PEL·LÍCULES AMB MISSATGES DE VALORS

LA SOLIDARITAT... Nº 5 Recomanacions..._Página_09

Una pel·lícula és una obra d’art cinematogràfic que narra una història de manera visual per mitjà de fotografies en moviment basades en un guió escrit prèviament i en la qual els personatges són interpretats per actors, encara que també pot ser amb dibuixos animats.

Les pel·lícules, avui en dia es poden projectar en una sala de cinema, en un televisor, en la pantalla d’un ordinador, en un Smartphone, etc.

Es pot dir que el cinema és una art escènica total perquè combina l’art dramàtic i la música, i permet, per mitjà dels efectes especials, la creació d’efectes que difícilment es podrien obtenir en una representació teatral.

Les pel·lícules són considerades una important forma d’art, una font de diversió popular i un mètode potent d’educació i propaganda. Els elements visuals del cinema donen a les pel·lícules un poder universal de comunicació. Algunes pel·lícules s’han convertit en fenòmens mundials populars utilitzant el doblatge o la subtitulació. Les pel·lícules són objectes culturals procedents d’una cultura específica de la qual en són el reflex i a la que afecten.

Entre els cineastes més importants de la història s’hi troben Billy Wilder, Steven Spielberg, Woody Allen, Luis Buñuel, Francis Ford Coppola, Charles Chaplin, Orson Welles, Alfred Hitchcock, Clint Eastwood, Federico Fellini, John Ford, George Lucas, etc.

VALORS I EDUCACIÓ EN EL CINEMA (Raquel Casado Rodríguez)

“Actualment vivim en una societat en què l’educació en valors és una necessitat inqüestionable. Per desgràcia, els mitjans de comunicació emeten una programació que és l’exemple contrari a seguir. Es mostren models de comportament i de vida totalment negatius pels nens i adolescents. I el més trist és que la majoria d’aquests programes són líders d’audiència, perquè la societat demanda aquest tipus d’emissions. És un fet preocupant i que hauria de fer-nos reflexionar sobre quina mena d’exemple volem donar.

L’educació és un factor de gran importància a l’hora de modelar el comportament dels nens. En funció del tipus d’educació que rebem i de la cultura en què haguem crescut, considerarem adequats uns hàbits de vida o altres. Si un pare considera adequat que el seu fill vegi una pel·lícula de gàngsters amb 7 anys, ja l’està exposant a un model negatiu de conducta.

Actualment la televisió està experimentant un greu retrocés pel que fa a l’emissió de programació cultural. L’audiència demana televisió “bassura” i aquest fet hauria de fer-nos reflexionar sobre què considerem educatiu pels nens. Cada vegada són més les dones que moren a causa de la violència domèstica o els assassinats a familiars.

Tots els pares afermen que ells volen el millor pels seus fills, però els segueixen donant mals exemples i models negatius de comportament.

Si volem que els nens creixin de forma sana i desenvolupin comportaments saludables i pacífics en les seves relacions socials, hem de predicar amb l’exemple; i els mitjans de comunicació són, per desgràcia, un dels exemples més imitats pel nostre públic infantil i adolescent.

Però en els mitjans de comunicació també s’emeten pel·lícules que tenen una gran riquesa en tot el que és refereix a l’educació en valors i a l’educació en general.”

Una bona pel·lícula (amb missatges de valors), igual que una bona obra de teatre o un bon llibre, estimulen en l’espectador els millors sentiments humans. La poderosa capacitat del cinema per a contagiar valors al públic rau en què funciona per identificació emotiva amb models de conducta i no solament per raons o argumentacions morals.

Per tot això, a continuació hi ha una relació de 100 pel·lícules que han esdevingut senyeres en el tracte dels valors, encara que cadascuna ho faci d’una manera diferent i, en algunes ocasions, molt original. Segurament moltes ja les haureu vist, el que no impedeix tornar-ho a fer, però per aquelles que no sigui així us recomano que procureu fer-ho, segur que us valdrà la pena. I millor que millor si les podeu veure amb la vostra família, fills inclosos (excepte aquelles que no siguin apropiades pels nens).

Escollir unes pel·lícules per a veure-les amb els fills és una manera molt senzilla, a la vegada que entretinguda, d’educar. Aquestes sessions de cine no seran aparentment un temps dedicat a l’educació sinó un moment d’oci per a compartir junts, però el resultat pot ser magnífic.

A la Secció 45 d’aquest blog, es poden visionar molts fragments de pel·lícules amb grans discursos i escenes plens de missatges de valors: 

https://lasolidaritatunbonremei.com/category/45-grans-discursos-i-escenes-del-cinema-amb-valors/45-01-discurs-el-gran-dictador-i-mes/

https://lasolidaritatunbonremei.com/category/45-grans-discursos-i-escenes-del-cinema-amb-valors/45-02-escena-cadena-perpetua-i-mes/

https://lasolidaritatunbonremei.com/category/45-grans-discursos-i-escenes-del-cinema-amb-valors/45-03-escena-el-arbol-de-la-vida-i-mes/

https://lasolidaritatunbonremei.com/category/45-grans-discursos-i-escenes-del-cinema-amb-valors/45-04-escena-adivina-quen-viene-a-cenar-esta-noche-i-mes/

PEL·LÍCULES DE SOLIDARITAT

Qué bello es vivir. (1946)

Un honrat i modest ciutadà que dirigeix un petit banc familiar, pateix els intents d’un poderós banquer per arruïnar-lo. Per Nadal, li desapareix una important quantitat de diners que el pot portar a la fallida.

Siempre a tu lado (Hachiko). (2009)

Un professor que dóna classes de música recull un gos abandonat en una estació. Després de morir-se el professor, durant molt de temps el gos va cada dia a esperar-lo a l’estació.

Cadena de favores. (2000)

Un nen llença una idea per a canviar el món: fer un favor a tres persones, i que cadascuna d’aquestes persones faci un favor a unes altres tres… i així successivament

La ciudad de la alegría. (1992)

Un cirurgià nord-americà s’enfonsa moralment i decideix anar-se’n a l’Índia, on coneix la “Ciutat de l’Alegria”, una de les zones més pobres de Calcuta.

Crash (Colisión). (2004)

El descobriment d’un home brutalment assassinat farà que les vides de diverses persones es creuin a Los Ángeles: un policia veterà i racista, el seu company novell i idealista, etc.

El señor Ibrahim y las flores del Corán. (2003)

En un barri multiracial de París, un adolescent jueu i un vell musulmà es fan amics. Els dos emprendran un viatge que els canviarà la vida per sempre.

Generación robada. (2002)

Tres nenes mestisses s’escapen d’un internat creat per a formar nenes com a criades al servei de la societat blanca australiana. Juntes faran un viatge de 1.500 milles per a tornar a casa seva.

PEL·LÍCULES DE MESTRES

Los chicos del coro. (2004)

Un músic comença a treballar de vigilant en un internat de reeducació de menors especialment repressiu, i aconsegueix adreçar la vida dels nois difícils per mitjà de la música i l’estimació.

El club de los poetas muertos. (1989)

Un professor arriba a un centre d’ensenyament molt tradicional i ensenya als alumnes a pensar per si mateixos

La lengua de las mariposas. (1999)

Un mestre, amb les seves bones arts, s’esforça per aportar les seves experiències com a mestre i les seves idees com a republicà. El 18 de juliol del 1936 tot s’acabarà.

Hoy empieza todo. (1999)

Daniel és el director d’una escola infantil d’un barri marginal. Un dia, la mare d’una alumna va borratxa a l’escola i pateix un col·lapse, deixant-hi els seus dos fills.

PEL·LÍCULES DE VELLESA

Big Fish. (2003)

El William no té una bona relació amb el seu pare, però quan s’assabenta que pateix una malaltia terminal, torna a casa per passar els darrers dies amb ell. A partir d’aleshores s’interessarà molt més pel que li explica el seu pare.

Vivir (Ikiru). (1952)

Un vell funcionari públic duu una vida monòtona, sense fer gairebé res. Però no és conscient de la buidesa de la seva existència fins que un dia li diagnostiquen un càncer incurable. A partir d’aleshores li sorgeix la necessitat de buscar-li un sentit a la vida.

PEL·LÍCULES DE MALTRACTAMENT DE DONES

Te doy mis ojos. (2003)

Després de 9 anys de matrimoni, una dona s’adona que el maltractament a què la sotmet el seu home no canviarà. S’escapa de casa i desencadena uns nous esdeveniments.

El color púrpura. (1985)

Diverses dones, maltractades pels seus marits o amants, es van alliberant paulatinament d’ells gràcies a la seva solidaritat.

Sólo mía. (2001)

Es van conèixer i es van casar aviat, però no van trigar gaire a arribar els primers retrets i insults per part d’ell, demostrant el seu caràcter violent.

Celos. (1999)

Tot sembla anar bé entre la parella fins que ell descobreix una foto d’ella amb un altre home, acabant obsessionat.

La fuente de las mujeres. (2011)

La pel·lícula se situa en un poble qualsevol del Magrib o Pròxim Orient on les dones han de caminar cada dia per uns senders impracticables i sota un sol abrasador per recollir l’aigua de la font. Més d’una vegada s’han queixat als homes de les perilloses condicions en què duen a terme aquesta tasca, però ells fan el sord i excusen la seva ganduleria en tradicions i fes mil·lenàries. Fins que l’avortament involuntari d’una d’elles durant el trajecte provoca una forma de protesta radical: les dones decideixen proclamar vaga de sexe.

PEL·LÍCULES DE L’HOLOCAUST

La lista de Schindler. (1993)

Un empresari alemany salva de l’holocaust a molts jueus, ocupant-los en les seves fàbriques per a salvar-los dels camps d’extermini.

La vida es bella. (1997)

El 1939, el Guido vol obrir una llibreria. Coneix a la Dora i s’hi casa, tenint un nen. En esclatar la guerra, els tres són internats en un camp d’extermini, on el Guido farà l’impossible per fer creure al seu fill que tot és un joc

El pianista. (2002)

Un brillant pianista d’origen jueu viu amb la seva família al ghetto de Varsòvia. Quan es produeixen les deportacions aconsegueix lliurar-se’n però haurà de viure amagat i afrontar greus perills.

El niño con pijama de rayas. (2008)

Un nen de 8 anys desconeix el significat de l’holocaust tot hi que el té al costat de casa, fins que coneix un nen que l’està patint.

Shoah. (1985)

Es tracta d’una revisió de la memòria de l’holocaust en primera persona, perquè no quedi oblidada

La decisión de Sophie. (1982)

Sophie, filla d’un il·lustre professor polonès, va sobreviure al camp d’extermini d’Auschwitz, però viu turmentada pel seu passat.

Vencedores o vencidos. (1961)

Tres anys després del final de la Segona Guerra Mundial, quatre jutges, còmplices de la política nazi d’esterilització i neteja ètnica, van ser jutjats a Nuremberg.

PEL·LÍCULES DE RACISME

Matar a un ruiseñor. (1962)

En l’època de la Gran Depressió dels EE. UU., un advocat defensa un home negre acusat injustament de violar una dona blanca, la qual cosa li reportarà l’enemistat de molta gent però també l’admiració dels seus dos fills.

El gran dictador. (1940)

Un humil barber jueu s’assembla molt al dictador de Tocomania (¿?), que està maltractant la població jueva, produint-se una confusió i canviant-los l’un per l’altre.

Hotel Ruanda. (2004)

El propietari d’un hotel en un país africà ajuda les víctimes d’una guerra.

American History X. (1998)

Un jove d’ideologia nazi fou empresonat per assassinar un negre que li volia robar la furgoneta. Quan surt de la presó i torna a casa, s’adona que el seu germà petit pensa com ell, cosa que no li agrada.

Adivina quien viene a cenar esta noche. (1967)

Una noia d’una família benestant porta a casa per primera vegada el seu xicot, que és negre. Malgrat tenir uns pares lliberals, aquests tenen els seus dubtes.

PEL·LÍCULES DE POBRESA

Oliver Twist. (2005 la de R. Polanski, n’hi ha moltes altres)

Els nens d’un orfenat passen tanta gana que un d’ells es queixa, essent immediatament expulsat. Fa cap a Londres on és captat per una banda de nens carteristes.

Las uvas de la ira. (1940)

El Tom torna de la presó a casa seva, quan descobreix que als seus familiars els han expulsat de les seves terres, per la qual cosa han d’emprendre un llarg viatge cap a Califòrnia, la terra de l’esperança.

Los santos inocentes. (1984)

Durant la dècada dels anys seixanta, una família de camperols viu miserablement en un “cortijo” extremeny sota el domini del terratinent.

En busca de la felicidad. (2006)

Un brillant venedor es queda sense feina amb un fill de cinc anys. També el treuen del pis, sense tenir on anar, sense feina i sense diners.

Slumdog Millionaire. (2008)

Un adolescent pobre dels suburbis de Bombay participa en el programa “Qui vol ser milionari?”. Quan està a punt d’aconseguir el premi màxim, és interrogat per la policia.

Niños del paraiso. (1997)

Dos germans que viuen a Teheran se les enginyen per anar tirant enmig de la gran pobresa en què viuen.

Los miserables. (2012)

Un ex presidiari és perseguit durant dècades per un despietat policia, fins que decideix fer-se càrrec de la filla d’una amiga. Novel·la de Victor Hugo convertida en un extraordinari musical.

Luces de la ciudad. (1931)

Un pobre rodamón passa mil peripècies per aconseguir diners i ajudar a una pobra noia cega, de la qual n’està enamorat.

El chico. (1921)

Una mare soltera i pobra decideix abandonar el seu nadó, confiant que l’adopti alguna família rica, però farà cap a les mans d’un rodamón que se’l quedarà.

Plácido. (1961)

A unes dones burgeses se’ls acudeix organitzar una campanya de Nadal amb el lema “assegui un pobre a la seva taula”. Plácido és contractat per a participar en la cavalcada amb el seu motocarro.

PEL·LÍCULES DE DISCAPACITATS

Forrest Gump. (1994)

Forrest pateix des de petit un lleuger retard mental. Tot i així, serà protagonista d’esdeveniments molt importants pel seu país gràcies a la seva tenacitat i bon cor.

Alguien voló sobre el nido del cuco. (1975)

Un home condemnat per un assalt, és reclòs en un hospital psiquiàtric. La severa disciplina del centre accentua la seva tendència al desordre, desencadenant uns grans aldarulls entre els pacients.

Rain Man. (1988)

Un jove egoista que espera heretar la fortuna del seu pare, s’assabenta que el beneficiari és el seu germà, un autista al qual no coneix. Tots dos faran un llarg viatge pels EE. UU.

Los mejores años de nuestra vida. (1946)

En acabar la Segona Guerra Mundial, els soldats supervivents, alguns amb discapacitats, tornen als EE. UU. Encara que primer són tractats com a herois, poc després comencen a veure’s marginats.

Yo soy Sam. (2001)

Sam és un deficient mental que lluita per conservar la custòdia de la seva filla. L’ajuda una advocada que es transformarà gràcies a aquest cas.

Intocable. (2011)

Comèdia basada en fets reals, sobre dos homes que mai s’haurien d’haver trobat: un aristòcrata ferit en un accident i un jove dels suburbis de París que es converteix en el seu assistent i li retorna les ganes de viure. Els crèdits finals indiquen que el 5% dels guanys de la pel·lícula seran donats a una organització benèfica per a persones amb paràlisi.

Precious. (2009)

Clareece ‘Precious’ Jones és una adolescent negra i obesa de Harlem, la mare de la qual la maltracta constantment. No sap llegir ni escriure i, quan es descobreix que està embarassada, és expulsada de l’escola. Malgrat tot, la directora del centre la inscriu en una escola alternativa perquè intenti canalitzar la seva vida. La seva nova professora és la primera persona que confia en Precious i la tracta amb respecte. Un cant a la superació individual.

PEL·LÍCULES DE REVOLUCIONS

Gandhi. (1982)

Després de defensar els drets dels més desfavorits a Sud-àfrica, Gandhi torna a l’Índia per a defensar els hindús, incitant-los a aixecar-se contra els britànics.

En el nombre del padre. (1994)

A Belfast, hi ha un noi que no fa res de profit. Per capricis de l’atzar, és acusat de participar en un atemptat terrorista i condemnat a cadena perpètua. També son pare és empresonat. A la presó, el noi descobreix la gran força interior de son pare. A partir d’això lluitarà per demostrar la seva innocència i netejar el nom del seu pare.

Kandahar. (2001)

Reflecteix la situació d’Afganistan sota el règim dels talibans a través d’una dona afgana que hi torna des del Canadà per ajudar sa germana.

PEL·LÍCULES DE JUSTÍCIA

Doce hombres sin piedad. (1957)

Els dotze membres d’un jurat han de jutjar un adolescent acusat d’haver matat son pare. Tots menys un estan convençuts de la culpabilitat de l’acusat.

PEL·LÍCULES D’IMMIGRACIÓ

Gran Torino. (2008)

Un obrer jubilat que ha enviudat recentment, té com a passió tenir cura del seu cotxe Gran Torino del 1972. També és un home inflexible que no pot veure els immigrants.

PEL·LÍCULES D’ALCOHOLISME

Días de vino y rosas. (1962)

El cap de relacions públiques d’una empresa coneix una noia i s’hi casa. Però els problemes no trigaran a arribar per l’afició d’ell a la beguda.

Días sin huella. (1945)

Don és un escriptor fracassat a causa de la seva addicció a l’alcohol. Per tal de seguir bevent és capaç inclús de robar. La seva xicota i el seu germà intenten amb tots els mitjans possibles regenerar-lo.

PEL·LÍCULES DE SIDA

Philadelphia. (1993)

Un jove i prometedor advocat és acomiadat del bufet on treballa quan l’empresa s’assabenta que té sida, per la qual cosa presenta una demanda que ningú vol defensar.

ALTRES PEL·LÍCULES

(Les següents pel·lícules estan molt recomanades a Internet pels seus valors, però no puc respondre que sigui així en totes elles perquè n’hi ha que no recordo haver-les vist).

Ésta es mi tierra.

¡Qué verde era mi valle!

La ley del silencio.

Sed de mal.

El milagro de Candeal.

Invictus.

Espartaco.

Un condenado a muerte se ha escapado.

Los verdugos también mueren.

El hombre elefante.

Babel.

Barbarroja.

La gran guerra.

En un lugar mejor.

Retorno a Mansala.

Los olvidados.

Cerca de tus ojos.

Un lugar en el mundo.

Ellas son… África.

El edificio Yacobián.

Binta y la gran idea.

Marius y Jeannette.

Oriente es oriente.

Mamá, hay un hombre blanco en tu cama.

De todo corazón.

Flores de otro mundo.

La espalda del mundo.

Con ganas de triunfar.

El pequeño salvaje.

Solas.

El diario de Noa.

Cuando el amor no es suficiente.

Manos milagrosas.

Historias cruzadas.

La decisión más difícil.

Conversaciones con Dios.

El árbol de la vida.

Más allá de Rangún.

En algún lugar de África.

Favela Rising.

Pena de muerte.

Bwana.

Amistad.

El expreso de medianoche.

La vendedora de rosas.

Etc., així com moltes pel·lícules de dibuixos animats.

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.