INICIATIVES ORIGINALS

PROPOSTES ORIGINALS PER A DONAR SUPORT A ONGs

Azucena García

http://www.consumer.es

Les organitzacions socials proposen alternatives diferents per donar suport al seu treball i recaptar fons a favor de la millora de la qualitat de vida.

Substituir la tradicional catifa vermella per una de color rosa, descarregar-se l’aplicació d’una ONG perquè realitzin una donació en el nostre nom o per informar-nos sobre la realitat de les persones sense llar, organitzar una festa solidària o bé recolzar un esdeveniment la recaptació del qual es destini al projecte que triem… Aquestes són algunes de les idees originals que cada vegada més organitzacions no lucratives engeguen per mobilitzar i congregar suports entorn d’una causa solidària.

Una catifa rosa per les nenes.

La catifa vermella té significat propi. Marca la importància de qualsevol esdeveniment en el qual es col·loqui. Per això, l’ONG Plan España proposa canviar-la per una catifa rosa. “Canviar el color de les catifes és una crida d’atenció cap als greus problemes i injustícies que cada dia enfronten milions de nenes al món sols pel fet de ser nenes”, explica.

L’objectiu és preguntar-se el perquè del canvi en el color de les catifes per, d’aquesta manera, donar visibilitat a la campanya “Per ser nena”. Aquesta té com a finalitat posar fi a la discriminació que afecta milions de nenes a tot el món. Per a això, a través d’un sistema de beques, garanteix almenys nou anys d’educació a les petites, alhora que lluita contra “les principals barreres que impedeixen a les nenes anar a escola: el matrimoni primerenc, la violència de gènere i l’explotació laboral”, explica.

La iniciativa “Catifes roses ja” permet triar els esdeveniments la catifa dels quals es desitgi canviar, tant d’un llistat proposat com d’un acte que proposi qualsevol persona. Els organitzadors rebran les peticions sol·licitades, que se sumaran a les més d’1,5 milions de persones que donen suport a la campanya “Per ser nena”, i tindran l’última paraula per decidir el canvi. Entre unes altres, ja s’han canviat les catifes d’ARC i de la passarel·la de la desfilada de Agatha Ruiz de la Prada, en la Mercedes Fashion Week.

Una app per donar suport a l’escolarització.

Les aplicacions solidàries s’han sumat a les noves vies de finançament que exploren les ONGs. L’última proposta és la llançada per la Creu Roja que, en col·laboració amb la Fundación Vodafone, ha desenvolupat des del 5 de març i fins al dia 19 d’aquest mes la campanya “Passa la bola”. Fins al moment, ja s’han recaptat més de 150.000 euros, gràcies a la col·laboració de nombroses persones de tot el país.

Per prendre part en aquesta campanya, pot descarregar-se de manera gratuïta l’aplicació “Pasa la bola”, tant per smartphones amb sistema Android com per a telèfons mòbils amb sistema iOs. Cada vegada que una persona es descarregui l’aplicació, la Fundación Vodafone donarà 0,5 euros a la Creu Roja en nom de l’usuari que s’hagi descarregat l’app. Si aquest passa la bola en menys de dos minuts a una altra persona, la donació serà major. Si no la passa, s’enviarà de manera aleatòria. Segons la rapidesa amb què es mani, la donació podrà augmentar fins a 4 euros per usuari.

A més d’aquest, hi ha altres dues maneres de col·laborar: la primer consisteix en participar en un joc d’habilitat, la primera vegada que l’usuari aconsegueixi superar el repte es farà una altra donació de 0,5 euros; en segon lloc, les persones que ho desitgin poden enviar un SMS solidari amb la paraula “BOLA” al 28092, amb un cost d’1,2 euros.

Tots els fons es destinaran al “Pla d’Ajuda Escolar” de la Creu Roja, que “recolza a la infància més desfavorida en el seu desenvolupament, acompanyant-los en la realització de les seves tasques escolars, motivant l’estudi i garantint un berenar saludable”, explica l’organització.

Una aplicació perquè ningú dormi al carrer.

Durant el passat Congrés Mundial de Mòbils celebrat a Barcelona, Arrels Fundació va presentar un nou model de telèfon dissenyat en cartó. Per raons òbvies, el telèfon no funciona, però va servir per cridar l’atenció sobre una realitat que afecta 900 persones a Barcelona, la ciutat on treballa aquesta organització.

En total, es van repartir 3.000 mòbils de cartró que van servir per promocionar l’aplicació “Nobody sleeping on the street” (“Ningú dormint al carrer”), disponible en anglès, català i castellà. “Esperem que molts dels assistents a aquest congrés pertanyin a la generació que faci possible que ningú hagi de viure al carrer”, explica el director d’Arrels, Ferran Busquets.

L’aplicació permet tant informar-se sobre les persones sense llar, com fer donatius per col·laborar amb les activitats d’Arrels i conèixer a què es destinen els fons. “Per exemple, amb 10 euros l’equip de carrer d’Arrels pot realitzar tres visites i amb 20 euros es pot pagar una nit de pensió. Amb 45 euros s’ofereixen tots els menús d’una setmana a una persona sense sostre, i amb 350 euros es cobreix el lloguer d’un pis per a tres persones”, detalla.

Donar suport a un esdeveniment solidari.

És l’opció més oberta a la imaginació. Les persones interessades a col·laborar amb una ONG poden organitzar l’esdeveniment que prefereixin i destinar la recaptació a la causa que triïn o bé, donar suport a les accions previstes des de les organitzacions. Per a aquest mes de març, tres entitats proposen els següents esdeveniments:

– Concert a favor dels nens i nenes de Benarés (Índia). Mans Unides recolza aquest 22 de març “La Nit de Cadena 100”, una festa de la música la recaptació de la qual es destinarà a millorar la vida dels nens i nenes de l’estació de tren de Benarés, en l’estat indi de Uttar Pradesh. Les entrades estan esgotades, però els concerts es podran veure per televisió i és possible col·laborar amb aquest projecte mitjançant donacions en línia.

– Torneig solidari de pàdel a favor de la dona indígena guatemalenca. La Fundación Codespa organitza el 30 de març el primer torneig solidari de pàdel. Aquest I Trofeu recaptarà fons “per combatre la discriminació de la dona indígena a Guatemala”. Les donacions es destinaran al projecte que la fundació desenvolupa en aquest país amb el suport de AECID.

– Teatre benèfic. Pel 23 de març, CESAL ha organitzat una funció de teatre a benefici de les víctimes del tifó Haiyán. Actors voluntaris representaran “Atraco’s”, basada en el guió cinematogràfic d’”Atracament a les tres”. El preu de les entrades és de 10 euros. També s’ha habilitat una fila 0 perquè les persones.

 

6 IDEES SOLIDÀRIES I ORIGINALS QUE FAN DEL MÓN UN LLOC MILLOR

http://elvasomediolleno.guru

Perquè l’ajuda arribi allí on es necessita no n’hi ha prou amb ser solidari, de vegades fa falta ser original. Les associacions dedicades a l’ajuda dels més desfavorits han utilitzat tot el seu enginy per dissenyar accions solidàries atractives, tant per a aquells que desitgen ajudar com per els que necessiten una mà amiga.

Descobreix aquí les 6 iniciatives solidàries més originals, que han fet que ajudar sigui vist com alguna cosa entretinguda.

1. El frigorífic solidari.

El frigorífic solidari de Galdakao (País Basc) és una original iniciativa que permet deixar i recollir aliments lliurement d’una nevera instal·lada en ple carrer. No es controla qui deixa o se serveix aliments, i a més no és necessari deixar res a canvi.

Les persones donen els aliments, i aquells que estan en situació de necessitat se’ls emporten. Fins al moment ha funcionat a la perfecció, la població ha respost amb un bon comportament i gran solidaritat.

2. Biblioteca “quitapesares”: “et traiem les penes i tu les hi treus a uns altres”.

Les biblioteques “quitapesares” van néixer amb la finalitat d’ajudar. En comptes de sancionar pel retard en la devolució de llibres i material audiovisual, la multa dels usuaris consisteix en pagar amb un aliment bàsic que serà donat a diversos bancs d’aliments.

Aquesta iniciativa ha aconseguit que els bibliotecaris animin als usuaris a oblidar lliurar un llibre a temps sota el lema “et treiem les penes i tu les hi treus a uns altres”. A més d’aliments, també recapten útils escolars i joguines per a Nadal.

3. Cafès pendents.
La crisi ha popularitzat aquesta curiosa iniciativa que fa més de tres segles va néixer a Nàpols, on unes persones acostumaven a deixar unes monedes en la barra del bar perquè unes altres poguessin utilitzar-les en el mateix lloc.

El cafè pendent és una senzilla acció solidària, sense finalitats de lucre i basada en la confiança, en la qual qualsevol client pot prendre un cafè i abonar un extra per a una persona sense recursos. A més del cafè, també es pot pagar un menjar. Aquesta és una bella iniciativa que regala un moment de càlida satisfacció a aquell que ho necessita.

4. Sabatilles que creixen.

Avui en dia encara existeixen uns 300 milions de nens que manquen d’un parell de sabates. Encara que les donacions de calçat per a països pobres tendeixen a solucionar el problema en els adults, els nens presenten un creixement dels peus bastant ràpid, per la qual cosa solen quedar descalços freqüentment.

És per això que Kenton Lee ha inventat una sabata que creix i s’adapta al peu infantil permetent que el nen readapti la seva grandària i proporcionant d’aquesta manera protecció durant el seu creixement. I un alleujament per a aquells que no posseeixen els diners per canviar-les contínuament.

5.Reptes virals.

Primer va ser l’Hissi Bucket Challenge, després d’altres reptes virals que conviden la gent a realitzar davant la càmera qualsevol tipus de desafiament per donar suport a una causa. Aquesta curiosa idea ha servit per donar a conèixer l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA, o ALS per les seves sigles en anglès) i altres malalties rares que fins llavors romanien oblidades.

La pròxima vegada que una campanya així arribi fins a tu, no oblidis ajudar a la seva difusió però recorda que col·laborar és el seu veritable objectiu.

6. Millora la teva salut i ajuda als altres.

iWopi o Charity Milers, converteixen els quilòmetres que realitzis en diners per recolzar diverses causes socials. El funcionament de Charity Milers és simple: crees un compte, tries l’organització benèfica i comences a fer exercici.

iWopi opera principalment a Espanya i Llatinoamèrica, els usuaris poden donar els seus quilòmetres a aquests projectes segons les seves preferències. Ara el teu esforç posseeix una triple recompensa: la teva salut, la satisfacció personal de superar-te a tu mateix i ajudar a persones en situació de vulnerabilitat.

 

LES 5 INICIATIVES SOLIDÀRIES MÉS ORIGINALS

http://www.guiaongs.org

T’agradaria ajudar a les persones que més ho necessiten, però fer-ho d’una manera atípica? T’expliquem algunes iniciatives solidàries originals perquè ajudis als altres d’una forma diferent:

  1. Restaurants contra la gana: l’ONG Acció Contra la Fam ha creat una xarxa de restaurants solidaris. En concret, més de 300 establiments de tot el país ofereixen una sèrie de menús o plats de la venda dels quals es destinen entre 0,50 i 2 € a la prevenció i tractament de la desnutrició.
  2. Noces solidàries: si et cases o estàs pensant a fer-ho, has de tenir en compte aquest bonic regal que proposa Oxfam Intermón. En comptes de regalar els típics detalls que acaben en l’últim calaix (o en les escombraries), pots regalar targetes solidàries. Donaràs en nom dels teus convidats l’import que t’anaves a gastar en aquests detallets i ajudaràs a moltes famílies que travessen una situació complicada.
  3. Help: The Game: a través d’aquest videojoc (que comprèn 6 videojocs de diferents companyies) els “gamers” podran posar el seu granit de sorra a una causa benèfica. Els beneficis d’aquest videojoc aniran a parar a l’organització War Child, per ajudar a nens afectats per les guerres.
  4. Menjars solidaris: al món existeixen molts restaurants d’aquest tipus, però crida l’atenció que el cantant Jon Bon Jovi n’hagi creat un així. A Soul Kitchen els plats de la carta no tenen preu. Pagues el que pots i, si no pots fer-ho, pots ajudar rentant els plats o fent tasques a l’hort.
  5. Solidarity App: descarregant-te aquesta aplicació ajudaràs als altres sense gastar un sol cèntim. Si baixes jocs per mitjà de la mateixa l’anunciant pagarà aquesta descàrrega i l’equip de Solidarity App donarà el 90% de la mateixa al projecte social que hagis triat prèviament. Fàcil, no?

LES INICIATIVES SOLIDÀRIES MÉS ORIGINALS DEL NADAL DEL 2012

http://www.abc.es

Preparar un braç de gitano d’un quilòmetre, donar llar a 43 nens russos, o cedir la casa pròpia a una família desnonada. Tot per alegrar el Nadal als més necessitats.

S’acosta el Nadal i milers d’iniciatives s’engeguen per ajudar als més necessitats. El seu bon cor ha inspirat a Eulogio Carmona a cedir la seva casa a una família desnonada. El sucre i la solidaritat han ajudat 27 mestres pastissers a preparar el braç de gitano més llarg del món. La imaginació i la caritat han portat a la Biblioteca de La Coruña a retirar la sanció a aquells socis que col·laborin amb el seu banc d’aliments. Aquestes són les iniciatives solidàries més originals del Nadal del 2012:

Cedeix la seva casa a una família desnonada.

Es diu Eulogio Carmona, és jubilat, té 64 anys, resideix a Mataró (Barcelona) i busca una família que hagi sofert un desnonament a la qual poder cedir-li durant almenys dos anys un habitatge de la seva propietat situada en el municipi de Vera (Almeria).

La mort d’Amaia Egaña, la dona de 53 anys que es va llançar des d’un quart pis de Baracaldo (Biscaia) quan anava a ser desnonada, va ser el detonant que va portar a Carmona a plantejar a la seva família (està casat i té dos fills) aquesta particular iniciativa solidària.

“Aquest dia vaig plorar com no ho havia fet en 64 anys”, ha assegurat Carmona, qui va posar les cartes sobre la taula i va plantejar desprendre’s temporalment d’un dels tres habitatges que posseeix per intentar ajudar als afectats per la crisi.

“Tinc la meva casa de Mataró, una residència a la Cerdanya, als Pirineus, i un apartament a Vera que vaig comprar fa cinc anys i al que vaig una vegada a l’any, a l’estiu, per la qual cosa vaig pensar que podria haver-hi famílies a les quals li fes més falta”, va dir Carmona.

Una llar per 43 nens russos.

Un total de 43 nens procedents d’orfenats i famílies desfavorides de la Federació Russa seran acollits aquest Nadal per famílies basques.

La major part del grup, integrat per 38 menors, arriba avui dilluns cap a les onze de la nit a l’aeroport de Loiu. Aquests menors procedeixen de tres regions russes: Briansk, una zona afectada per la contaminació nuclear, i de Nizhnevartousk i Krasnoyarsk, territoris amb clima extrem i dures condicions de vida.

Els altres cinc menors viuen a la regió de Minsk i la seva arribada està prevista pel dimecres 19. Durant el temps d’acolliment els xavals realitzaran diverses activitats d’oci i cultura. Entre elles figura la visita al Museu Guggenheim i l’assistència a un espectacle musical a Vitòria.

El braç de gitano d’un quilòmetre.

Un grup de pastissers d’Asp (Alacant) prepara el braç de gitano nadalenc més llarg del món. La seva intenció és que aquest tronc d’1.174,28 metres, entri en el llibre Guinness dels rècord.

Nou mestres pastissers i divuit ajudants han treballat de valent en la confecció d’aquest espectacular dolç. A 1 euro el tros de pastís, el recaptat es destinarà a la Plataforma contra el Gana d’Asp i l’ONG Save the Children.

La “Biblioteca Quitapenas”.

L’Ajuntament de La Coruña engega la campanya “Biblioteca Quitapenas”, una iniciativa que consisteix a retirar les sancions per endarreriment en la devolució de material a canvi de pagar la multa amb un aliment bàsic, com l’arròs o l’oli, que seran donats a Càritas.

Segons va indicar l’Ajuntament, davant la situació econòmica actual i la proximitat del Nadal, les biblioteques han de potenciar la seva comesa com a llocs de trobada i de socialització de la comunitat, al mateix temps que estrenyen llaços amb entitats benèfiques que realitzen una gran tasca en aquesta ciutat, com és el cas de Càritas.

Un “flashmob” al centre de Bilbao.

L’associació Walk On Project (WOP) va sorprendre a tots els transeünts de la ciutat de Bilbao amb el seu ball espontani. Gràcies al “flashmob”, una manifestació espontània per recaptar fons. Durant diversos minuts, Mikel Renteria i la seva banda, la WOP Band, van sorprendre els vianants amb una actuació en la qual van estrenar el tema “Today is my future”, al costat de l’Orquesta del Conservatorio Juan Crisóstomo de Arriaga de Bilbao, explicava la Redacció d’ABC a Bilbao. Fins a 40 persones van començar a ballar simultàniament una coreografia dissenyada específicament per a la cançó. Tot el recaptat s’aportarà com a fons a la recerca mèdica de teràpies neurodegeneratives.

APADRINAR UNA “COL” I ALTRES ORIGINALS INICIATIVES PER AJUDAR ALS MÉS NECESSITATS

http://www.lasexta.com

Molts espanyols passen per moments complicats. “Apadrina un repollo” o “Tiendas amigas” són dues de les moltes iniciatives que es duen a terme al nostre país per ajudar als que més ho necessiten. Més d’un 21% de la població viu per sota del llindar de la pobresa, la qual cosa fa que molts vulguin aportar el seu granit de sorra.
Al nostre país, amb més d’un 21% de la població vivint per sota del llindar de la pobresa, creixen les propostes ciutadanes solidàries.

A Galícia neix la iniciativa “apadrina un repollo”. 3 euros per plantar-ho i assegurar el menjar en tres menjadors socials la Nit de Nadal. A Madrid, petites tendes amb descomptes per a aturats i un llarg etc.

Llauren la terra i vigilen el seu creixement. Han d’estar a punt pel desembre. Ecològics i solidaris. Perquè per tan sols 3 euros qualsevol pot apadrinar-ne un d’ells.

Amb els diners que recaptin, compraran el sopar per la Nit de Nadal que donaran en tres menjadors socials gallecs. Perquè tothom en tingui. Cada padrí ha de batejar la seva col. Així, quan obrin les guardioles, els comptes seran transparents.

Un barri de Madrid també vol ajudar als més desfavorits. Per això, han creat la iniciativa “Tiendas amigas”. Descomptes per a aturats alhora que impulsen el petit comerç.

Tan sols cal presentar la targeta d’aturat i, automàticament, s’aplica el descompte per impulsar el petit comerç. Iniciatives solidàries per arromangar-s’hi quan més es necessita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.