertar gran expectació després de renunciar a revalidar el seu títol al no assistir al mundial a l’Aràbia Saudita per la situació de les dones en aquell país. La ucraïnesa va anteposar els seus principis i va optar per renunciar al títol perquè havia de participar amb un “hiyab” i senzillament va dir “no”.

Abans de començar la Women Chess Stars, Anna Muzychuk va oferir una roda de premsa per abordar i denunciar el tracte que reben les dones en molts països. “He perdut els meus títols però la partida no ha acabat, aquesta partida segueix en marxa. M’agradaria que les dones del món m’escoltessin i guanyessin en confiança. Espero que les meves paraules puguin ajudar en el futur a les dones. Avui dia ja estic ajudant perquè els meus missatges a Facebook s’han llegit. Els grans mitjans de comunicació m’estan fent costat”, s’ha congratulat la jugadora d’escacs.

Anna Muzychuk ha recordat que va començar a investigar sobre la cultura d’Aràbia Saudita i la seva relació amb les dones i es va adonar que “els drets de les dones no són respectats a Aràbia, per això no hi vaig anar”. “Les dones sempre han d’estar acompanyades per homes i sortir amb el mocador. Vaig decidir no jugar, va ser una decisió molt complicada perquè vaig perdre dos campionats mundials. Els premis a Aràbia eren molt bons, hi havia molts diners però no m’importa. Els meus principis estan per sobre de totes les coses”, ha recalcat.

Acompanyada per la seva germana Mariya, Anna ha considerat clau el suport familiar des que va decidir plantar a les autoritats saudites. “Quan va passar allò d’Aràbia la meva germana va estar al meu costat en tot moment, també ho va fer una jugadora xinesa. Igualment, un 40% del top masculí van decidir no acudir al torneig en senyal de suport”, destaca Anna Muzychuk per incidir que res ni ningú, ni molt menys els suculents premis, li haurien fet canviar de parer. “Els premis eren astronòmics i això va fer que la majoria de jugadors acudissin. Jo respecto els jugadors d’escacs que hi van anar, encara que m’agradaria que aquests tornejos es disputessin en països que respectin els drets de la dona”, incideix la jugadora.

Els valors dels escacs.

D’altra banda, Anna Muzychuk s’ha mostrat “molt contenta” per com ha estat rebuda a València alhora que ha enaltit tots els valors que envolten el joc dels escacs, que ha format part de la seva vida gairebé des del bressol. “Sóc una jugadora d’escacs i m’agradaria enaltir els seus valors. Als escacs hi pot jugar qualsevol persona: nens, mares, avis. Sempre marca el final segons ha transcorregut la partida. Els escacs m’han ajudat a viatjar i conèixer moltes cultures i respectar-les. Els escacs ajuden a la memòria i als principis. Estic segura que la meva vida no seria igual si no fos jugadora d’escacs”, ha subratllat per donar-li les “gràcies” als seus pares per iniciar-la en aquest món. “Tot això va passar gràcies als meus pares. Des de molt petites ens van entrenar a mi i a la meva germana Mariya. Estic molt agraïda als meus pares que van aconseguir que fóssim campiones del món”, ha conclòs.

Extracte de http://mundodepotivo.com i http://elmundo.es

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.