FUNDACIÓ PARE MANEL

La Fundació Pare Manel  és una institució sense ànim de lucre, arrelada als barris de Verdum-Roquetes de Barcelona, que desenvolupa i lidera projectes d’acció social i educativa. Va ser fundada pel sacerdot d’origen andalús Manuel Pousa Engroñat el 2004, que va morir el 9-9-2020. El Pare Manel, el 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de Barcelona.

L’objectiu principal de la fundació és treballar amb aquelles persones, infants, joves i famílies que estan en situació de major vulnerabilitat. El seu model d’acció realitza una atenció integral, que afavoreix la socialització i treballa per combatre la falta d’oportunitats que pateixen molts infants i joves.

La Fundació Pare Manel impulsa projectes que defensin el desenvolupament dels drets i de la
qualitat de vida de totes les persones que pateixen exclusió i marginació social. Els àmbits principals on se centren les seves activitats i intervencions són la infància/joventut, el món penitenciari i el desenvolupament comunitari.

L’objectiu bàsic de la Fundació és potenciar, promoure, impulsar i ajudar a la realització de les accions i/o projectes que porti a terme l’Associació Grup Muntanyès en l’àmbit de la intervenció amb la infància i la joventut en situació de risc social, així com en l’àmbit penitenciari.

I com a finalitat recolzar d’altres entitats i/o persones que desenvolupin accions d’acompanyament a col·lectius en situació de marginalitat i d’exclusió social.

Els seus Programes són:

Programa de Presons:

La reinserció social de persones en situació de privació de llibertat és un dels reptes de la nostra societat.

Projectes:
– Llar d’acollida temporal “La Rectoria”.

– Visites i seguiment personal dintre de les presons de Catalunya.

Programes Transversals:

Projectes:
– Microcrèdits. La Fundació Pare Manel col·labora amb la Fundació ICO en una experiència pionera a Europa que adapta la filosofia del Banc Grameen a una realitat local, en aquest cas al barri de Verdum, per demostrar que es poden desenvolupar serveis financers eficaços a l’hora de lluitar contra l’exclusió social i econòmica.
– Proinfància-lluita contra la pobresa infantil de l’Obra Social “la Caixa”. La Fundació Pare Manel participa al programa liderat per “la Caixa” que treballa per reduir la pobresa infantil cobrint les necessitats bàsiques d’infants entre 0 i 16 anys que es troben en situacions vulnerables.

Programa d’Inserció Laboral:

Amb l’objectiu d’ajudar a capacitar aquestes persones en l’accés i el manteniment als llocs de treball, es dissenyen projectes i itineraris laborals personalitzats i integrals.

Projectes:
– Acompanyament en la inserció de joves.

– amARTE: Asociación de Mujeres Artesanas (que és un projecte d’inserció sociolaboral i formatiu per a dones en situació de vulnerabilitat social dels barris de Verdum i Roquetes).

Programa de Reforç Escolar:

Amb l’objectiu de facilitar el seguiment i l’adaptació dels infants i adolescents al procés curricular, millorar les seves competències i reduir la desigualtat d’oportunitats que experimenten en l’entorn escolar.

Projectes:
– Reforç escolar.

– Aula d’informàtica.

Programa de Lleure Educatiu:

Amb l’objectiu d’establir una relació afectiva positiva que permeti fer un acompanyament integral, detectant situacions de risc, oferint suport i potenciant el desenvolupament ple de la persona.

Projectes:
– Centre obert.

– Psicomotricitat amb petita infància.

– Ludoteca ”Jugar i llegir”.

– Acompanyament d’infants/adolescents.

– Premonitors.

– Casal-menjador.

– Activitats d’estiu.

Programa d’Esport Educatiu:

Amb l’objectiu de facilitar, mitjançant l’esport, les relacions amb altres persones i grups fora de l’entorn quotidià més immediat. Aquestes relacions i capacitats són elements importants per a la integració social.

Projectes:
– Associació Esportiva Futbol Sala BABAR.

– Dinamització socioesportiva al CP Joves.

Com sol passar amb molts religiosos que exerceixen la seva tasca benefactora “més prop de la gent de la terra que té necessitats que del cel”, al Pare Manel se l’ha criticat molt i se l’ha intentat descombregar amb excuses com que va assistir a una dona que es dessagnava perquè pogués avortar, i algun altre cas,  o que va recolzar en alguna ocasió el matrimoni homosexual a les presons on exerceix la seva activitat pastoral, o que era amic d’un ateu i anticlerical, diuen, com el Pepe Rubianes, o que compta amb massa col·laboradors socialistes…(?)

Les accions del Pare Manel i de la seva Fundació se sustenten gràcies a una important xarxa solidària de persones, empreses, administracions, fundacions, etc… que li donen suport.

Contribucions econòmiques: Les accions educatives realitzades en l’atenció a la infància i la joventut, el món penitenciari o la dinamització social i comunitària necessiten un suport específic per a poder continuar  desenvolupant-se… el nostre suport econòmic.

Voluntaris: Els seus projectes i accions són possibles gràcies als voluntaris. Cada projecte té voluntaris que regalen el seu temps i compromís, participant en la construcció d’un món més just i integrador. Les persones voluntàries reben el suport, l’acompanyament i la formació dels professionals dels projectes.

Patrocinis: Diverses empreses col·laboren ja amb la Fundació Pare Manel responsabilitzant-se també del seu entorn social i oferint recursos a les persones en situació de risc social

El Pare Manel va dir: “Si la gent es mor de gana,no busquem raons sinó solucions”.

Per a contactar amb la Fundació:

Fundació Pare Manel tel. 932 761 766

http://www.paremanel.org/

(Dades tretes de la web de la Fundació i d’altres).

 

(HI HA UN VÍDEO INSTITUCIONAL DE CREU ROJA AL TEMA 03.12.)

 

2.1.8.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.